VAL DI FIEMME (Nettavisen): Koronasmitten øker over hele verden og nå mener flere at OL i Beijing bør utsettes.

Trener for det norske langrennslandslaget, Arild Monsen, erkjenner at han ikke er komfortabel med situasjonen.

- Jeg må si at det begynner å bli spennende og litt nervøst å lese om det her. Vi forholder oss til det vi får beskjed om, men man blir litt spent og nervøs. Det må jeg si, forteller Monsen til Nettavisen.

- OL kan bare komme fort nå. Det begynner å komme mye sykdom i samfunnet. Det er litt skremmende, men enn så lenge kjører vi videre med våre planer, forklarer landslagstreneren.

Monsen forteller at han ikke har tatt stilling til om han synes OL bør utsettes eller ikke, men forstår at det blir diskutert.

- Jeg skjønner godt at temaet kommer opp. Det gjør jeg, men jeg overlater det politiske og den avgjørelsen til helseteamet og Olympiatoppen, forteller Monsen.

Les også: Mener OL i Beijing bør utsettes

Langrennssjefen: - Det er for sent nå

Langrennssjef Espen Bjervig deler Monsens bekymring.

- Selvfølgelig er jeg bekymret. Vi er vel alle sammen bekymret, men vi har kommet dit at vi er vaksiner og verden må gå videre. Samtidig må vi være forsiktige, sier Bjervig til Nettavisen.

Han forklarer at de gjør det de kan for å unngå at utøverne blir smittet i forbindelse med OL.

- Men vi må bevege oss i samfunnet. Enten må vi la være å dra til OL, eller så må vi være villige til å den risikoen, sier langrennssjefen.

Bjervig mener det nå er for sent å avlyse lekene.

- Den beslutningen ble tatt for lenge siden. Nå føler jeg at vi bare må kjøre løpet. Det gikk tålig greit i Tokyo. Vi får krysse fingrene for at det går bra i Kina. Jeg har i hvert fall tillit til at de klarer å holde orden i rekkene, men jeg tror dette med nærkontakter, smitte og isolasjonsopplegget i Kina kommer til å bli en ny opplevelse for de fleste som kommer fra vesten, forteller Bjervig.

Dersom en utøver blir smittet under OL, kreves det isolasjon i 21 dager i et eget tilpasset bygg i Kina.

- Jeg tror vi har litt galgenhumor rundt det. Jeg tror det er vår måte å holde det gående på. Så tror jeg ikke det blir så mye galgenhumor hvis det skjer at noen blir sendt dit. Det kan være en tung seanse, sier Bjervig.

- Vi får bare krysse fingrene for at ingen sitter igjen i tre uker når det er ferdig, sier langrennssjefen.

- Ser begge sider av saken

Ragnhild Haga står foreløpig uten OL-billett og er usikker til lekene.

Men uavhengig av egen situasjon, skjønner også Haga at spørsmålene om OL nå stilles.

- Jeg ser begge sidene av saken.

- Jeg merker at verden og sportsverden er mye bedre forberedt på pandemien i år i forhold til fjor. Man har bedre tiltak i hvert fall. Samtidig er OL et veldig stort arrangement - mye større enn Tour de Ski for eksempel. Det å flytte så mange mennesker et sted nå er en utfordring, sier Haga til Nettavisen.

Hun håper bare nå at de kommende konkurransen i OL ikke vil bære preg av store forfall.

- Det verste er hvis det bryter ut noe underveis og halve feltet ikke er på start. Man vil i hvert fall at folk skal kunne delta og ikke sitte i karantener. Hvis det blir stor fare for det, så må kanskje IOC vurdere litt, forteller Haga.

Les også: NRK-profil smittet i Tour de Ski

Skal isolere seg før OL

Det norske langrennslandslaget har akkurat avsluttet Tour de Ski og retter nå fokuset på de siste forberedelsene til OL som starter 4. februar.

Ingen av de norske landslagsløperne Nettavisen snakker med vil oppfordre til en utsettelse, men er tydelig på at de alle har stor respekt for situasjonen verden er i.

Heidi Weng, Norges beste kvinne i Tour de Ski, kommer ikke til å ta noen sjanser før lekene starter.

Hun planlegger nå å reise hjem til Norge, hvor hun skal isolere seg frem til siste høydeopphold før lekene.

- Jeg har ikke sosial kontakt med noen. Det blir kanskje mamma og pappa som er pensjonister og som omtrent ikke er med folk. Jeg drar ikke på butikken og gjør ikke noen ting.

- Jeg føler jeg er ekstremt nøye og har stort sett ikke vært med noen helt siden Beitostølen - med unntak av de jeg er på tur med. Jeg er ganske streng på det,sier Weng til Nettavisen.

- Synes du OL bør arrangeres i februar?

- Det blir som det blir, tenker jeg. Jeg har ikke tenkt så langt og dette får folk bestemme og vurdere, forteller Weng.

Les også: Nossum overrasket over Iversen

- Før eller siden så får vi det alle sammen

Det er også den generelle holdningen til de fleste langrennsløperne Nettavisen snakker med.

Det blir opp til andre å ta stilling til om OL bør arrangeres eller ikke.

