Lewis Hamilton seiret i årets første Formel 1-runde i et vanvittig drama i Bahrain søndag.

Løpet ble avgjort helt mot slutten i en intens duell mellom de to favorittene Max Verstappen og nevnte Hamilton. Fem runder før målgang var Hamilton langt ute av veibanen i sving nummer ti, i det Verstappen hadde kjørt seg opp til under sekundet bak rivalen etter sitt andre pit-stop.

Verstappen kom seg også forbi Hamilton på runde 53, men like etter slapp han Hamilton forbi igjen på merkelig vis. Viasports kommentator-duo Atle Gulbrandsen og Stein Pettersen mistenkte at Verstappen slapp forbi Hamilton med vilje, på grunn av at han var langt utenfor kjørebanen og kunne risikert straff i etterkant.

- Hva i all verden er det som skjer, uttalte Gulbrandsen nærmest sjokkert etter nederlenderens avgjørelse.

Red Bull-teamet ga Verstappen beskjed på team-radioen om å la Hamilton kjøre forbi - fordi nederlenderen passerte briten utenfor banen runde 53.

- Jeg kunne jo ha sikret meg mer enn fem-sekunders ledelse - og tatt en fem-sekunders straff, sa Verstappen tydelig irritert da han kom i mål.

Red Bull-sjef Christian Horner svarte kort.

- Løpsledelsen var på oss og sa at du måtte slippe ham forbi.

Se hva de to rivalene sa etter løpet i videoen under:

Den forklaringen likte åpenbart ikke Verstappen.

- Det er en skam. Men vi har hatt en veldig god start på sesongen, sier han i intervjuet hos rettighetshaver Viasat.

- Et vanskelig løp! Max kjørte fantastisk hele helgen. Jeg klarte så vidt å holde ham bak meg, sier Hamilton etter seieren.

Verstappen med beste startposisjon

Verstappen hadde beste startposisjon etter kvalifiseringen, men en utkjøring av Nikita Mazepin på den første runden sørget for at sikkerhetsbilen ble sendt ut umiddelbart.

Nederlandske Verstappen fikk dermed sin argeste utfordrer Hamilton og resten av feltet tett oppi seg i den flytende omstarten, etter at sikkerhetsbilen hadde sakket ned farten på førerne.

Like etter mistet Pierre Gasly frontvingen og sørget for at feltet igjen måtte bremse ned farten med 40% under såkalt «virtuell safety car» på grunn av bildeler som lå i veibanen. Forhåndsfavoritt Verstappen meldte plutselig fra til sitt Red Bull Racing-team at han merket at ting ikke fungerte som de skulle.

- Det er definitivt noe galt med bilen. Dere får f*** meg finne ut av det, meldte nederlenderen på internkommunikasjonen på den syvende runden.

Det så uansett ut til at Verstappens bil håndterte problemene på en grei måte, da han etter hvert bygget seg opp et forsprang ned til Hamilton, som benyttet seg av et pit-stop tidlig i racet.

Verstappen gikk inn til et pit-stop etter runde 17 og byttet til et nytt sett med medium-dekk. Det fikk kommentator Gulbrandsen til å reagere.

- Han må gjøre et pit-stop til med dette dekkbytte, fastslo Viasport-kommentatoren.

Se den intense avgjørelsen i Bahrain Grand Prix her:

Intens duell

Hamilton overtok ledelsen etter Verstappen sitt pit-stop. Like etter meldte Verstappen at han slet med dårlig grep i bilen, men han startet umiddelbart å spise innpå Hamiltons forsprang.

- Det er helt åpent i dette løpet her. Det er det ingen tvil om, kommenterte Gulbrandsen.

Hamilton gikk inn til sitt andre pit-stop allerede etter 28 runder etter at Verstappen tok inn tid runde for runde. Dermed overtok sistnevnte igjen ledelsen etter litt i overkant av halvveis av løpet.

Utover i løpet la både Red Bull-teamet og Viasports kommentarer merke til at Mercedes-løperne Hamilton og Valtteri Bottas var langt utenfor den tidligere tillate linjen i sving nummer fire. Ved flere anledninger var den regjerende verdensmesteren fra Storbritannia ute med alle fire hjulene, noe kommentatorduoen Gulbrandsen og Stein Pettersen påpekte at ikke var lov.

Allikevel ble det ingen reaksjon fra dommerne, noe som fikk Red Bull-teamet til å oppfordre Verstappen om å gjøre det samme. Da smalt en tydelig irritert raceleder tilbake.

- Hvordan i all verden får vi lov til det. Vi har fått beskjed om at det ikke er lov, sa Verstappen.

Reagerte: - Det er veldig rart

Viasport-kommentarene påpekte at seansen var «veldig interessant» og forklarte at det ikke er uvanlig at førerne klager på hverandre til dommerne. Kun minutter senere kunne det virke som det også var tilfellet, da Hamilton fikk beskjed av Mercedes-teamet om at han må holde seg innenfor «race limits» fra nå av, hvis ikke risikerer han straff.

- Jeg har jo gjort det hele tiden, svarte Hamilton tilbake til teamet.

Det fikk Gulbrandsen til å reagere.

- Dette er veldig rart. At vi skal oppleve sånne situasjoner i Formel 1. Først nå får han beskjed om at «gjør du det en gang til så får du fem sekunders straff». Dette må være klart på forhånd, kommenterte han.

Verstappen gikk inn til sitt andre og siste pit-stop på runde 40. Hamilton overtok dermed ledelsen med åtte sekunder med 16 runder igjen i det som bygget seg opp til å bli et vanvittig drama.

Verstappen nærmet seg runde for runde mot slutten.

- Det er duell mellom det som sannsynligvis er de to beste førerne i Formel 1. Det er disse som skal kjempe om tittelen denne sesongen. Det er som Federer mot Nadal, uttalte Gulbrandsen med seks runder igjen.

Formel 1-sesongen åpnet søndag ettermiddag med Bahrain Grand Prix. Max Verstappen kjørte ut i Pole Position etter å ha vunnet lørdagens kvalifisering. Fjorårets verdensmester Lewis Hamilton kjørte ut i andreposisjon, mens finske Valtteri Bottas kjørte ut i tredjeposisjon.