Gå til sidens hovedinnhold

Legg ned FIFA - og start på nytt

Fra Nettavisen-dokumentaren: Slik kuppet Russland fotball-VM

FIFA har fra dag én vært en organisasjon som har skapt sitt eget behov. Grovt sett kan det beskrives som et eventselskap som arrangerer VM. Og som gradvis har fått mer og mer gjennomgripende makt på hvordan fotball organiseres og driftes. De skal angivelig også beskytte fotballens verdier, men der har de feilet grovt.

Så jeg stiller meg spørsmålet: Trenger fotballen egentlig FIFA?

Det som er klart, er at fotballen definitivt ikke trenger korrupsjonssakene, etterforskningen, pengebruken, hierarkiet og ledere utestengt på livstid. Om igjen og om igjen. Fotballen trenger heller ikke at nasjoner, forbund, ledere og maktpersoner uten skrupler skal tjene seg rike på penger, fordeler og skitne avtaler, båret fram til dem på ryggene til de som virkelig er fotballens viktigste valuta: fansen. De som elsker spillet, elsker spillerne, klubbemblemet, drakta og flagget.

Nå er det likevel få av oss som kan se for seg en verden uten fotball-VM. Disse fire deilige ukene hvert fjerde år, med lidenskap, taktikk, finter, skudd i krysset, taklinger, tigersprang ? og syndebukker. I 2018 er det Russland som er arrangør. Mot alle odds, kan du lese i denne dokumentaren, som er laget i samarbeid mellom Nettavisen og danske Ekstra Bladet. England lå best an. Russland var minst egnet.

Eller, var det egentlig imot alle odds?

Sett i lys av skandalene som etterforskes og har blitt avdekket i forbindelse med FIFAs gjøren og laden, så er det vel heller slik at Russland visste at dette var et spill, de var villig til å spille, og ikke minst var de villig til å gjøre det som måtte til for å vinne.

Så da spør jeg igjen: Trenger vi FIFA?

Det snakkes om reformer, om å rydde opp i egne rekker. Jeg mener det kan være en like god idé å legge ned FIFA og starte helt på nytt. Helt blanke ark. Vi trenger modige og ærlige ledere som evner å representere fotballen og fansens interesser. Som ikke aksepterer at sportens verdier kun er en fasade. Og hvis FIFA skal bestå, må vi i det minste kunne forvente et FIFA hvis kultur og avtaler tåler dagens lys. Et FIFA som ikke gir næring til nasjoner og andre som ønsker å operere i gråsoner og det som verre er. At FIFA skal klare å gjenopprette troverdigheten sin, virker nærmest som en umulig oppgave. Derfor er det kanskje like greit å starte helt på nytt i stedet.

For hvem har vel egentlig lyst til å male nasjonens farger i fjeset og støtte sitt lag på tribuner bygget av slaver? Og attpåtil med slavedriverne sittende på den motsatte langsida, ikledd dress og fotballskjerf på stadionets VIP-seksjon, der de mesker seg med kaviar og nye bilaterale handelsavtaler.

De eneste som har noe å tape om FIFAs legitimitet ble svekket, eller om FIFA ble byttet ut eller lagt ned, er maktpersonene og pampene som ikke lenger får gleden av å utnytte fotballens verden i sin egeninteresse.

Det er altså i dette klimaet Russland har sikret seg VM i 2018. Med daværende statsminister Vladimir Putin ved det usynlige roret har den mektige nasjonen manøvrert i kjent farvann, og dratt i land storfisken de var ute etter.

Spørsmålet vi har stilt oss i denne dokumentaren er enkelt: Fikk Russland fotball-VM på ærlig vis?

Det er det vi med disse sakene forsøker å gi deg svaret på. Og du er herved advart: Det vi har funnet gir et meget dystert bilde av internasjonal fotballpolitikk, og viser at Russland har brukt alle tilgjengelige ressurser og metoder for å oppnå sine mål. Hold dere fast!

Les hele dokumentaren her: VM-kuppet

#vm2018 #russland #fifa #fotball #fotballvm

Kommentarer til denne saken