Etter over 20 år i rollen som generalsekretær i FIS fikk hun plutselig fikk beskjed om at hun måtte fratre sin stilling.

Det var styremedlemmene i forbundet som tok beslutningen i oktober i fjor. Halvannen time etter møtet ble Lewis informert av FIS-president Gian Franco Kasper på hans kontor.

Med to vitner til stede, leste han opp fra et brev og fortalte om utfallet av styremøtet.

- Det var som et sjokk og en stor forandring, sier Lewis.

Frem til i dag har den tidligere generalsekretæren takket nei til de mange forespørslene fra media etter avskjedigelsen, men velger nå å stille opp i et intervju med Nettavisen.

Les også: Lewis vil bli FIS-president. Stiller som kandidat

Lewis er mest interessert i å snakke om fremtiden og veldig klar på at hun ikke bærer noe nag til noen i FIS. I stedet snakker hun varmt om tidligere kolleger og håper å kunne samarbeide med flere av dem igjen.

Men hun forstår at det er ubesvarte spørsmål.

Den tidligere generalsekretæren forklarer at beslutningen om å sparke henne kom som lyn fra klar himmel.

Lewis forteller at hun selv jobbet natt og dag med fokus på hvordan de skulle redde den kommende vintersesongen etter at verden var blitt rammet av en pandemi.

- Men parallelt med dette, så kom dette med min stilling på en eller annen måte opp. Jeg ble ikke informert om at det skulle være et tema på styremøtet, jeg ble ikke informert om noen anklager eller problemer, og jeg fikk ingen advarsler. Jeg fikk heller ikke delta på møtet eller ha noen der som kunne representere meg, så jeg kan ikke si noe om hva som ble diskutert eller sagt, forteller hun.

Konklusjonen var imidlertid helt klar.

Lewis måtte gå.

Kort tid etterpå gikk FIS ut med en pressemelding der det ble forklart at Lewis var ferdig i forbundet og at det skyldes en total mangel på tillit.

- Du må vel ha fått en forklaring på hva den totale mangelen på tillit skyldes?

- Det kan jeg ikke svare på. Det er et spørsmål du må stille FIS, sier Lewis.

FIS har aldri villet utdype pressemeldingen som ble sendt ut.

Les også: Torbjørn Nordvall: - En kvinnes ydmykelse av FIS Council

Prøver å bli FIS-president: - Har fått så mye støtte

I etterkant av avskjedigelsen kom det imidlertid frem påstander om at ikke alle i FIS-styret tålte at Lewis hadde planer om å ta opp kampen om presidentembetet i forbundet.

Den kampen har hun derimot på ingen måte gitt opp.

For når 77 år gamle Kasper takker for seg og det skal stemmes frem en ny FIS-president i juni, kommer Sarah Lewis til å stille som én av kandidatene - slik Nettavisen kunne avsløre allerede lørdag.

Det er det belgiske skiforbundet som nominerer briten.

Avgjørelsen om å stille til valg ble etter hvert enkel for Lewis da hun kjente på all støtten hun fikk i etterkant av utkastelsen fra FIS.

- Jeg har fått så mange meldinger med støtteerklæringer og oppmuntringer. Da bestemte jeg meg bare for å gå for det, sier hun.

Det siste halvåret har hun brukt til å reflektere over hvordan hun er som leder og forberede seg på det som venter. Blant annet ved å delta i et lederprogram på anerkjente IMD i Lausanne i Sveits.

- Det har vært viktig læring, sier Lewis.

Den tidligere britiske alpinisten er tydelig motivert.

Men hvordan vil det eventuelt være å returnere til et forbund som kastet henne ut for bare et halvt år siden?

- Jeg bærer ikke nag til noen i det hele tatt. Jeg har ikke noen problemer med å jobbe med noen av dem i fremtiden. Vi har alltid samarbeidet godt og med noen av dem i mange år. Det som skjedde endrer ikke det for meg, sier Lewis.

Nettavisen vet at det er flere innad i FIS som reagerte på måten Lewis måtte forlate forbundet på.

