Norges herrelag står foran store utfordringer når forspranget til de beste i verden skal innhentes i distanselangrenn, og primært i skøyting. For det er særlig i tøffe skøyteløyper nordmennene er blitt distansert.

Landslagstrener Morten Aa Djupvik mener det er på kapasiteten skoen trykker.

Må bedre kapasiteten
- Det vi har sett av testene, er at løperne har ligget høyere i O2-opptak på løpetester enn på rulleski. Vi må jobbe mer med spesifikk kapasitet, sier Djupvik til Nettavisen.

Les også:Djupvik: - For dårlig

Med det mener han at løperne må bedre kapasiteten i skøyting. Han varsler at løperne må bli flinkere til å velge krevende treningsterreng på rulleskiøktene. Han har sett at blant annet italienerne er langt bedre enn de norske løperne i krevende motbakker.

- Løperne må bli flinkere til å gå hardøkter i rulleskiløyper og ikke langs landeveien. Vi må bli flinkere til å være bevisste på terrengvalget på trening, sier han.

Nå skal tredemølla på Norges Idrettshøgskole, som er bygd ut til rulleskibruk, brukes mer. Dette er en treningsmølle blant annet skiskytteren Halvard Hanevold har brukt jevnlig.

Bedre kapasitet før
I glansdagene skal Bjørn Dæhlie ha gjort en supertest på tredemølle da han testet 96 i O2-opptak. Også Thomas Alsgaard og Vegard Ulvang lå høyt i testene. Djupvik mener løypene på 90-tallet satte litt andre krav til løperne.

- Hvis man sammenligner med de aller beste, så lå de høyere i O2-opptak for en del år tilbake. O2-opptak er viktig i dagens langrenn, men løypene på 90-tallet krevde nok mer av kapasiteten. I dag stilles det sterke krav til fart i lettere terreng.

(Saken fortsetter under bildet)

Av dagens utøvere trekker han frem Tore Ruud Hofstad som en som ligger høyt på landslagets kapasitetstester.

- Jeg skal ikke si at vi ligger høyt nok, men jeg mener vi ligger på et riktig nivå i forhold til våre konkurrenter. Det finnes eksempler på folk som har vunnet verdenscuprenn uten å ha 90 i O2-opptak, forteller Djupvik, som mener løpere som Morten Eilifsen og Petter Northug har det potensialet som skal til.

Samarbeid med Olympiatoppen
Et skøyteprosjekt i samarbeid med Olympiatoppen er satt i gang. Det har som mål at norske løpere skal være best under OL i 2010. Dette omfatter langrenn, kombinert og skiskyting.

Dag Kaas er coach i Olympiatoppen og også trener for Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som har opplevd enorm fremgang i år. Han mener det kun er små forandringer som skal til for at herrene skal lykkes.

- Det at ting nå ikke har gått på skinner er ikke dumt med tanke på at ting kan endres før VM og OL. Løperne trenger treningstid. Det kan virke brutalt med 30 sekunder på 15 kilometer, men det er bare nyanser i treningen som er forskjellen på 1.- til 10.-plass, sier Kaas til Nettavisen.

- Har Norge sovet i timen?

- Vi har kanskje vært noe ute av fokus og litt for lite på hogget. Det er farlig å bli for bombastisk, men det er helt klart at vi har noe å hente, sier Kaas.

(Saken fortsetter under bildet)

Bør lære av skiskytterne
Skiskytterkongen Ole Einar Bjørndalen har hatt flere gjesteopptredener på landslaget i langrenn. Det har blant annet gitt en førsteplass og to annenplasser i verdenscupen. Kaas mener at skiskytterne har tatt konsekvensen av at de må prestere i skøyting og at det er noe å se nærmere på for langrennsledelsen.

- Skiskytterne er nødt til å være gode i skøyting for å hevde seg. Langrenn må kanskje gjøre mer enn å bare slippe til disse løperne på laget. De må kanskje lære mer av dem også, sier Kaas.

Han mener Norge har kompetansen som skal til for at skiløperne skal bli best i skøyting. Han fremhever Egil Kristiansens samarbeid med Bente Skari og Astrid Uhrenholdt Jacobsen som har gitt enorm fremgang for disse løperne.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter på mobilen? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster 2,- per melding.