RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Legende, direktør og gentleman

Sist oppdatert:
Avtroppende RBK-direktør Rune Bratseth er en legende i Werder Bremen, og var en gentleman på banen.

Rune Bratseth startet karrieren i trondheimsklubben Nidelv, og for et trøndersk fotballtalent, var det naturlig at neste karrierestopp ble Rosenborg. I 1982 gikk turen videre til Trondheims fotballstolthet.

Der ble han seriemester i 1985, og i 1986 debuterte han på landslaget mot Grenada.

Legende i Tyskland
Senere samme år flyttet han til Tyskland og Werder Bremen, hvor han er regnet som en av klubbens største spillere gjennom tidene. Totalt ble det 230 kamper for bundesligaklubben, og «der Elch» fikk med seg to seriemesterskap, to cupmesterskap og en triumf i cupvinnercupen.

At han var en fotballens gentleman, blir bevist gjennom at han i løpet av sine 60 landskamper aldri fikk et eneste kort - verken gult eller rødt. Smått utrolig for en midtstopper.

Bratseth var et naturlig kapteinsvalg for Egil «Drillo» Olsen på det norske landslaget som herjet på starten av 1990-tallet.

Sportsdirektør
I 1994 valgte han å legge opp, og samtidig flyttet han hjem til Trondheim og ble sportsdirektør i gamleklubben Rosenborg. I sine 13 år som sportslig ansvarlig i klubben har RBK vunnet 12 seriegull og tre cupmesterskap.

I denne perioden har Rosenborg også opplevd tidenes europaeventyr for et norsk klubblag. Hele ti ganger har klubben deltatt i Champions League, med seieren over AC Milan på San Siro i 1996 og den påfølgende kvartfinalen mot Juventus som det største høydepunktet.

De første årene av Bratseths regjeringstid på Lerkendal gikk bortimot av seg selv. Nils Arne Eggens velsmurte maskineri vant det de stilte opp i. Det var først da Eggen senior bestemte seg for å gi seg i 2002, at utfordringene begynte å dukke opp.

- Uspiselig
De kommende årene ble trenere byttet årlig i Rosenborg, og Bratseth fikk mye av skylden for uroen. Da Åge Hareide valgte å si ja til å overta landslaget før han hadde fullført sitt første år som RBK-trener, kokte det over for sportsdirektøren.

- Han er blitt uspiselig for oss, sa Rune Bratseth til TV 2 Sporten, noe han også sa om Steffen Iversen etter at «Litj-Ivers» hadde rakket ned på Rosenborg etter Vålerengas seriemesterskap i 2005.

Et par måneder senere var Iversen tilbake i klubben.

I april 2004 tok Bratseth ut permisjon i fire måneder etter å ha møtt veggen. Da han kom tilbake, informerte han om at han ville være mindre tilgjengelig for pressen. Likevel oppgir han nå mediekjøret som hovedårsaken til at han gir seg i jobben.

Det er ingen hemmelighet at Bratseth har fått innskrenket makt de siste årene. Han fikk mindre å si rundt det sportslige, og fikk mindre gjennomslag for sine ønsker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere