LILLEHAMMER (Nettavisen): - Kristine er en utøver med ekstreme kvaliteter.

Det sier landslagssjef Espen Bjervig om 22 år gamle Stavås Skistad som på mange måter fikk sitt gjennombrudd allerede under VM i Seefeld i 2019.

Da var hun kun et fall unna en plass i VM-finale på sprinten, men siden den gang har det imidlertid vært noen tunge sesonger for Konnerud-løperen.

For lite har stemt for sprinteren de siste årene og etter skuffende prestasjoner valgte Skistad å bryte med rekruttlandslaget denne våren.

I stedet returnerte hun til klubblaget Konnerud IL - noe som foreløpig ser ut til å gi resultater.

Les også: Klæbo vekker oppsikt: - Aldri sett ham på den måten

- Mulig systemet ikke er bra nok

Langrennssjef Bjervig mener det står respekt av at Skistad velger å gå egne veier.

- Det er et tøft valg å ta. De fleste ville valgt å være på rekruttlandslaget som den tryggeste veien å gå, men hun velger å gå sin egen vei. Det er tøft og jeg håper hun får betalt for det nå, sier Bjervig.

Den norske landslagssjefen legger ikke skjul på at et opplegg utenfor rekruttlandslaget kan passe en utøver som Skistad bedre.

- Det kan godt hende at for henne, og hennes treningsopplegg, at det er lettere å være et sted der man kan styre dette mer selv. Det blir ofte sånn når vi er på samling med lagene at det blir felles økter og en litt mer standardisert. Det er mulig det ikke passet så godt for henne, sier Bjervig.

Les også: Stavås Skistad om bruddet: - Et helt riktig valg

Han mener man skal berømme en utøver som våger å ta selvstendige og tøffe valg som Skistad.

- Det er ikke dermed sagt at det er noe galt med rekruttsystemet. Det er heller hun som gjør et veldig bra valg, synes jeg, sier Bjervig.

- Men er det ikke rom for å spesialtilpasse mer for enkeltutøvere?

- Jo, det er rom for det, sier Bjervig.

Samtidig erkjenner han at det er vanskelig å følge opp individer som har en veldig annen tupe treningsform enn det resten av laget har.

- Når man får sånne ekstremtilfeller som henne, er det mulig systemet vårt ikke er bra nok til å fange det opp – det er godt mulig.

- Men det viktigste er at hun klarer å komme tilbake igjen som det ser ut som nå. Det er kjempegøy, sier Bjervig.

Les også: Klæbo snur i konflikten med Skiforbundet

Langrennssjefen følger med

For langrennssjefen har ikke unngått å få med seg forrige helgs resultater der 22 år gamle Skistad gikk til topps på sprinten under norgescuprennet på Gålå.

Prestasjonen førte til at Skistad ble tatt ut i den norske verdenscuptroppen som skal gå sprint på Lillehammer fredag.

Landslagssjef Bjervig gleder seg over å se Stavås Skistad tilbake i slag etter noen tunge sesonger.

- Det var en kjempeprestasjon, et ordentlig bra renn. Det er få i verden som har fartskapasiteten hennes når hun er i form. Nå ser det ut som det er litt den gode gamle Kristine som er tilbake igjen, sier Bjervig til Nettavisen.

Nå ser langrennssjefen frem til å se hva Skistad kan få til under verdenscupsprinten på Lillehammer.

- Det blir kjempespennende å se. Hun kan virkelig slå fra seg, forteller Bjervig.

Også langrennsekspert Torgeir Bjørn lar seg begeistre av Skistads fremgang denne vinteren.

- Kristine viste gamle stortakter med å vinne på Gålå, sier Bjørn til Nettavisen.

Les også: Svindal reagerer på Klæbo-konflikten

- Et mareritt

Han mener Gålå-løypen passet henne godt, men tror også det som venter henne på Lillehammer fredag vil være positivt for hennes kvaliteter.

- Hun er rask i starten, tar teten og går så stort at hun stenger hele feltet. Sånn sett så er det interessant med tanke på sprinten på Lillehammer. Det er en løype som egentlig skal passe henne bedre enn på lenge. Det er kanskje bare løypen i Seefeld som har passet henne bedre. Hun er en outsider, forklarer Bjørn.

NRKs langrennsekspert virker ikke overrasket over at Skistad har vist fremgang etter at hun valgte å gå sine egne veier utenfor landslaget.

- Jeg tror det er viktig at løpere selv får kjenne på hva de har mest lyst til og hvor de føler seg mest komfortable i treningshverdagen. Det må aldri bli noe prestisje at man skal være på et landslag.

- Hun har slitt på rekruttlandslaget og da mistet hun sikkert litt troen på det. Da er det bedre at hun går i et annet miljø og daglig kan trene med mange andre på et høyt nivå. Konnerud har kanskje det beste kvinnemiljøet for langrenn i hele Norge. Hun er komfortabel med det og var der da hun ble god. Det høres fornuftig ut at hun gjør det nå, sier Bjørn.

OL i Beijing?

OL i Beijing er det store høydepunktet for langrennseliten denne vinteren.

Bjørn tror veien dit vil bli lang for Skistad - blant annet fordi OL foregår i høyden.

- Hun har mye å bevise for å komme seg til OL. Med tanke på høyden så virker det litt uoverstigelig, men hun er en jente som er veldig vanskelig å gå imot i felt. Det er et lite mareritt for både norske og svenske jenter dersom de har Kristine med seg i en finale, sier Bjørn.

Langrennssjef Bjervig vil ikke utelukke noe som helt når det kommer til Skistads OL-sjanser og kommer til å følge med på 22-åringen fremover.

- Vi har her, Davos og Lenzerheid hvor det er skøytesprint. Det er klart at vi ikke har så fryktelig mange som har tatt pallplasseringer i damesprint de siste årene. Er hun kapabel for det så er hun veldig aktuell for OL, sier Bjervig.

Det gjenstår imidlertid å se om Skistad er i stand til å utfordre om pallplasseringer i verdenscupen ennå.

22-åringen har ikke svart på Nettavisens henvendelser før fredagens verdenscuprenn på Lillehammer.

Sprinten starter fredag med prolog fra klokken 10.00.