Tirsdag presenterte Ståle Solbakken den kommende landslagstroppen til skjebnekampene mot Latvia og Nederland.

I troppen var det et par navn som fikk flere til å sperre opp øynene, da Bodø/Glimts Ola Solbakken og Lillestrøms Thomas Lehne Olsen var på listen.

Sistnevnte har hatt en formidabel sesong i Eliteserien, og det var få som trodde at landslaget kunne være en mulighet før comebacket på Norges øverste nivå.

- Man hadde jo aldri sett for seg at han kom til å være på landslaget før sesongen, det ville vært utopi, sier Discovery-ekspert Joacim Jonsson til Nettavisen.

Les også: Stian Gregersen (26) åpner opp om dramaet på Deadline Day: - Det var mye usikkerhet

Skryter av debutanten

Nyopprykkede Lillestrøm har, sammen med Lehne Olsen, imponert voldsomt i årets sesong. Slik beskriver Ståle Solbakken sitt valg om å ta med seg målmaskinen:

- Han virker å ha jobbet mye med fysikken før denne sesongen, han har blitt mer målfarlig og har flere våpen å bruke. Lehne Olsen kan løpe bak forsvaret, han er smartere i feltet og er god til å ta vare på ballen, skryter landslagssjefen på telefon til Nettavisen.

Og fortsetter:

- Lillestrøm har også gjort utrolig mye bra som klubb, og har som nyopprykket lag hevdet seg helt i toppen og er i ferd med å levere en imponerende sesong. Hele apparatet har gjort det meste riktig, og Thomas Lehne Olsen er jo frontfiguren og lederskikkelse i den suksessen.

- Du beskriver han som en lederskikkelse. Hva vil han bidra med i og rundt laget mot Latvia og Nederland?

- Det er nok vanskelig for han å komme inn og ta en tydelig lederrolle der, for det viktigste for Thomas er å suge til seg all erfaring og få en god følelse på treningene. Han får kjenne litt på et annet nivå og vil oppleve et litt annet sirkus enn vanlig, så får vi se om det blir spilletid.

Lehne Olsen har levert vanvittige tall for det nyopprykkede laget denne sesongen, og står med 22 scoringer og én assist på 24 kamper. Med både Joshua King og Alexander Sørloth tilbake fra skade, kan det derimot bli vanskelig å få spilletid for den målfarlige spissen.

- Det må vi vente og se til samlingen. Klok av skade, så skal jeg ikke snakke altfor mye om hvilke roller spillere vil få. Sist jeg gjorde det hadde jeg seks forfall noen dager senere, sier Solbakken og ler.

Les også: Bekreftet som ny Barcelona-trener. Ekspert advarer: - Det betyr ingenting

- Ellevill statistikk

Lehne Olsen stoppet på ni scoringer og ni målgivende pasninger i OBOS-ligaen, men ting har virkelig løsnet for 30-åringen på øverste nivå denne sesongen. Joacim Jonsson mener derimot at spissen kun har manglet uttelling de siste sesongene.

- Han har alltid hatt det i seg, men brent mye sjanser tidligere. Man må jo være så ærlig å si at han ikke har scoret nok de siste sesongene. Nå har han fått det til å løsne, og man er jo overrasket over at det skulle bli så mange mål, sier han.

Les også: Reagerer på Solskjærs sammenligning: - Ikke la dere lure. Det er sludder

- Det har vært en fantastisk sesong for han. Jeg har holdt han høyt hele veien, men det han har gjort i år har vært helt vilt. Nå får man bare håpe at det ikke blir «one season wonder», for det er noen elleville statistikker han har levert.

- Slik du ser det, hva er grunnen til at ting har snudd?

- Som jeg sa har jeg alltid visst at han har det i seg, men for spisser handler det ofte om selvtillit. Nå er det mentale på plass, og da renner scoringene inn.

- Perfekt for norsk fotball

Søndag venter det store derbyet i norsk fotball, da det braker løs på Åråsen Stadion med oppgjøret mellom Lillestrøm og Vålerenga. Ståle Solbakken har flere gode minner fra oppgjørene i sin tid som LSK-spiller.

- Jeg husker at jeg scoret et av de fineste målene i Åråsens historie i serieåpningen der på slutten av 90-tallet, forteller den tidligere midtbaneeleganten og ler.

- Så du har bare gode minner fra de oppgjørene?

- Nei, det har jeg ikke. Da jeg spilte var ikke LSK-VIF det største derbyet, for på den tiden ville alle slå Rosenborg.

Åråsen er utsolgt, og det er ventet et enormt trykk når to av landets største supportergrupper møtes søndag.

- Det er perfekt for norsk fotball å få de kampene der. Lillestrøm hadde et år i OBOS, og har nok lengtet etter de kampene her. Hvor man får fylt opp Åråsen, og skape en skikkelig atmosfære, som det blir på den stadion. Det blir bra både på og utenfor banen, avslutter landslagstreneren.

Kampen starter 19:00 søndag, og kan bli kroken på døra for Vålerengas medaljesjanser.