*Nettavisen* Sport.

Lek med Kournikovas baller

Tennis har sjeldent vært så gøy og avhengighetsdannende som i dette spillet. Hils på ”Top Spin”, og vink samtidig farvel til ditt sosiale liv.

03.09.04 09:50

Innenfor tennissjangeren har ”Virtua Tennis” de siste årene vært en bastion uten sidestykke. Segas prakteksempel på hvordan et spill både kan være enkelt å lære seg, vanskelig å mestre og underholdende på en gang, har fått hvile i fred i en årrekke. Men menneskene hos ”PAM” bestemte seg for å sette inn et skikkelig angrep mot den japanske kongen, og skrudde sammen ”Top Spin”. En tittel som utnevner seg selv til konge over det grønne tennisland.

Klikk på bildet for å forstørre.

Teknikk, teknikk, teknikk
Hvis du husker da ”Tiger Woods” ble lansert for et par år siden, vil minnene om hvordan golfspillene atter igjen fikk sole seg i glansen dukke opp. Tittelen var underholdende, samtidig som hårene dine ble et par hakk gråere (og både en og to nye utgaver av spillet hadde dukket opp) før alle teknikkene satt. Noe av det samme kan sies om ”Top Spin”, nybegynnervenneligheten er på topp, men produktet vil etterhvert kreve mye av deg. Muligheten til å spille mot andre personer er selvfølgelig med, både lokalt og over ”Xbox Live”. Teknikken må hele tiden finpusses og vedlikeholdes, det vil alltid være noen der ute som kan et par triks du har til gode å lære deg.

I tillegg til ”vanlig” Live-støtte, er ”Top Spin” kompatibelt med Microsoft sin nye XSN-tjeneste. Her skal det være mulig å arrangere egne turneringer og sjekke både internasjonale og nasjonal rankinglister. Vi trenger vel egentlig ikke fortelle hvor lett det og spille online med ”Top Spin” er, to trykk og simsalabim. Så begynner kampene mot kompisene å bli kjedelige og du leter etter større utfordringer, logg deg på Live.

Klikk på bildet for å forstørre.

Glimrende karrieremodus
Hvis du nå tror at ”Top Spin” kun egner seg som et flerspillerspill, må jeg bare beklage over og ha villedet deg. Karrieredelen går ut på at man skaper sin egen person og skal føre han/henne til topps på den internasjonal rankingslisten. I tillegg til å vinne turneringer (og dermed klatre på lista), må figuren din både trenes opp og havne i en sponsorstall.

Førstnevnte dreier seg om at man reiser til ulike personer og klarer bestemte mål. For eksempel kan oppgaven gå ut på å treffe så og så mange ringer i løpet av to minutter ved utelukkende bruk av volley. En litt interessant ting med figurutvikling i dette spillet er at du kun har et begrenset antall poeng å dele ut. Det vil si at spilleren din aldri kan være best i alt, prioritering må til. Samme gjelder forøvrig ulike ferdigheter han/hun tilegner seg gjennom spillet, man har alltid valget mellom fire unike.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nydelig grafikk
I sponsorbiten får en forskjellige utfordringer, og i tillegg til litt penger, deler det valgte selskapet ut biter av klesskolleksjonen sin for hver av disse som fullføres. Oppgavene variere fra å skulle spille inn tv-reklamer til deltagelse i gallamatcher, alle byr på varierende motstand og vanskelighetsgrad. Firmaene som dukker opp inkludere kjempene Adiddas og Oakley.

Teknisk briljerer dette spillet. Animasjonene flyter silkemykt, spillerne beveger seg nesten som i virkeligheten. Modellene er veldig detaljerte og flotte å se på (spesielt Anna¿). Lydsiden imponere også, man får følelsen av å befinne seg på en ekte tenniskamp. Kontrollen er intuitivt lagt opp, de fire bokstavknappene er hver knyttet til en slagtype, mens L- og R-knappene utfører ulike spesielskudd. Med et trykk på L vil man (med litt trening) legge lomper, mens R-knappen er en snarvei til superslag. Å lære seg det grunnleggende går meget fort, men å vite når man skal bruke hvilket slag tar tid.

Ingen feil?
”Top Spin” er et spill nesten fullstendig rensket for feil, men likevel finnes det noe å pirke på. Antall ekte spillere kunne godt vært økt betraktelig. Hvis du bare er sånn passe interessert i tennis, vil de eneste kjente fjesene være Kournikova, Hingis, Sampras, Hewitt og Kuerten. Vanskelighetsgraden hadde ikke hatt vondt av å begynne klatringen mot toppen litt tidligere. Du vil i starten spille mange kjedelige kamper mot mostandere som antakeligvis har mer å gjøre på en fotballbane. Men gi ikke opp, når de litt mer eksklusive turneringene åpnes opp, stiger motstanden proporsjonalt med prispengene, og spillet blir virkelig morsomt.

Liker du ikke tennis og bare spiller spill for deg selv, vil det antakeligvis være lite å hente i denne tittelen. For resten av befolkningen er ”Top Spin” glimrende underholdning, både om du skal spille alene eller mot andre. Karakteren faller litt på grunn av en relativt treg start, men ikke langt nok til at toppkarakteren trues. ”Game, set and match Top Spin”.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.