ZHANGJIAKOU (Nettavisen): Den norske langrennssjefen måtte gå fra journalist til journalist i pressesonen på langrennsstadion i Zhangjiakou fredag.

Og selv om Johannes Høsflot Klæbo akkurat hadde gått inn til en imponerende bronsemedalje på 15-kilometeren, var det et helt annet tema Espen Bjervig fikk spørsmål om.

Kvelden før smalt det nemlig da Emil Iversen i et intervju med NRK gikk knallhardt ut mot den norske langrennsledelsen etter å ha blitt vraket til 15-kilometeren i OL.

Når langrennssjefen endelig kommer frem til Nettavisen og de andre skrivende norske mediene i Zhangjiakou svarer han det samme som han har gjort i de mange intervjuene før.

- Jeg har egentlig ikke lyst til å kommentere det her så fryktelig mye. Generelt synes jeg at interne saker løser man internt og man prater til hverandre og ikke om hverandre. Så ber jeg om respekt for at vi kan ta det her internt.

- Men det er en part her som ikke vil ta det internt ved å gå ut i et intervju dagen før det løpet her?

- Det vil jeg skrive på konto for masse følelser som det er i idrett, sier Bjervig til Nettavisen.

Lang samtale

Gjentatte ganger sier langrennssjefen at det er en sak de vil løse internt, men Bjervig avslører til slutt at han allerede har hatt en lang samtale med Iversen.

Den fant sted allerede torsdag kveld etter at Iversens misnøye ble kjent etter intervjuet med NRK.

- Den gikk veldig bra. Vi prater godt sammen. Det var ikke noe hyling og skriking. Ingen av oss har blåveis. Alt er egentlig fint, sier Bjervig til Nettavisen.

Langrennssjefen vil imidlertid ikke avsløre hva de to kom frem til. Bjervig bedyrer riktignok at han fortsatt har et godt forhold til Iversen.

- Jeg har et veldig fint forhold til Emil. Nå er det en sak som kommer opp som vi skal prate om internt. Sånne ting dukker opp hele tiden, men igjen, jeg vil at vi skal få lov til å bruke tid på å prate om det internt, sier Bjervig.

Langrennssjefen forstår at det av og til vil oppstå misnøye med valg han tar.

- Hadde mitt mål vært å være populær, så kunne jeg ikke hatt den jobben jeg har. For jeg må ta beslutningene til syvende og sist. De må jeg stå for og jeg tror ikke at det alltid er de populære beslutningene som er de riktige, forteller langrennssjefen.

Nye diskusjoner fredag kveld

Bjervig forklarer at de vil forsøke å finne ut av den aktuelle saken internt og at de vil ha nye samtaler allerede fredag kveld.

Allerede lørdag må nemlig langrennsledelsen ha klart laget som skal gå herrestafetten for Norge. Der er Iversen en aktuell kandidat.

Langrennssjefen vil imidlertid si lite om trønderens sjanser for å få en av de fire plassene på laget.

- Jeg tror vi skal få lov til å sette oss ned og prate sammen internt. Vi vet hva Emil Iversen har gjort før. Så har vi ikke sett ham i konkurranser på en stund. Vi har gått en del renn her nå, så får vi ta å slå litt på kalkulatoren og finne ut hvordan vi skal gjøre det, sier Bjervig.

Iversen oppgitt

Så gjenstår det å se om det blir en ny skuffende beskjed for Iversen.

«Veldig skuffet» var ordene både langrennssjef Bjervig og landslagstrener Eirik Myhr Nossum brukte som svar på spørsmål om Iversens reaksjon etter å ha blitt vraket til fredagens 15-kilometer i OL.

Men Iversen var ikke bare skuffet, han var sjokkert.

Det kom frem noen timer senere da trønderen gikk knallhardt ut mot ledelsen i et intervju med NRK.

Iversen reagerer kraftig på prosessen i forbindelse med uttaket.

- Det har for meg vært ganske skremmende, vanskelig å forholde seg til og det drøyeste jeg har opplevd. Jeg føler jeg har blitt dolket i ryggen, sa Iversen.

Trønderen mener han var lovet å få gå 15-kilometeren, men i stedet var det Erik Valnes, Johannes Høsflot Klæbo, Pål Golberg og Hans Christer Holund som fikk sjansen.

Iversen mener det nå blir veldig vanskelig å forholde seg til ledelsen i tiden som kommer.

- Det er derfor dette er veldig spesielt. For min del kan det få konsekvenser for samarbeidet. På kort og lang sikt. Jeg vet ikke hvordan det blir den nærmeste fremtiden. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle oppleve dette. Vi får bare se hva fremtiden bringer, sier Iversen.

Uenige

Det var landslagstrener Nossum som torsdag presenterte de fire utøverne som fikk gå 15-kilometeren.

Det var Arild Monsen, Bjervig og Nossum som stod bak uttaket, men som Nettavisen kunne skrive torsdag var det ikke enighet mellom lederne da de startet samtalene om hvem som skulle få gå.

De tre lederne skal nemlig hatt ulike navn på deres liste over hvem som burde få gå.

Landslagstrener Nossum svarte følgende på spørsmål fra Nettavisen om han hadde Iversen på sin liste.

- Jeg tror ikke jeg skal svare på det. Uttak er vanskelig.

Nossum var tydelig preget da han møtte Nettavisen og de andre norske mediene på plass ved OL-landsbyen etter uttaket torsdag.

- Det er de verste samtalene jeg har. Jeg synes det blir veldig nært for meg, jeg synes det er vanskelig og jeg sliter å holde en distanse til det. Det er tøft, sa Nossum.