*Nettavisen* Sport.

Lengst oppladning - dårligst tid

Foto: Scanpix

Siren Sundby (26) har én måned på å seile inn den nye gullskuta.

11.06.08 10:42

TOPPIDRETTSENTERET (Nettavisen): Som 17-åring kvalifiserte Siren Sundby seg til sitt første sommer-OL. Fire år senere vant hun gull i Athen, før hun i fjor egentlig var som pensjonist å regne.

Så byttet hun jolle ut med yngling, ble båtens yngste - men samtidig den mest rutinerte.

- Da jeg var med i OL i Athen så MÅTTE jeg vinne. Å ta sølv hadde vært den største skuffelsen den gangen, ettersom jeg hadde dominert min klasse i fire år. Nå er fallhøyden mye mindre, sier Siren Sundby til Nettavisen.

Headhuntet tilbake
Hun ble headhuntet av lagvenninnene Lise Birgitte Fredriksen (28) og Alexandra Koefoed (30) som skipper, da Pauline Book-Bratbak takket for seg.

At trioen skulle satse for fullt mot OL ble ikke klart før i februar 2007.

- Vi har hatt halvannet år til å forberede oss, mens konkurrentene har hatt fire år. Likevel er jeg optimist, og jeg tror en medalje er innenfor rekkevidde, forteller hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Rikmannslag
Hovedårsaken til optimismen er et rikmannslag av både investorer og sponsorer som sammen har fullfinansiert en splitter ny båt på jentegjengen.

Eivind Astrup, Carl Otto Løvenskiold, Gert Wilhelmsen og Morten Bergesen har til sammen spyttet inn 400 000 kroner, skriver VG onsdag.

Det betyr at Sundby & Co. nå har en reell sjanse til å hamle opp med stornasjoner som England, USA, Russland, Nederland og Tyskland.

Camp Beijing
Samtidig betyr det også at den norske ynglingen ikke kan komme seg kjapt nok ned til seilsenteret i Qingdao.

- Vi reiser ned til Beijing allerede tirsdag og skal forberede oss i en måned der nede. Det er både på grunn av den nye båten og forholdene som venter der nede, sier Sundby.

Helt ukjent er farvannet imidlertid ikke: På samme tid i fjor deltok jentene under prøve-OL i Beijing. Da endte de på 7. plass.

Lite vind - stor sjø
Derfor vet de også at lite vind og stor sjø er de største utfordringene. Seilerne får uansett i særklasse mest tid til OL-forberedelsene.

- Alle skal ned så tidlig som mulig. Slik kan de gjøre seg kjent med både strømninger og andre forhold, før de igjen slutter seg til precamp snaue ti dager før konkurransen starter, sier toppidrettssjef Jarle Aambø til Nettavisen.

Han er glad for at en ny, norsk ynglingsatsing er på bena i god tid før olympiaden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

- Dette er en gren det satses voldsomt innenfor. Flere nasjoner har flere forskjellige båter å velge mellom.

Alt er nytt
Det norske laget har kun en. Til gjengjeld er den flunkende ny - og en av de få som er blitt produsert etter at det gamle båtbyggeriet brant ned.

- Den er helt ny, og er derfor også stivere enn den gamle vi hittil har seilt. Alle overganger kommer til å skli mye bedre i denne. Men det er mye å forberede seg på mentalt med helt nytt utstyr og tilpassing av for eksempel mast og seil.

- Det satt langt inne å satse denne gangen, hvor lenge tror du at du kommer til å holde på?

- Dette blir jo mitt tredje OL og da har jeg jo vært litt rundt omkring. Da kan man begynne å tenke litt på hvilke steder man har lyst til å besøke. London er jo kanskje ikke så spennende i seg selv, fleiper Sundby – med OL i London i 2012 i tankene.

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.