I en lengre sak på nettstedet The Athletic snakker en rekke anonyme spillere ut om egne snusvaner. Flere er engelske landslagsspillere, i tillegg til at brorparten spiller i Premier League, hevder avisen.

Flere mener at snus ikke hører hjemme på toppnivå i fotballen.

– Jeg kan ikke fordra det. Men bortsett fra å advare dem om de åpenbare konsekvensene ved langtidsbruk, er det et problem som egentlig ikke kan løses, uttaler en anonym kilde til The Athletic. Vedkommende er medisinsk personell i en engelsk fotballklubb.

Flere fotballspillere har tidligere snakket om deres snusvaner offentlig, det er imidlertid flere som ikke har villet kommentere saken. Blant dem er Manchester Uniteds Marcus Rashford, som har blitt avbildet med en snusboks i bakgrunnen.

Les også: Premier League-stjernen kom med snusavsløring. Nå advarer eksperten

– Alle gjør det

Det er ikke bare i Premier League snus både brukes og reageres på. Lee Johnson, trener i skotske Hibernian, går hardt ut mot tobakksproduktet.

– De yngre spillerne ser på for eksempel toppspissen i en klubben, som scorer mål, tjener masse penger og kommer inn med en fin bil. De ser på dem som sine idoler. De ser på hva de gjør, hva de har på seg, hva de spiser. De ser dem legge en, to, noen ganger tre av disse små snusposene under toppleppen. Naturligvis tenker de «OK, det er det toppfotballspillere gjør», raser Johnson.

Til tross for kritikk fra flere hold, er det likevel flere spillere som ikke forstår problemet knyttet til tobakksbruken.

– Jeg ser ikke på det som rart. Jeg er fra Sverige og det er veldig vanlig der. Jeg kan forstå engelskmennene, de forstår det kanskje ikke på samme måte, har Newcastle-spilleren Emil Krafth tidligere uttalt til Expressen.

En anonym spiller er enig i svenskens uttalelser, ifølge saken skrevet av The Athletic.

– Alle gjør det. Selv trenere gjør det. Jeg husker treneren hadde en prat med laget og puttet en under leppa. Det er en del av kulturen deres, sier spilleren som tidligere tilhørte en skandinavisk klubb.

Les også: Satt ut av Premier League-spilleren: – Jeg kan få nummeret ditt senere

Ikke ulovlig

The Athletic trekker fram Victor Lindelöf og Zlatan Ibrahimovic som spillere som har blitt avbildet med snusbokser og tobakksprodukt under leppa. I samme sak hevder de at bruken er langt mer utbredt enn det de fleste tenker.

Flere klubber i Premier League har uttalt at de oppfordrer til å droppe snusen, men at det ikke er ulovlig for spillerne å snuse.

The Football Association sier til avisen at de foran neste sesong skal ha en samling hvor de vil dele informasjon rundt konsekvensene av bruken.

– Selv om snus ikke er et forbudt stoff, vil medlemmene motta klar og nøyaktig informasjon for å hjelpe dem med å ta informerte beslutninger om helsen deres, sier en talsmann for organisasjonen.

Snus er ulovlig å selge i England, men det er lovlig å oppbevare og bruke det. Det gjelder også i toppfotballen, ettersom Verdens Antidopingbyrå (WADA) kun har plassert det på overvåkningslisten sin, og ikke forbydd det.

Les også: Far og sønn fikk litt å tenke på: – Utad kan det se rart ut

– Det ødelegger restitusjonstiden

I fjor sommer publiserte Nettavisen en artikkel som adresserte den økende snusbruken blant Premier League-spillere. Vi forhørte oss da med Karl Erik Lund, som har forsket på tobakk siden 1986 og leder en tobakkforskningsgruppe, om bruken av snus påvirker ytelsen i kamper.

Han fortalte at det har vært 15 kliniske undersøkelser om hvordan snus påvirker utholdenheten til toppidrettsutøvere, men ingen har kunnet slå fast at snus har en negativ innvirkning.

- Rent teoretisk så skal snus være ødeleggende for utholdenheten, ved at nikotinen i snusen innsnevrer blodårene, noe som fører til mindre oksygenopptak, men i de kliniske undersøkelsene har man ikke funnet noe som tilsier at det påvirker prestasjonen, uttalte Lund til Nettavisen.

Björn Ekblom, som har gjennomført to ulike studier på snus, bekreftet Lunds utsagn, og la til at hverken kondisjon, muskelstyrke eller utholdenhet blir påvirket.

Selv om snus ikke påvirker spillerne direkte i kampene, så er ekspertene likevel klare på at det har sine bivirkninger. I motsetning til utholdenhet så blir restitusjonstiden økt ved at blodårene innsnevres, og det blir det mindre tilførsel av oksygen til musklene.

- Det er ødeleggende for restitusjonstiden, og gjør at det tar lenger tid før musklene heles. I tillegg så forlenger det også tilhelingstiden etter skader, forteller Lund.