RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Langrennsstjernene nekter å starte i Falun

Foto: NTB Scanpix
Sist oppdatert:
Det har brutt ut full krangel mellom FIS og løperne.

Flere norske løpere uttrykte torsdag sterk misnøye med de nye langrennsløypene i Falun, som de mener er helsefarlige.

Ifølge NTB skal utøverne også etter et møte torsdag kveld stå på kravet om å boikotte konkurransen.

Det ble konklusjonen etter utøvernes møte torsdag kveld. Først fredag morgen avgjør løperne i langrennsverdenscupen om de starter i helgens tre avslutningsløp i langrennsverdenscupen. FIS vil endre på løypa, men ikke før til lørdagens fellesstart. De håper at løperne stiller opp til fredagens prolog. Håpet kan bli forgjeves.

- Et klart flertall gikk inn for å nekte fredagen prolog hvis de ikke endrer løypa, sier løperens representant Kikkan Randall til Adresseavisen.

LES OGSÅ: - FIS vil endre løypeprofilen

- Opp til hver enkelt
FIS står overfor et ultimatum og må komme med et utspill som løperne skal ta stilling til fredag morgen.

- Jeg tipper det blir opp til hver enkelt om de starter eller ikke, sier FIS' langrennsdirektør Pierre Mignerey til NTB torsdag kveld.

Eldar Rønning forklarer problematikken på følgende måte:

- Jeg fatter ikke at de har lagt løypa slik de har gjort. Det er mye terreng å ta av. Først skal vi opp Mördarbakken der det siste halvminuttet må gås i fiskebein. Så skal vi ned på baksiden mot hoppbakken. Der er det stupbratt med en fem-seks S-svinger. Hvis en går på trynet ned der, er det skummelt. Da er det farlig, og det kan fort ende med et sykehusbesøk. Dette er en katastrofe, sa Eldar Rønning på en pressekonferanse tidligere i dag.

Les saken: - En direkte helsefarlig løype

Flere løpere, både norske og internasjonale, møttes senere på dagen til et løpermøte. Der samlet de underskrifter til kravet om at løypa må endres dersom de skal stille til start i helgens verdenscuprenn.

- Alle er enige. Vi setter visse krav til løypene og FIS. Hvis ingenting blir gjort, så starter vi ikke. Hvis dette er de løypene som skal brukes i VM om to år, så er vi nødt til å sette foten ned. Fellesstart i disse løypene er helseskadelig, sier Rønning, ifølge adressa.no.

- Alle de norske har gitt sin signatur
Landslagssjef Vidar Løfshus sier på telefon til Nettavisen at samtlige løpere, inkludert alle de norske, har gitt sin signatur til kampanjen.

- Dette er kollektivt. Den norske landslaget støtter sine løpere i denne protesten, forteller Løfshus, som mener løypa i Falun er altfor krevende.

- Den er hasardiøs. Det er ikke skicross vi driver med.

Han forteller videre at han har tro på en løsning, men at det blir utfordrende.

- FIS og arrangøren sitter i et møte nå. Det er mulig å lage alternative løyper, så det blir nok renn, men de har strekt TV-kabler etter den opprinnelige løypa, så det blir store utfordringer.

Full krangel
NTB melder imidlertid at det torsdag kveld er bestemt å kun gjøre små endringer.

- Vi beholder fredagens løype som den er, men utbedrer sikkerheten. For lørdagens del kutter vi ut en del av Mördarbacken. Det vil gjøre at unnakjøringen blir ditto kortere, og dermed også med mindre fart, sier renndirektør Pierre Mignerey.

- Det er opp til hver enkelt utøver å stille til start.

Adressa hevder at endringene ikke skal være gode nok for løperne, og det har brutt ut full krangel kvelden før det braker løs. Justyna Kowalczyk er den første til å bekrefte at hun ikke stiller til start fredag, og løpernes representat, Kikkan Randall, sier at de ikke er fornøyde med det FIS-toppene har kommet fram til.

- Vi skal ha et nytt møte i morgen. Inntil da må utøverne leve i det uvisse, sier den amerikanske jenta.

Rennene i Falun er en del av en minitour, som begynte med sprint i Stockholm onsdag. Vinneren av hele minitouren for meg seg 200 verdenscuppoeng, og det er spesielt stor spenning knyttet til herrenes avslutning. Petter Northug leder med 34 poeng ned til Alexander Legkov, og 43 poeng ned til Cologna.

De samme løypene skal brukes under ski-VM i Sverige i 2015.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere