ULLEVAAL STADION/BEITOSTØLEN (Nettavisen): Mandag forrige uke kom gladbeskjeden om at Flugstad Østberg endelig har fått grønt lys til å gå skirenn igjen etter å ha vært ute med helseplager siden mars 2020.

31-åringen kommer ikke til å stille til start under den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen 19. - 21. november, men hun har fått en plass i den norske troppen som reiser til verdenscupåpningen i finske Ruka den påfølgende helgen. Det til tross for at hun ikke har noen resultater å vise til de siste 18 månedene.

Les også: Svensk sjokkbeskjed - Svahn mister OL

Landslagssjef Espen Bjervig er forberedt på at ikke alle nødvendigvis er enig i det valget.

For mens Flugstad Østberg står over rennene på Beitostølen er det flere andre løpere utenfor landslaget som er helt avhengig av å prestere under åpningshelgen for å i det hele tatt bli vurdert å komme med på flyet til Ruka.

- Jeg skjønner at noen synes det kan bli vondt å føle seg forbigått, sier Bjervig til Nettavisen.

Les også: Flugstad Østberg fryktet karrieren var over

Landslagssjefen forstår at spørsmålet om det tidligere uttaket av Østberg stilles.

- Men min oppgave i en OL-sesong er at vi har de desidert beste utøverne på start. Det betyr at man av og til må gjøre noen prioriteringer, forteller Bjervig.

- Vi vet at en Ingvild som fungerer med stor sannsynlighet er blant de bedre vi har. Da har jeg valgt å si at hun ikke behøver å kvalifisere seg på Beitostølen, men hun går rett til Ruka fordi det er i verdenscupen hun må ha resultater for å komme seg til OL, sier Bjervig.

Samtidig er landslagssjefen klar på at Østberg må prestere som alle andre for å få lov til å være med videre etter Ruka.

Les også: Ustjugov med skremmeskudd før sesongstart

Trener reagerer: - Ingen respekt

Kun noen dager før sesongåpningen på Beitostølen har de første reaksjonene på forhåndsuttaket dukket opp.

Ola Kvisle, trener for Team Norconsult med utøvere som Silje Øyre Slind og Elena Rise Johnsen, er ikke enig i landslagsledelsens avgjørelse om å gi Østberg en plass på flyet til Ruka uten å ha noen resultater å vise til på lang tid.

Til NRK sier Kvisle at han synes det er prinsipielt feil.

- Det sender et signal om at ledelsen i Skiforbundet gjør akkurat som de vil, og viser liten eller ingen respekt for de nest beste og bredden i norsk langrenn, sier Kvisle til statskanalen.

- Det er på den ene siden flott at Skiforbundet ønsker å ta vare på sine egne utøvere, men det virker ikke som de reflekterer over konsekvensene dette har for resten av norsk langrenn, både på kort og lengre sikt, forteller treneren som samtidig ønsker Østberg lykke til i Ruka.

Skinstad: - Smart å ha henne med

Det er imidlertid ikke alle som deler Kvisles syn. Tidligere langrennssjef Åge Skinstad synes det er fornuftig å ta med Østberg til Finland.

- Da de valgte å ta henne med på landslaget i vår, så er det på bakgrunn av de fantastiske resultatene hun har hatt gjennom mange år og den kapasiteten de vet hun har. For å slå fremadstormende svensker, amerikanere og russere så trenger de en Ingvild Flugstad Østberg med god helse og i god form under OL i Beijing. Da er det smart å ha henne med i første verdenscuprenn, sier Skinstad til Nettavisen.

Langrennseksperten er imponert over måten landslaget har håndtert den krevende situasjonen til Østberg som har holdt henne borte fra startstreken siden mars 2020.

- Jeg mener at de har gjort alle de riktige tingene. De har prioritert særdeles bra med lege, Olympiatoppen og støtteapparatet. De har fått Ingvild til å gjøre de tingene som er nødvendig, sier Skinstad.

Nå synes eksperten at landslagsledelsen igjen gjør klokt når de lar Østberg stå over den travle åpningshelgen på Beitostølen.

- Det er ikke bare skirenn på Beitostølen. Det er ikke lite som skjer der oppe. Det at hun får litt mer ro i kroppen og slipper å gå tror jeg er smart. Så må man huske at det ikke er Ingvild som ikke vil gå, men hun følger de rådene hun får, sier Skinstad.

Les også: Røper avgjørende beskjed fra Aksel Lund Svindal

Haga håper å bli med Østberg til Ruka og Beijing

Én av de som foreløpig ikke har fått noen billett til verdenscupåpningen i Ruka er tidligere landslagsløper Ragnhild Haga.

Hun står utenfor landslaget denne sesongen etter at hun ble vraket i vår og er trolig avhengig av å overbevise landslagsledelsen på Beitostølen for i det hele tatt ha et håp om å dra til Ruka.

Haga forteller imidlertid til Nettavisen at hun har forståelse for at landslagsledelsen lar hennes tidligere lagvenninne stå over den hektiske nasjonale åpningen på Beitostølen.

- Medietrykket på Beitostølen er veldig stort i forhold til i Finland, så jeg regner med at det er for å skåne henne litt for den biten der, sier Haga til Nettavisen.

Les også: Iversen fnyser av Bolsjunov-rykter

Hun tror også at Østberg er i godt slag til tross for at hun ikke har konkurrert på lang tid.

- Jeg har trent noen økter med Ingvild i vår og i sommer. Jeg vet hun er på et bra nivå, forklarer den regjerende olympiske mesteren.

Samtidig er Haga opptatt av at det er viktig at landslagsledelsen også holder døren åpen for de som står utenfor laget. Hun mener det er avgjørende at også de opplever at de har en mulighet å komme seg til både verdenscuprenn og OL.

- Hvis ikke kan de bak miste motivasjonen. Jeg tror de gjør klokt i å ha en eller to plasser åpne. Det er en gulrot for mange og Norge er avhengig av rekrutteringen bak de nest beste, sier Haga som har et håp om at både hun og Østberg får dra til Beijing i vinter.

Første mulighet for Haga og resten av den norske langrennseliten til å vise seg frem for landslagsledelsen kommer på Beitostølen.

Nettavisen er på plass på Beitostølen gjennom hele åpningshelgen.