Pål Trøan Aune har nok en gang havnet utenfor landslaget før en ny sesong. Nå starter han privat satsing, på et lag hvor han er eneste utøver.

– Man må ta noen sjanser for å klare å ta det siste steget. Jeg har en fjerde, femte og sjetteplass i verdenscup i sprint, men nå trengte jeg å se utvikling. Hvordan skal jeg komme meg opp på pallen? Jeg kom egentlig til et veiskille, etter fire veldig fine år på regionslag, sier Trøan Aune til Nettavisen.

Til tross for at 30-åringen er eneste utøver på nyoppstartede Team Northcom, har han likevel sikret seg en treningspartner. Den kinesiske sprintsensasjonen Wang Qiang blir svært viktig for Trøan Aune i tiden fremover. Han flytter til Trøndelag for å trene med nordmannen.

– Han er en av verdens beste sprintere. Det blir kult å få han som sparringspartner.

Les også: Stig Rune Kveen blir assistenttrener for langrennskvinnene

Får trener med kinesisk erfaring

Qiang overrasket da han gikk inn til 2. plass under verdenscupsprinten i Drammen i vinter. Siden sesongslutt har han vært bosatt i Europa, men flytter nå altså til Norge og Trøndelag.

Samarbeidet mellom han og Trøan Aune ble til gjennom en norsk trener. Ole-Marius Bach er trener i det kinesiske landslagssystemet, og blir nå også trener for utøveren i Team Northcom.

– Jeg kommer til å dra på samlinger og konkurranser med Wang, men han er ikke på laget. Det handler om å sparre med han.

På spørsmål om det føles skremmende å skulle satse for seg selv etter fire år på regionslag, svarer Trøan Aune følgende:

– Jeg er veldig fornøyd med rammene som har blitt, og med hverdagen jeg har i Trondheim. Man må ta noen sjanser.

Les også: Folk setter spørsmålstegn ved måten Marius finansierer løpesatsingen sin på: – Det er ikke akkurat vanlig

– Ikke god nok for landslaget

Til tross for at han gikk flere verdenscuprenn og vant den skandinaviske cupen i sprint denne vinteren, ble det altså ikke noen landslagsplass for Trøan Aune. Isteden ble han tilbudt fornyet tillitt på Team Elon, regionlaget han har tilhørt de siste årene.

– Jeg har ikke prestert godt nok til å bli tatt ut på landslaget, og er ikke overrasket over at det ikke ble det. Jeg vet hva som kreves for å komme med der.

– Regionslag har vært bra for min del, med de trygge rammene. Men muligheten jeg har fått nå, med eget lag, er veldig spennende. Jeg er sinnsykt heldig som er i denne posisjonen. Det tenner meg skikkelig.

– Den jeg jager

Inn mot en ny sesong skal han altså gå helt egne veier for å nå målene for vinteren. En pallplass i verdenscupen og VM-deltakelse i Planica står øverst på ønskelista.

Det var aldri noe alternativ å legge opp etter sesongslutt.

– Etter hver sesong evaluerer jeg ganske hardt. Er man ikke skikkelig motivert er det ikke vits å fortsette, men jeg er sinnssykt motivert til å komme på pallen, og det er den jeg jager.