Gå til sidens hovedinnhold

Legenden kommer med bønn til Newcastle: - Kjøp disse tre spillerne

Rio Ferdinand har en liste på tre spillere han vil at Newcastle skal signere, etter at de i forrige uke ble en av verdens rikeste klubber.

Fellesnevneren for trioen er at de alle er engelske og under 28 år. Spillerne den tidligere Manchester United-kapteinen snakker om er Jesse Lingard, Declan Rice og Raheem Sterling.

- Jeg hadde prøvd å signert veldig, veldig mange spillere som hadde vært mulige å få tak i. Jeg hadde sett på Raheem Sterling, Jesse Lingard og Declan Rice, sier Ferdinand i YouTube-programmet Vibe with Five, ifølge engelske Daily Mail.

- Sterling får jo ikke spille regelmessig for City. Jeg hadde også spurt Declan Rice hva som skjer. De to hadde vært først på listen min, og jeg hadde gjort hva jeg kunne for å få dem. Så hadde jeg prøvd å få tak i en spiller som Jesse Lingard, som er i og rundt Manchester Uniteds lag. Det er urealistisk å få tak i disse frem til du stiller de spørsmålet om de kan være interesserte. Newcastle er en engelsk klubb, og jeg vil at de skal ha en stamme av engelske spillere.

- Jeg hadde gått ut der og fått svar fra sånne type spillere, også jobber man seg nedover på listen.

Les også: Rister på hodet av spinnville Manchester United-rykter: –⁠ Høres ut som rent oppspinn

Tviler på Rice

Torsdag ble det nemlig klart at Newcastle får saudiarabiske eiere. Det er det saudiarabiske investeringsfondet PIF som har overtatt den engelske fotballstorheten. Investeringsfondet kontrolleres av kronprins Mohammed bin Salman, og Newcastle har med ett blitt en av verdens rikeste klubber.

TV 2-kommentator Espen Ween er klokkeklar på én ting: Declan Rice blir ikke Newcastle-spiller med det første.

- Jeg kan ikke se for meg at Rice får dit, nei. Han er alt, alt for god. Skal han lokkes vekk fra West Ham må han gå til en Champions League-klubb. Han er blant de aller beste nå, og har utviklet seg fra å bare være god defensivt til å være en boks-til-boks spiller. Han er en hylle for høyt for Newcastle, mener Ween.

- Hva med Lingard og Sterling?

- Lingard er mer på deres hylle. Han hadde vært en naturlig signering. Når det gjelder Sterling er jo ikke han førstevalg i City, men det kan endre seg. Han er en type spiller de kan bruke 80-90 millioner pund på, men er det veien å gå? De markerer seg jo hvis de klarer å hente Sterling, men jeg tror det er helt uaktuelt i januar.

Han tror de må vente minst til sommeren for å eventuelt hente den lynhurtige angriperen, men at det kan åpne seg en mulighet da:

- Hvis han ikke spiller de store kampene for City denne vinteren og våren, er det en type de kan lokke til klubben med lovnader om at dette skal bli veldig bra. Men det skjer ikke i januar. Da er det mer naturlig med spillere som Lingard og Tarkowski.

- Ikke fra øverste hylle

Newcastle har blant annet blitt linket til fire Manchester United-spillere, samt James Tarkowski og PSG-duoen Keylor Navas og Mauro Icardi.

I tillegg har Kylian Mbappé og Erling Braut Haaland blitt nevnt i samme åndedrag som Newcastle de siste dagene. Urealistisk, mener Ferdinand.

- Mbappé er drømmen, men det er spillere som er på United-, Chelsea- og City-laget som bør sees på. Jeg hadde sett på spillere der og vært veldig på. Så trenger de noen unge talenter fra rundt om i verden som kan gjøre det til en god blanding. Vet du hvor jeg hadde sett etter talentene? England. Jeg hadde vært desperat etter de beste engelske talentene, sier han og ramser opp både Max Aarons (Norwich) og Conor Gallagher (Crystal Palace).

- Det er to spillere jeg umiddelbart ville sagt at jeg hadde trengt på et Newcastle-lag. Få de to inn på laget, sier Ferdinand.

- Det er smart å handle ungt og engelsk for Newcastle nå. Men forventningene kommer til å være enorme fra første dag. De sier det er et langtidsprosjekt, men hvis dette ikke gir umiddelbare resultater, blir det kok med en gang, sier Ween.

Ween kan se for seg at Newcastle handler en haug av spillere i januar, men:

- Jeg tror ikke de kommer til å hente fra øverste hylle nå med en gang. De er ikke der nå.

Har Liverpool-legende som favoritt til ny trener

Etter alle solemerker får nåværende trener Steve Bruce beskjed i løpet av de neste dagene om at han ikke leder laget i hjemmeoppgjøret mot Tottenham søndag. Bruce har jobbet som trener i 23 år og står med 999 kamper som manager. Men det ser ut som milepælen på 1000 kamper lar vente på seg.

Assistenttrener Graeme Jones virker som den mest aktuelle kandidaten til å trene laget mot Tottenham. Antonio Conte, Roberto Martinez og Steven Gerrard er tre navn Ween tror kan være aktuelle for trenerjobben.

- Jeg tror ikke Conte er et langtidsprosjekt, men han er absolutt spennende. Han kan passe med tanke på prestisje. Hvis Martinez blir ansatt kan han fort hente flere belgiske landslagsspillere. Da tror jeg en type som Charles De Ketelaere, som herjer for Club Brügge, kan bli hentet. Martinez har ikke fått ut det hele potensialet til den gylne belgiske generasjonen, men jeg tror han blir vanskelig å lokke vekk.

Likevel er Ween klar på at det er Gerrard som er den mest aktuelle kandidaten, ifølge ham selv. Gerrard er akkurat nå trener for Rangers.

- Newcastle hadde vært et naturlig steg for Steven. Han tikket av alle boksene til Everton, men navnet var feil. Han kunne selvfølgelig aldri gått dit, men Newcastle hadde vært passende nå. Det er et fint mellomsteg.

- Tror du Liverpool-fansen hadde reagert dersom Gerrard ble ny Newcastle-trener?

- Jeg kan ikke fatte og begripe at fansen skal reagere hvis han går til Newcastle. Drømmen til alle Liverpool-fans er at Gerrard tar over om noen år, etter at Jürgen Klopp har sittet noen sesonger til. Jeg tror det er helt uproblematisk at han eventuelt blir Newcastle-trener nå.