NORGE - DANMARK 26-18:

Norge fikk lett match mot både Island og Serbia i Møbelringen Cup denne helga.

Les saken: Her debuterer den «nye Gro» for Norge
Les saken: Hammerseng scoret nummer 600

I finalen mot Danmark søndag ble det betydelig tøffere for håndballjentene. Selv om Norge stadig ledet med tre og fire mål, ble det farlig når slurvefeilene meldte seg på i angrepsspillet.

Da er det godt det finnes veteraner.

35-år-gamle Tonje Larsen, som har spilt på det norske landslaget i 18 år, bidro med rutine da det begynte å rakne for ungjentene. Med fem mål ble Larsen toppscorer og sørget for at Norge slo Danmark for niende gang på rad.

- Det er godt å slå danskene. Jeg syns vi kommer godt i gang, men så slapper vi av litt og da er de så gode at de henter oss inn. Men det ble en grei seier, sa Larsen til TV2 etter 26-18-seieren.

Dermed vant Thorir Hergeirsson og Norge Møbelringen Cup, ni dager før EM på hjemmebane.

- Jeg er veldig fornøyd med etterarbeidet etter kampen i går. Vi er gode på det vi skal være gode på: målvaktene er solide, forsvaret er bra og vi setter stort trykk, sier landslagstreneren, og kommer med statusrapport før Europamesterskapet:

- Vi er i rute på en god del, men det blir tøft.

18 år på landslaget
Larsen, eller «a mor», som hun gjerne kalles blant lagvenninner, har en imponerende karrierer å vise til i det hun går mot sitt 14. mesterskap for Norge.

Bakspilleren kom til toppklubben Larvik i 1993 og tok to seriegull og ett cupgull med klubben, før hun gikk til danske Viborg i 1998. Hun fikk imidlertid en kort karriere utenfor Norge, og returnerte til Larvik året etter. Der har Larsen siden holdt seg, og vunnet Postenligaen ytterligere ti ganger, samt tatt åtte cupgull. Forsvarskjempen har i tillegg blitt kåret til årets spiller i Norge to ganger.

Med landslaget har Larsen tatt fire mesterskapsgull og vunnet samtlige store turneringer: OL, VM og EM. I 2008 ble hun valgt inn på EMs allstarlag som venstreback.

- Skal være fornuftige
Om hun oppnår det samme i årets mesterskap er imidlertid tvilsomt. Larsen har lenge slitt med såkalt jumper's knee, og vil bli prioritert i forsvaret.

- Hun betyr mye, men samtidig må det norske folk forberede seg på at Tonje ikke kan være på banen i forsvar og angrep i åtte kamper. Vi skal bruke folk riktig og være fornuftige, sier Hergeirsson om veteranen på laget.

Larsen mener imidlertid at hun kan spille mer.

- Jeg tåler mer, hevder hun.

Norge møter Frankrike i den første kampen i gruppespillet 7. desember.

Norges fremtid?
Og når veteranene stadig blir eldre er det yngre spillere som må stå fram. Nora Mørk, som er landslagsdebutant i år er utvilsomt en av dem som vil bære den stolte, norske håndballtradisjonen videre.

19-åringen fikk mye spilletid mot Danmark, både som høyreving og -beck, og det florerer av lovord om det unge talentet, som scoret fire mål og ble tatt ut på allstarlaget i firenasjonersturneringen.

- Det er utrolig gøy å spille med Nora. Hun er uredd og teknisk god, sier Norges kaptein, Gro Hammerseng.

Og selv om det ble noen juniorfeil i angrep med uheldige innspill til strek, var Mørk fornøyd etter kampen.

- Det er alltid gøy å slå Danmark. Jeg er også fornøyd med å ha fått så mye spilletid.

Sjekk siste sportsnytt her!