Gå til sidens hovedinnhold

Lewis vil bli FIS-president. Stiller som kandidat

Sarah Lewis (56) har bestemt seg for å ta opp kampen om presidentembetet i Det internasjonale skiforbundet (FIS) - et halvt år etter at hun ble kastet ut av samme forbund.

Lewis var lenge sett på som en åpenbar kandidat til å erstatte sittende FIS-president Gian Franco Kasper (77), men i oktober i fjor kom den overraskende meldingen om at Lewis måtte fratre sin stilling som forbundets generalsekretær.

I en pressemelding gjorde FIS det klart at et flertall i styret hadde bestemt at Lewis måtte gå som følge av «total mistillit».

Hverken FIS eller Lewis har i ettertid ikke villet kommentere bakgrunnen for mistilliten.

Etter det Nettavisen erfarer hindrer imidlertid ikke fjorårets overraskende avgjørelse briten fra å ville returnere til Det internasjonale skiforbundet.

Les også: Torbjørn Nordvall: - En kvinnes ydmykelse av FIS Council

Annonseres etter påske

4. juni skal det velges ny FIS-president og Nettavisen kan nå avsløre at den 56 år gamle briten vil stille til valg.

Det var lenge ventet at Lewis ville være én av presidentkandidatene, men fjorårets avskjedigelse førte til usikkerhet knyttet til hva briten ville foreta seg.

Nå får Nettavisen opplyst av kilder at 56-åringen vil prøve å bli Kaspers arvtager og at hennes kandidatur vil bli offentliggjort like etter påske dersom alt går som planlagt.

Les også: FIS-presidenten om Pattaya-valget: - Hvis vi må telle antall prostituerte, vil vi få et problem

77 år gamle Kasper fra Sveits har sittet i sjefsstolen i FIS siden 1998 og ble gjenvalgt senest i 2018. Hans nåværende presidentperiode varer egentlig frem til 2022, men allerede i 2019 ble det klart at sveitseren ikke kom til å sitte ut perioden.

Det var derfor planlagt å avholde et nytt presidentvalg i forbindelse med FIS-kongressen allerede i 2020, men koronapandemien har ført til flere utsettelser.

Torsdag bestemte imidlertid FIS at kongressen blir avholdt digitalt for å unngå ytterligere forsinkelser.

Les også: Skinstad på vei ut av FIS-komité. Erstatteren er klar

Flere kandidater

Lewis kan vente seg tøff kamp om presidentembetet.

Fra før av er tre kandidater allerede nominert.

Det sveitsiske skiforbundet har annonsert den tidligere alpinisten Urs Lehmann som deres kandidat. Nettavisen har snakket med flere kilder som ser på sveitseren som én av favorittene til å erstatte landsmannen Kasper.

Nylig ble svenske Mars Årjes nominert av Det svenske skiforbundet som deres kandidat. Årjes er er i dag visepresident i FIS og president i Sveriges olympiske komité. Det er ventet at Norges Skiforbund vil gi deres støtte til svensken, men en endelig avgjørelse på det er foreløpig ikke tatt.

I tillegg har det britiske skiforbundet nominert milliardæren Johan Eliasch. Han er eier av ski- og utstyrsleverandøren Head.

Lewis nomineres ikke av sine egne

Hvert nasjonale forbund kan kun nominere én kandidat hver til presidentvalget.

Ettersom svensk-britiske Eliasch har blitt nominert av britene, har Lewis måttet finne et annet forbund som kan nominere henne.

Og etter det Nettavisen kjenner til vil ett av de øvrige 132 medlemslandene annonsere Lewis som deres kandidat like etter påskeferien.

Dersom Lewis skulle bli valgt vil hun bli den første kvinnen som blir president i Det internasjonale skiforbundet.

Før hun ble sparket av FIS-styret i oktober i fjor, hadde hun sittet i over 20 år som generalsekretær i forbundet.

Nå gjenstår det å se hvordan det reageres når 56-åringen prøver seg på et comeback i FIS.