SOGNEFJELLET (Nettavisen): I barndommen hadde Tiril og Lotta Udnes Weng en helt spesiell støttespiller. Bestefaren Helge var med på alle skirenn og heiet fram tvillingene til flere store prestasjoner.

Spesielt opptatt var han av at duoen skulle løpe Holmenkollstafetten. Derfor løp han ofte rundt på skirenn og hanket inn andre som kunne danne et lag sammen med de to. Og lag ble det, med bestefaren selv i spissen. «Teamhelge1929», som de kaller seg på Instagram, har nå løpt i eliteklassen i flere år.

Helge Udnes, jentenes bestefar, gikk bort i 2017, men barnebarna forklarer at det føles naturlig å fortsatt løpe for mannen som grunnla laget. Senest i mai i år løp de inn til en femteplass i den velkjente konkurransen.

– Det er litt til ære for han, vår måte å hedre han på. Han var alltid veldig engasjert, så det er gøy å ikke glemme han helt, og ha han litt i bakhodet av og til. Vi skulle ønske at han fortsatt kunne være med, men det er en tid for alt, sier Tiril Udnes Weng til Nettavisen.

– Vår største fan

Helt frem til sin bortgang, satt bestefaren på tribunen mens laget løp rundt i Oslos gater.

– Han var vår største fan, og var veldig viktig. Vi var heldige som hadde med han i såpass mange år, og vi tenker fortsatt mye på han. At han skulle likt å sett oss gå skirenn, men vi får prøve å bare kjempe på for han, forteller Lotta Udnes Weng.

Det har gått fem år siden bestefaren døde. Den gang ble han beskrevet som ildsjel med hjerte for lokalsamfunnet, som hadde familien rundt seg helt til det siste.

Søstrene forklarer at bestefaren hadde et helt spesielt engasjement for deres idrettssatsing.

Les også: Rister på hodet av russisk uttalelse: – Ganske forskjellig virkelighetsoppfatning

Bor sammen

I dag er det landslagsapparatet og resterende familie som er de største støttespillerne for de to tvillingsøstrene. Duoen bor sammen i en leilighet på Lillehammer, og har ikke tenkt å skille lag med det første.

– Det er veldig lettvint. Vi trener jo så mye sammen, og har fine rutiner med å bo sammen. Det varer vel ikke livet ut, tror jeg, men sånn som ting er nå er det veldig greit.

Udnes Weng-søstrene er tatt ut på elitelandslaget foran nok en vinter. Og ambisjonene for sesongen er klare. VM i Planica står høyt for de to.

– Det er mye verdenscuprenn også, som jeg setter høyt, men det er VM som er førsteprioritet. Jeg kommer til å legge opp hardøkter og sånt i forhold til løypene i VM, sier Lotta.