Petter Tande har bestemt seg for å legge opp som kombinertløper. Nå satser han helt og holdent på fiskeryrket.

- Jeg er ikke motivert nok til å drive toppidrett lenger. Da er det ingen vits i å fortsette, sier trønderen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Til gjengjeld har han fått desto mer smak på fiskeryrket. Seks uker på Lofotfisket på ettervinteren har gitt mersmak.

11 tonn skrei
- Jeg fikk være med en fiskebåteier fra Hitra, som jeg ble kjent med gjennom slektninger. I løpet av seks uker, fra midten av februar til slutten av mars, dro vi rundt 11 tonn skrei i området utenfor Røst, der vi hadde basen vår. Det var rett og slett et eventyr, forteller Tande opprømt.

Trondheim-gutten, som fyller 26 år i juni, valgte å stå utenfor landslaget foran siste sesong. Han og bysbarnet Magnus Moan gjorde sine VM-forberedelser i Granåsen Skiteam hjemme i Trondheim.

Da resultatene uteble i første del av sesongen, ble det stadig mer tydelig at Petter Tande slet med motivasjonen. I januar innrømte han det åpent, og fortalte at han hadde mest lyst til å hoppe av og i stedet bli fisker.

Glad og lettet
Da han ikke klarte å kvalifisere seg til VM i Oslo, gjorde han alvor av nettopp det.

- Jeg ble ikke skuffet over at VM-billetten glapp, bedyrer han.

- Snarere det motsatte. Jeg ble glad og lettet, og det ble lettere å ta avgjørelsen om å sette bort skiene. Seks uker i Lofoten gjorde dessuten valget om å legge opp enda enklere, sier Tande, som nå ser fram til nye fiskertokt – i første omgang på seifiske i Hitra-området i juni/juli.

Døra på gløtt
Både landslagsledelsen og det lokale skiteamet har vært på ham for å få ham til å fortsette, men forgjeves. Likevel holder han døra på gløtt med tanke på et comeback.

- Jeg vet at det står åpne dører for meg begge steder, og jeg ser ikke bort fra at lysten kan komme tilbake. Men i øyeblikket er det helt uaktuelt å vende tilbake. Det blir garantert ikke i år. Det blir altfor kort tid til å trene seg opp igjen, sier Tande.

Slo gjennom tidlig
Sin unge alder til tross, kan kombinertløperen se tilbake på en lang karriere. Stortalentet fra Byåsen slo gjennom allerede i 2002, da han tok sølv på NM-sprinten i Høydalsmo, bare 16 år gammel.

Året etter tok han sin første av i alt 17 individuelle pallplasseringer i verdenscupen. Seks ganger kunne han klatre helt til topps.

- De to seirene i Holmenkollen (2006 og 2008) rager høyest av dem. Men aller størst var laggullet under VM i Oberstdorf i 2005, konkluderer Petter Tande, som har mange gode minner fra sin årrekke i verdenstoppen.

Men nå venter andre farvann.

HTML EMBED