- Jeg har ikke tenkt noe over det. Jeg prøver bare å være forsiktig på det jeg holder på med. Jeg prøver å komme meg gjennom ting og holde meg frisk, sier Johannes Høsflot Klæbo til Nettavisen.

Norges kanskje største OL-håp tar ting som de kommer.

- Blir OL utsatt, så blir OL utsatt. Det er så enkelt som det. Det er noen som skal ta noen vurderinger på det og det blir ikke meg. Jeg skal gjøre det jeg kan. Blir det OL så skal jeg være så godt forberedt som mulig og blir det ikke noe OL, og det blir utsatt, så skal jeg takle det også, sier Klæbo.

Også han skal følge de forholdsreglene han kan for å unngå smitte.

- Det blir bare å komme seg hjem, handle inn alt man trenger for de neste ukene og trene ute. Det er planen. Vi får ikke gjort noe annet med det enn at folk får være forsiktige. Det må i hvert fall vi være, forteller Klæbo.

Les også: Kritikken mot touren har haglet. Nå svarer FIS-direktøren

Landslagskollega Pål Golberg forteller at han tiltro til de som bestemmer at de tar de riktige beslutningene med tanke på OL.

- Så jobber i hvert fall vi og jeg hver dag for at i skal holde oss friske og ikke bli syke. Jeg kjenner ikke til gangen og veien i det her.

- Det er klart at før eller siden så får vi det alle sammen. Jeg kan få det om to uker og så går jeg glipp av OL, men det er noe vi bare må leve med. Vi må ta de forholdsreglene som er. Så er det noen som sitter på toppen som må ta kjipe avgjørelsen. Jeg stoler på at de gjør det som er riktig for idretten og samfunnet, sier Golberg til Nettavisen.

Harald Østberg Amundsen overlater også avgjørelsen til andre, men legger også til at han synes tiltakene for å unngå smitte har vært gode.

- Med det regimet vi har hatt under verdenscup, på treningsleirer og sammenkomster som det her, har det vært veldig gode prosedyrer. Når jeg ikke ser at det er utøvere som er smittet, betyr det at de forholdsreglene vi tar er gode. Så er det opp til helsepersonell å avgjøre hva som er lurt og ikke, men jeg føler de prosedyrene vi har hatt er veldig gode, sier Amundsen til Nettavisen.

Les også: Tilkalte hjelp etter Klæbo-seier

- Håper det blir

Flere utøvere er også helt ærlige på at de håper det blir OL.

Blant dem er den svenske langrennsprofilen Ebba Andersson.

- Så lenge det finnes løsninger for at vi er trygge ut ifra smittesituasjonen så ser ikke jeg noen hinder for å gjennomføre konkurransene, sier Andersson til Nettavisen.

Hun kommer også til å være nøye med å følge de rådene hun kan fremover.

- Det gjelder som alltid å være nøye, men nå litt ekstra. Skulle man bli smittet så er det kritisk. Det er ikke lenge igjen og det gjelder å få til forberedelsene så bra som mulig, forteller Andersson.

Også den norske landslagsløperen Tiril Udnes Weng ser gjerne at OL blir arrangert.

- Det er et vanskelig spørsmål for jeg har veldig lyst til å gå. For min del vil jeg at det skal bli arrangert, men hvis det ikke er forsvarlig så støtter jeg at det blir utsatt.

- Med gode regler og tilrettelagt sikkerhet og avstand, håper jeg at det blir.

OL-direktøren: Vil gå som planlagt

Foreløpig ser det ut til at Udnes Weng vil få ønsket oppfylt.

Allerede i desember ble det klart at kinesiske myndigheter og IOC planlegger å arrangere OL i februar som planlagt - til tross for den svært smittsomme omikron-varianten som nå dominerer i flere land verden over.

OL-direktør Christophe Dubi uttalte senest denne helgen at Beijing-OL vil gå som planlagt neste måned.

- Kinesiske myndigheter har forsikret oss ved flere anledninger, senest forrige fredag, at ting går fremover og de er veldig trygge, sier Dubi til sveitsiske RTS.

Han forklarer at kineserne har lagt til et svært sofistikert system som gjør at utøverne vil være i en boble.

- Utøverne kommer ikke til å ha kontakt med omverden og de må ta en PCR-test hver eneste dag, sier Dubi.

En positiv test vil imidlertid være totalt ødeleggende for en deltakers OL-sjanser. Kinesiske myndigheter krever nemlig at enhver som tester positivt må tilbringe 21 dager i isolasjon i Kina.

Dersom en utøver skulle teste positivt få dager før planlagt avreise, vil også det skape problemer ettersom det er knyttet svært strenge koronaregler til innreise i Kina.

Innrømmer bekymring

Men selv om OL-direktøren mener leken vil bli arrangert som planlagt. Erkjenner han at han er bekymret over smittesituasjonen i verden og hvordan det kan ødelegge mulighetene for deltakerne.

- Min største bekymring er økningen i antall utøvere som blir smittet, sier Dubi.

Han liker ikke tanken på at utøvere går glipp av lekene som har vært deres mål i mange måneder.

- For det er først og fremst for dem vi arrangerer dette utrolige arrangementet, forteller OL-direktøren.

OL-ilden i Beijing skal etter planen tennes under åpningsseremonien 4. februar.