RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Privat

Legger opp og blir fisker

Sist oppdatert:
- Jeg er ikke motivert nok til å drive toppidrett lenger, sier Petter Tande.

Petter Tande har bestemt seg for å legge opp som kombinertløper. Nå satser han helt og holdent på fiskeryrket.

- Jeg er ikke motivert nok til å drive toppidrett lenger. Da er det ingen vits i å fortsette, sier trønderen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Til gjengjeld har han fått desto mer smak på fiskeryrket. Seks uker på Lofotfisket på ettervinteren har gitt mersmak.

11 tonn skrei
- Jeg fikk være med en fiskebåteier fra Hitra, som jeg ble kjent med gjennom slektninger. I løpet av seks uker, fra midten av februar til slutten av mars, dro vi rundt 11 tonn skrei i området utenfor Røst, der vi hadde basen vår. Det var rett og slett et eventyr, forteller Tande opprømt.

Trondheim-gutten, som fyller 26 år i juni, valgte å stå utenfor landslaget foran siste sesong. Han og bysbarnet Magnus Moan gjorde sine VM-forberedelser i Granåsen Skiteam hjemme i Trondheim.

Da resultatene uteble i første del av sesongen, ble det stadig mer tydelig at Petter Tande slet med motivasjonen. I januar innrømte han det åpent, og fortalte at han hadde mest lyst til å hoppe av og i stedet bli fisker.

Glad og lettet
Da han ikke klarte å kvalifisere seg til VM i Oslo, gjorde han alvor av nettopp det.

- Jeg ble ikke skuffet over at VM-billetten glapp, bedyrer han.

- Snarere det motsatte. Jeg ble glad og lettet, og det ble lettere å ta avgjørelsen om å sette bort skiene. Seks uker i Lofoten gjorde dessuten valget om å legge opp enda enklere, sier Tande, som nå ser fram til nye fiskertokt – i første omgang på seifiske i Hitra-området i juni/juli.

Døra på gløtt
Både landslagsledelsen og det lokale skiteamet har vært på ham for å få ham til å fortsette, men forgjeves. Likevel holder han døra på gløtt med tanke på et comeback.

- Jeg vet at det står åpne dører for meg begge steder, og jeg ser ikke bort fra at lysten kan komme tilbake. Men i øyeblikket er det helt uaktuelt å vende tilbake. Det blir garantert ikke i år. Det blir altfor kort tid til å trene seg opp igjen, sier Tande.

Slo gjennom tidlig
Sin unge alder til tross, kan kombinertløperen se tilbake på en lang karriere. Stortalentet fra Byåsen slo gjennom allerede i 2002, da han tok sølv på NM-sprinten i Høydalsmo, bare 16 år gammel.

Året etter tok han sin første av i alt 17 individuelle pallplasseringer i verdenscupen. Seks ganger kunne han klatre helt til topps.

- De to seirene i Holmenkollen (2006 og 2008) rager høyest av dem. Men aller størst var laggullet under VM i Oberstdorf i 2005, konkluderer Petter Tande, som har mange gode minner fra sin årrekke i verdenstoppen.

Men nå venter andre farvann.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere