HOLMENKOLLEN (Nettavisen): Det norske langrennslandslaget avholdt i dag kl 09 en pressekonferanse. Det de fleste ville ha svar på - i tillegg til hvem som går stafetten - er Petter Northugs helsetilstand. Onsdag ble det nemlig klart at Northug har fått en reaksjon i luftveiene.

Presseansvarlig for det norske herrelandslaget, Otto Ulseth, kunne berolige de som var bekymret for om Northug ikke er 100 prosent før stafetten.

Northugs helse
- Petters helsetilstand er veldig bra. Han er frisk og fin, og går stafetten, sier Ulseth.

Landslagslege Hans Petter Stokke tegner et noe mer nyansert bilde:

- Etter løpet i går hadde Petter irritasjonssymptomer. Sår hals, litt hoste og litt lette allmennsymptomer. Vi var litt usikre på hva som forelå. Mest trolig var det en reaksjone på et tøft skirenn, men vi kunne ikke utelukke at det var noe mer.

- Vi ønsket å legge restitusjonsforholdene til rette på en optimal måte for Petter, og Petter er glad i å hvile, så det lot vi ham gjøre i går, sier Stokke, og legger til:

- I dag er han bedre, vi føler at symptomene er mindre uttalt, men han er til en sjekk på Toppidrettsenteret nå. Han har fått behandling med saltvann og litt andre medisiner, sier Stokke, som også kunne fortelle at Northug hadde lignende symptomer under OL i Vancouver.

Kan nekte Northug-start
Stokke sa klart ifra om at han ikke vil la Northug gå stafetten, om han finner en infeksjonstilstand på prøvene som blir tatt torsdag morgen.

- Hvis jeg finner en infeksjonstilstand, vil jeg si at han ikke skal gå. Vi vil ikke slippe noen skiløpere ut i VM-løp med selv en lettere infeksjon.

Landslagstrener Morten Aa Djupvik føler seg rimelig trygg for at Northug blir klar.

- Jeg kan ikke garantere at han går, for der må jeg forholde meg til det legen sier. Men sjansen er mye for at han går enn for at han ikke gjør det, sier Djupvik til Nettavisen.

- Han hadde akkurat samme reaksjon etter lagsprinten i OL i fjor, og han får akkurat samme behandling nå, så dette tror vi går veldig bra, sier Djupvik, som oppfattet Northug som meget pigg torsdag morgen.

Gjerdalen går
Det har lenge vært ventet at Eldar Rønning, Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug går fredagens stafett for Norge. Det mange har spurt seg om, er hvem som skal gå den viktige tredjeetappen.

Forrige uke ble det klart at skiskytter Emil Hegle Svendsen er ute av diskusjonen, og kampen om den siste stafettplassen sto mellom Sjur Røthe og Tord Asle Gjerdalen.

Nå er svaret klart.

Ansvaret for å sende Petter Northug ut på ankeretappen ligger nå på Tord Asle Gjerdalen.

- Jeg er veldig happy og ydmyk for at jeg får sjansen, og desto mer innstilt på å gå så fort jeg klarer, og hjelpe Petter ut med et best mulig utgangspunkt, sier Gjerdalen til Nettavisen.

PS: Om Petter Northug, mot formodning, skulle bli syk og må stå over stafetten, vil Sjur Røthe ta over ansvaret som ankermann. Det sa landslagssjef Morten Aa. Djupvik på pressekonferansen i formiddag. Ny status på Northug er ventet torsdag kveld kl 18.

HTML EMBED