*Nettavisen* Sport.

Legenden som nekter å gi seg

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Den belgiske veteranen ønsker å fortsette karrieren som 42-åring.

28.08.12 22:26

Han har aldri vært blant de største sykkelstjernene, men Niko Eeckhout har med årene opparbeidet seg en aldri så liten kultstatus i sykkelmiljøet.

Grunnen er like enkel som den er imponerende. Selv om han aldri har vært helt i verdenstoppen har belgieren jevnt og trutt levert gode resultater gjennom hele karrieren.

Og da snakker vi ikke om en kort og intensiv karriere. Helt siden 1993 har Eeckhout hatt sykkelsporten som levebrød.

En seiersmaskin uten luksusliv
Klassikerspesialisten med den giftige avslutningen har flere store triumfer på merittlisten, som semiklassikeren Dwars door Vlaanderen og det belgiske mesterskapet. Han har aldri fått det til i de største klassikerne, men i de litt mindre rittene har han i en årrekke vært en maktfaktor.

På 2000-tallet har han kjørt hjem 39 seirer, og det går sjeldent et helt år uten at den sleipe taktikeren står på toppen av pallen.

Mannen som senere i år fyller 42 år hadde flere gode sesonger i Lotto-laget, men har siden 2005 syklet på lag som ligger rett utenfor sykkelsportens øverste nivå.

Det skiller belgieren fra andre veteraner som Jens Voigt, Chris Horner og George Hincapie. For mens de har levd et rimelig lukrativt liv, på lag hvor de vet at de får kjøre de største rittene i verden, har hardhausen Eeckhout holdt på motivasjonen, selv om lagene hans alltid har vært avhengig av invitasjoner for å kjøre de større rittene.

Rambo fortsetter trolig karrieren
Det er med bakgrunn i den tøffheten, og det faktum at han har en kropp som gjør at det ser ut som at han like godt kunne vært en rugbyspiller som syklist, at han har fått tilnavnet Rambo.

De fire siste årene har veteranen kjørt på det irsk-belgiske An Post-Sean Kelly-laget. Der har 41-åringen bevist gang på gang at han fortsatt innehar fartsressurser som gjør han til en vinnertype.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Etter å ha tatt sesongens andre seier i endagsrittet Schaal Sels forrige helg, kunne sportsdirektør Kurt Bogaerts avsløre at veteranen på ingen måte ser frem mot en pensjonistilværelse.

- Han vurderer sterkt å ta et år til. Ingenting er klart ennå, men denne seieren gir han enda mer motivasjon til å fortsette ytterligere et år, forteller sykkelsjefen til Velonation.

«Et forbilde for de yngre rytterne»
procycling.no omtalte superveteranen allerede i 2010. Da nærmet han seg 40 år og valgte å ta et år til, selv om han nesten hadde blitt lam etter å ha brukket en ryggvirvel tidlig i sesongen. Den gangen var det meningen at det bare skulle bli èn sesong til, men som den ekte fighteren han er har det blitt stadig nye ettårskontrakter.

Det neste målet for belgieren blir Tour of Britain. Sportsdirektøren i An Post-Sean Kelly, håper veteranen kan gjøre det sterkt der og at han fortsetter sin fantastiske karriere i enda noen år.

- Niko har vist sin klasse gang på gang. Han er et eksempel til etterfølgelse for alle de yngre rytterne når det kommer til profesjonalitet, innstilling og holdning til sporten.

Forhåpentligvis får vi se Eechout på landeveien i flere år fremover, slik at legendestatusen rekker å vokse ytterligere. God nok er han i hvert fall!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.