At hun har fått støtte fra folk både i og utenfor FIS-familien i ettertid gjør henne styrket i troen på at hun kan være den rette til å erstatte Kasper.

Men det er bare én av flere grunner til at hun mener hun er egnet til å bli den nye FIS-presidenten.

Les også: FIS-presidenten om Pattaya-valget: - Hvis vi må telle antall prostituerte, vil vi få et problem

- Håper det er et pluss at jeg er kvinne

Med hennes erfaring og bakgrunn som en verdensvant tidligere skiløper er hun sikker på at hun klarer å se og være en del av det store bildet. Fra grasrota i de mange forskjellige landene til lederskapet i FIS.

- Jeg er klar over livet i skiklubbene, den enormt viktige jobben de frivillige gjør og hvordan systemet fungerer. Dette dreier seg ikke bare om eliteidrettene, men også idrettens tilhørende kultur. Jeg føler jeg representerer dette på en sterk måte. Jeg kjenner til det og har levd i hjertet av idretten i 27 år, forteller en engasjert Lewis.

Hun trekker også frem hennes mange kontakter og gode forhold til Den olympiske komité (IOC).

Lewis har hatt viktige roller knyttet til flere OL og er stolt over utviklingen hun har sett.

- I Nagano-OL hadde FIS 33 av øvelsene. Nå har FIS 55 øvelser. Det er ingen andre forbund med så mange øvelser, sier Lewis som ser frem til neste OL i Beijing.

Et mesterskap hun selv har jobbet mye med.

Går det slik hun håper kan hun returnere til Kina som FIS-president til neste års OL.

Skulle Lewis vinne valget vil hun også bli den første kvinnelige presidenten i FIS. En annen faktor hun håper og tror er positiv.

Før hun fikk sparken var hun den eneste kvinnen i en større lederrolle i organisasjonen.

- Det er ikke nok kvinner i lederposisjoner i idretten. I skisporten så spiller kvinner en veldig stor rolle. Tenk på de store stjernene i idretten. De store er Therese Johaug i langrenn, Mikaela Shiffrin i alpint, skihopperen Sara Takanashi er en superstjerne i Japan og Eileen Gu (Gu Ailing) fra Kina kommer til å bli den store stjernen i neste OL.

- Kvinner spiller en viktig rolle i idrettene våre, men ikke i ledelsen av de, sier Lewis.

Med sin erfaring føler 56-åringen seg derfor nærmest forpliktet til å være et eksempel på en kvinne som våger å ta sjansen.

- Hva slags signal sender jeg til andre dersom jeg med den rollen jeg har hatt ikke stiller til valg?

Kjønnsbalanse er noe Lewis vil utfordre FIS på dersom hun skulle bli valgt.

Les også: Skinstad på vei ut av FIS-komité. Erstatteren er klar

Flere utfordringer

Men det er langt ifra det eneste som står på agendaen.

For listen er lang over planene Lewis har for FIS.

Større fokus på klimaendringer, støtteordringer til arrangører og forbund som følge av inntektstap i forbindelse med Covid-19, en digital transformasjon og enda bedre utnyttelse av forbundets kommersielle potensial er bare noe av det som står i fokus for Lewis.

- Jeg er forberedt. Jeg er klar. Jeg kjenner og bryr meg om organisasjonen. Kommer vi til juni og jeg blir valgt, så kan jeg være på kontoret åtte minutter senere og begynne på jobben. Det er sånn jeg er. Jeg bryr meg om idretten, sier Lewis.

Briten er nå den fjerde kandidaten som foreløpig er nominert til det kommende presidentvalget.

Fra før av har Det sveitsiske skiforbundet annonsert den tidligere alpinisten Urs Lehmann som deres kandidat.

Nylig ble svenske Mars Årjes nominert av Det svenske skiforbundet, mens Det britiske skiforbundet har nominert milliardæren Johan Eliasch.

Lewis opplever allerede støtte og ser frem til kampen mot de tre herrene.

- Jeg håper at det her blir gjort i ånden av fair play og at det gode ryktet til FIS opprettholdes, sier 56-åringen.