Nordmannen satt i brudd på onsdagens beinharde fjelletappe, og på etappens nest siste stigning rykket han fra de andre utbryterne.

Team DSM-rytteren fikk raskt en luke og ledet med flere sekunder ned til etterfølgerne.

– Har du sett? Det her er så rått! utbrøt TV 2s sykkelekspert Dag Otto Lauritzen da Leknessund rykket.

– Er det mulig?

23-åringen fortsatte hardkjøret i tet, men fikk etter hvert besøk av den sterke klatreren Rigoberto Uran. Men colombianeren klarte ikke å følge tempoet til Leknessund lenge, og han måtte slippe ryggen til nordmannen.

– Er det mulig? sa en overrasket Lauritzen.

Lengre bak i bakken plukket sammenlagtfavorittene rytter på rytter, og da det bare var et par kilometer igjen av stigningen var de oppe hos Leknessund.

Da var det bare sammenlagtleder Jonas Vingegaard og fjorårsvinner Tadej Pogacar som hang på Pogacars hjelperytter Brandon McNultys hardkjør.

Leknessund la seg først bakerst i gruppa, men han fikk raskt beskjed på teamradioen at han måtte slippe tet-trioen for å hjelpe lagets kaptein Romain Bardet, som lå alene litt lenger ned i bakken.

Det syntes TV 2s eksperter var en merkelig vurdering av Team DSM-ledelsen.

– Jeg er veldig uenig i den taktikken der! Men sånn er det å være på et lag, sa ekspert Mads Kaggestad.

Hyllet av ekspertene

Leknessund måtte dermed glemme egne muligheter på etappen, og brukte alle kreftene sine på å få Bardet opp i en gruppe med Geraint Thomas, Sepp Kuss og Alexey Lutsenko før den siste stigningen.

Det klarte 23-åringen med bravur, og takket være nordmannen hadde Bardet krefter til å rykke i starten av den siste stigningen. Da var det tomt for krefter for Leknessund, som ble hyllet av TV 2s eksperter for en svært imponerende etappe, som han i en god stund ledet.

– Takk for underholdningen! sa kommentator Christian Paasche.

Leknessund tok det etter hvert rolig opp den siste stigningen, med god samvittighet for å hjulpet lagkameraten sin og skapt stor underholdning på årets 17. etappe i Touren. Han ble til slutt nummer 26 på etappen.

I tet tok Pogacar etappeseieren etter å ha spurtslått Vingegaard på de siste meterne. McNulty trillet inn som nummer tre, og ble kåret til dagens mest offensive rytter. Dermed beholdt Vingegaard sammenlagtledelsen med god margin. Han har 2.18 minutter ned til Pogacar.