*Nettavisen* Sport.

Langer ut mot Petacchi

Foto: (Scanpix/AFP)

André Greipel brydde seg lite om seieren under Tour Down Under etter alvorlig velt.

17.01.12 12:01

Natt til tirsdag startet endelig sykkelsesongen offisielt, med første etappe av World Tour-rittet Tour Down Under. Det var André Greipel som tok på seg ledertrøyen etter etappen, men seiersgliset manglet.

Etter å ha utmanøvrert Alessandro Petacchi og Jevgenij Hutarovitsj i spurten, fikk tyskeren ti bonussekunder og fortsatte sin gode sesonginnledning.

Lotto-Belisol og Greipel kunne likevel ikke slippe jubelen løs.

Nede på asfalten lå nemlig flere av 29-åringens lagkamerater etter en stygg velt om involverte rundt 20 ryttere. Jurgen Roelandts (Lotto-Belisol) ble sendt til sykehus for å undersøke et mulig brudd i nakken, mens det gikk enda verre for franske Frederic Guesdon (FDJ-BigMat).

40-åringens karriere kan være over etter det som ser ut til å være en brukket hofte, skriver cyclingnews.com. FDJ-veteranen hadde opprinnelig tenkt å legge opp etter årets Paris-Roubaix - et ritt han vant i 1997.

Glefser mot Petacchi
Greipel var ikke spesielt feststemt etter årets andre seier (han vant også søndagens Down Under Classic). Velten skal ha blitt forårsaket av et eldre kvinne sto for langt ute i veien, idet rytterne suste inn mot Clare for kjempe om etappeseieren.

Deretter oppsto det nok en farlig situasjon i hovedfeltet.

- Jeg er heldig som vant i dag, erkjenner Greipel.

- Det var en stor velt 800 meter fra mål. Noen var borti pedalen min, og jeg falt ned fra 5.- til 20.-plass. Men jeg maktet å tette luken igjen. Deretter skiftet Alessandro Petacchi retningen sin fra venstre til høyre. Han brydde seg åpenbart ikke om velten. Han er en stor stjerne, men han burde ikke gjøre slik. To av mine lagkamerater krasjet på grunn av dette. Alt jeg bryr meg om etter å ha vunnet denne etappen, er hvordan det går med dem, fortalte en følelsesladet Greipel ifølge cyclingnews.com.

Petacchi mottok opptrekk fra Davide Vigano og Danilo Hondo før han endret retning i spurten, men til slutt ble han altså passert av Greipel med de nødvendige centimeterne. Det måtte målfoto til for å skille de to kamphanene.

Edvald nådde ikke opp
Under den 149 kilometer lange etappen mellom Prospect og Clare dannet det seg et firemannsbrudd bestående av Rohan Dennis (Uni-SA), Eduard Vorganov (Katjusja), Marcello Pavarin (Vacansoleil) og Martin Kohler (BMC Racing).

De lå i front nesten hele dagen, og 15 kilometer før mål forsøkte Dennis å gå solo. Da agerte GreenEDGE og Team Sky og den unge australieren ble kjørt inn etter kort tid.

På vei inn mot Clare gikk det dessverre galt etter at en Vacansoleil-rytter gikk i asfalten. Uhellet forgreinet seg ytterligere i hovedfeltet, og flere av rytterne som kom bak kjørte inn i tilskuerne som sto i veikanten for å følge rittet.

Edvald Boasson Hagen kom for øvrig på 71.-plass. Chris Sutton, som det var ventet at Sky ville kjøre for, ble nummer ti på etappen. Han mottok opptrekk fra Mathew Hayman og Geraint Thomas mot slutten.

Les mer her: - Det var en stygg velt

Det er ventet at avslutningen på morgendagens etappe i Sterling, vil passe Boasson Hagen enda bedre.

Resultater 1. etappe:
1. André Greipel (Lotto-Belisol) 4:33:40
2. Alessandro Petacchi (Lampre - ISD) st
3. Jevgenij Hutarovitsj (FDJ - BigMat) st
4. Fabio Sabatini (Liquigas - Cannondale) st
5. Daniele Bennati (RadioShack-Nissan) st
6. Christopher Sutton (Team Sky) st
7. Jonathan Cantwell (Team Saxo Bank) st
8. Xavier Florencio Cabrè (Katjusja) st
9. Mark Renshaw (Rabobank) st
10. Manuel Belletti (AG2R La Mondiale) st
(...)
71. Edvald Boasson Hagen (Team Sky) st

Sammenlagt:
1. André Greipel (Lotto-Belisol) 4.33,30
2. Alessandro Petacchi (Lampre-ISD) +4
3. Martin Kohler (BMC Racing) st
4. Jevgenij Hutarovich (FDJ-BigMat) +6
5. Rohan Dennis (Uni SA) +7
6. Eduard Vorganov (Katusha) +8
7. Marcello Pavarin (Vacansoleil-DCM) +9
8. Fabio Sabatini (Liquigas-Cannondale) +10
9. Daniele Bennati (RadioShack-Nissan) st
10. Chris Sutton (Team Sky) st
(...)
74. Edvald Boasson Hagen (Team Sky) st

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.