*Nettavisen* Sport.

Langrenn er ikke sykling

Foto: Heiko Junge (Scanpix)

KOMMENTAR: Burde Bjørgen latt Steira gå? Burde Steira ha stukket?

WHISTLER (Nettavisen): Fellesstartenes inntreden har ført til at det stadig oftere snakkes om taktikk i langrenn. Kanskje mer av folk i de tusen hjem og mediefolk, enn av langrennsløperne selv.

Og det er Ola Nordmanns relativt nyervervede kunnskap om sykkelsportens finurlige mekanismer som er referansegrunnlag.

Det er bare ett stort problem: Langrenn og sykling er to helt forskjellige idretter. Fordi sykling er en lagidrett, mens langrenn fortsatt er en individuell idrett.

I sykling er det profesjonelle lag der enkelte – for ikke å si de fleste – får betalt for å hjelpe andre til seier. Før ethvert løp legges en lagstrategi som handler om å få (i de fleste tilfeller) lagkapteinen først over målstreken, og alle jobber for det.

Vinneren tar alt
I langrenn er det tvert imot sånn at vinneren tar alt. Grunnlønn finnes omtrent ikke (i hvert fall ikke i Norge), og bonusen går til den som kommer først i mål. Vedkommende skal være godt over gjennomsnittet storsinnet for å dele gevinsten med eventuelle hjelpere.

Marit Bjørgen måtte tåle mange spørsmål etter lørdagens OL-tremil, fordi hun tettet luka Kristin Størmer Steira skaffet seg ti kilometer før mål.

Kanskje burde spørsmålene gått til Steira: Hvordan i all verden kunne hun finne på å stikke mens Norges sterkeste kort var opptatt med å bytte ski?

Det eneste riktige
Men begge to gjorde selvfølgelig det eneste riktige – fordi de gikk for seg selv. Steira måtte få luke for å kunne vinne, det var hennes sjanse. Bjørgen måtte unngå at Steira skulle få luke for å redde sine egne vinnermuligheter. (At Bjørgen burde dratt mye mindre på Justyna Kowalczyk de siste fem kilometerne, er en helt annen sak.)

Lagkonkurransen gjorde de unna tidligere i uka. Stafett, heter den i langrenn.

Der hjalp Bjørgen og Steira hverandre til gull.

Hadde det norske laget på lørdagens 30 km fellesstart i OL vært et sykkellag, ville Kristin Størmer Steira, Therese Johaug og Marthe Kristoffersen stilt til start med én oppgave – å hjelpe Marit Bjørgen.

Steiras rykk 10 km før mål hadde i så fall vært omtrent som om Gabriel Rasch skulle satt inn støtet mens Thor Hushovd hadde tissepause, i stedet for å vente på Hushovd for å hjelpe ham framover i feltet igjen. Det hadde neppe stått høyt i kurs i sportsdirektørbilen hos Cervélo ...

Prøvde – og feilet
Til tross for det ekstreme individfokuset i langrenn, forekommer det, og stadig oftere, at nasjoner prøver seg med lagtaktikk. Men særlig vellykket er det sjelden.

Sverige prøvde seg på 30 km fellesstart med skibytte under OL. Det ble et særdeles severdig renn for publikum, og det ble til og med svensk triumf, men noen seier for taktisk skigåing kan løpet knapt sies å ha vært.

Johan Olsson stakk og fikk stor luke. Marcus Hellner og Anders Södergren lå bak og bremset feltet. Men til liten nytte, for Olsson ble likevel hentet inn.

Og hadde ikke Marcus Hellner tråkket av staven til Petter Northug mindre enn en kilometer før mål, hadde det blitt norsk gull uten at Northug hadde sett snurten av en potensielt hjelpende landsmann på en times tid.

Intervallstarten tilbake
Skal det fortsatt være like mange fellesstarter i langrenn, kan det hende flere nasjoner etter hvert begynner å tenke og jobbe som lag.

Jeg tror det i så fall forutsetter at det blir innført en felles lønn for strevet. Det er få som gidder å trene i fire år for å hjelpe en landsmann i OL uten å få betalt for det.

Mange ønsker en slik utvikling. Undertegnede er ikke blant dem.

La sykling være sykling, og la langrennssporten beholde sitt særpreg.

Gi oss intervallstarten tilbake!

Sjekk siste OL-nytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.