I forkant av det norske herrelandslagets treningskamper mot Irland og Finland har Ståle Solbakken kommet med en bønn til forsvaret sitt. Flere av de siste kampene har laget langt på vei fredet målet før pause, men sluppet inn bekymringsfullt mange mål mot slutten av kampene.

Han tror forklaringen ligger i slitne hoder og bein, og forteller at han håper på å se en bedring inn mot de kommende landskampene.

– Jeg følger Ståle på det. Vi har vært ekstremt gode defensivt og sluppet til veldig få sjanser og nesten ingen mål, men når man blir sliten så er det ofte det som ligger i ryggmargen som slår inn. De fleste spiller litt annerledes i klubblaget, og så skjer ting mer på automatikk enn det vi skal gjøre her. Tenker folk litt forskjellig så kan det av og til sprekke opp, sier Strandberg til NTB.

Åtte av ni baklengsmål i de elleve siste kampene har kommet etter pause, og sju av dem den siste halvtimen.

– Ståle er en av de aller beste i Europa på den måten å spille forsvar, men det er en krevende måte å spille. Vi i Norge er vokst opp med sonespill, men Ståles måte å gjøre det på er mer ekstrem enn det folk tror. Når det først sitter, er det om ikke umulig så ekstremt vanskelig å skape sjanser og score mål. Vi må jobbe med å utføre planen til punkt og prikke gjennom kampen. Gjør vi det, skal vi bli veldig vanskelige å slå, mener Strandberg.

Les også: Trekker seg fra VM-jobb: – Bryter med klubbens verdier

En jobb å gjøre

Han utgjorde et knallsterkt stopperpar med Østigård i junikampene, men det kom noen baklengsmål mot slutten også da, deriblant to svenske overtidsmål.

– Jeg vet ikke alle grunnene, men det kan være at vi blir litt slitne i hode og kropp og at det gjør at vi ikke klarer å holde det 100 prosent oppe hele veien, sier Østigård til NTB.

– Måten vi spiller forsvar på landslaget er krevende, men veldig bra når det funker. Vi har vært veldig solide defensivt, men på forrige samling glapp det litt. Det er sånt som kan skje, men som ikke er godt nok. Vi har en jobb å gjøre med det.

Strandberg var ute med skade da gruppeseieren i nasjonsligaen glapp med to tap i september.

– Dette laget betyr ekstremt mye for meg, og vi har prestert godt over tid. Det var tungt at jeg ikke kunne bidra da alt skulle avgjøres, men det er umulig å si om jeg kunne gjort noe annerledes. Det var tunge tap, men vi får lære av det vi gjorde feil i de kampene og ta med mye av det vi har gjort rett inn mot EM-kvalifiseringen, sier Vålerenga-stopperen.

– Nå er jeg helt bra igjen, men jeg har ikke vært frisk så lenge. Jeg kjenner ikke noe til skaden, men så får vi se hvor bra formen er.

Les også: Landslagsspillerne vil se VM-fotball tross motforestillinger

Formasjonsendring?

Ståle Solbakken lot mediene overvære hele treningen to dager før kampen mot Irland. Spillerne var satt opp i en 4-5-1-formasjon, før de la om til 3-5-2 senere i økta.

De samme elleve spillerne var på banen gjennom hele økta, også når det ble byttet formasjon, og er mest sannsynlig den startelleveren vi ser fra start på torsdag.

Det er allerede bekreftet at Erling Braut Haaland ikke er med mot irene, samtidig som Aleksander Sørloth har slitt sykdom den siste tiden. Det var derfor Celta Vigo-spiss Jørgen Strand Larsen som ledet Norges angrepslinje på treningen.

Solbakken bekreftet ovenfor VG etter treningen at haldenseren vil spille en sentral rolle mot Irland.

Slik vil Norge sannsynligvis starte (4-5-1): Ørjan Nyland – Marcus Holmgren Pedersen, Stefan Strandberg, Leo Østigård, Birger Meling – Ola Solbakken, Martin Ødegaard, Patrick Berg, Morten Thorsby, Mohamed Elyounoussi – Jørgen Strand Larsen.