4. oktober 2016 står igjen som et mørkt kapittel i Therese Johaugs liv. Det var dagen der hun for første gang ble konfrontert med sin positive dopingprøve, i en mail fra Antidoping Norge.

I boken «Therese Johaug – Hele historien» forteller Johaug om tiden etter beskjeden som sjokkerte både nasjonalt og internasjonalt.

«Jeg sto bare stiv av skrekk og stirra på meg sjøl i speilet, og skrek «men jeg har jo ikke gjort noe gæli, jeg har jo ikke gjort noe gæli», om og om igjen. Nils Jakob prøvde å roe meg ned nok til at jeg kunne fortelle han hva som egentlig hadde skjedd. Jeg var ute av stand til å si noe som helst, ga han bare telefonen så han kunne lese sjøl.», beskriver hun om sin egen reaksjon etter sjokkmailen.

Og fortsetter:

«Jeg – Therese Johaug, litjbudeia fra Dalsbygda – hadde testa positivt for doping. Jeg var under etterforskning, mistenkt for å ha prøvd å jukse, noe som stred så fullstendig mot alle mine prinsipper og alle verdiene jeg hadde med meg hjemmefra.»

Les også: Johaug avslører usunn matkultur på landslaget

Det startet en tid med mange vanskelige samtaler for langrennsyndlingen.

– Faen i helvete, hva har du gjort?

I dagene etter den positive dopingprøven for stoffet Clostebol, var det flere av Johaugs nærmeste som ble kontaktet. Skistjernen forteller at mor og far raskt var klar på å finne det positive i elendigheten.

Hun var derimot redd for hvordan lillebror Karstein ville ta beskjeden:

«Karstein var den jeg kanskje hadde grua meg aller mest til å fortelle det til. En større dopingmotstander enn han visste jeg ikke om. Han var ihuga sykkelentusiast, og tok det nesten personlig da Tour de France-kongen Lance Armstrong til slutt ble avslørt som juksemaker i 2012. Vi tok til høyre inn Zinoberveien. Der var det mindre trafikk, så vi kunne gå side ved side. Der da jeg sa det. Han reagerte, som forventa, litt annerledes enn de andre jeg hadde sagt det til.», starter Johaug.

Les også: Fikk sjokkbeskjed før VM: – Jeg var for tynn

Og beskriver lillebrorens reaksjon:

«Faen i helvete, hva har du gjort?, bjeffa han etter min første forklaringsrunde. Vi stoppa ikke, men han retta seg opp og skulte bort på meg mens vi gikk. «Sjekka du ikke?», spurte han da jeg fortalte om kremen. Gråtende forsikra jeg han om at jeg hadde sjekka med Fredrik, jeg hadde jo det, og da jeg hadde forklart alt en gang til, stoppa han opp og slo ut med armene. Så ga han meg en varm klem.»

Videre var det lagvenninnenes tur til å få den sjokkerende beskjeden, noe Therese hadde ventet med. Hun beskriver dagene før som vanskelige, ettersom hun måtte holde ting hemmelig. Hun husker godt en treningstur med venninnen Ingvild Flugstad Østberg.

«Jeg følte meg som verdens verste menneske. Jeg kunne ikke si noe der og da, og jeg ville i hvert fall ikke juge, så på én måte hadde Karstein rett – jeg hadde ikke noe valg. Men å ignorere ei bestevenninne på den måten, fikk meg til å føle meg pill råtten.»

Les også: Johaug hevder Skiforbundet ba henne lyve om dopingsaken: – Jeg trodde nesten ikke det jeg hørte

Dagen før nyheten skulle offentliggjøres for pressen, kalte Johaug inn til et møte hjemme hos seg selv. Der var hele landslaget samlet, og fikk vite hva som hadde skjedd:

«Jeg tror folk var i sjokk. Etter hvert skjønte jeg at noen faktisk var letta, de hadde frykta at jeg var dødssjuk eller noe sånt. Jeg fikk mange varme klemmer den kvelden, og jeg var enormt letta over å endelig kunne dele det med dem. Da den siste bilen rulla ut av gardsplassen, følte jeg meg fullstendig utlada.»

Svensk støtte

Torsdag 13. oktober 2016 var dagen der Johaug skulle fortelle nyheten til resten av Norge. På en pressekonferanse på Ullevaal Stadion ventet et stort pressekorps, og avsløringen skapte naturligvis sjokkbølger.

34-åringen forteller rett før hun gikk på podiet tikket det inn noen støttende meldinger fra svenske konkurrenter som hadde fått med seg nyheten.

«Rett før jeg skulle gå inn, tikka det inn to meldinger på mobilen. Den første var fra Anna Haag, den andre fra Charlotte Kalla, mine svenske konkurrenter og venninner. Begge meldingene var fulle av hjerter og beskjed om at de følte med meg og støtta meg. Å få støtteerklæringer også fra svenskene, gjorde meg rørt.»

Underveis i pressekonferansen kom det tydelig fram hvor frustrert Johaug var, hvor hun på et tidspunkt slo i bordet og hevdet sin uskyld. Hun forteller at det er deler av sekvensen hun ville ha endret på i dag:

«Sett i ettertid, skulle jeg ønske at jeg hadde ordlagt meg litt annerledes. Jeg sa blant annet at jeg hadde null skyld i saken. Det hørtes ut som at jeg fraskrev meg ansvaret jeg sjøl hadde som utøver for å passe på at jeg ikke fikk forbudte stoffer i kroppen. Samtidig hadde jeg jo sjøl mange ganger rista på huet over utøvere som skyldte på legen etter å ha blitt tatt for doping.»

Slik reagerte Johaug etter at CAS hadde dømt henne til 18 måneders utestengelse:

«Å slå i bordet var heller ikke bra. Jeg mista rett og slett litt kontrollen der jeg satt. Det hjalp ikke hvor mye Nils Jakob og jeg hadde øvd kvelden før, følelsene tok fullstendig overhånd, og det skulle ta lang tid før jeg faktisk klarte å se min egen sak med litt perspektiv. »

Johaug og kjæresten Nils Jakob Hoff tok en joggetur etter at pressekonferansen var over. Da de kom tilbake til hjemmet, ventet noe skistjernen husker godt.

«Da vi kom hjem, hang det et stort, rødt hjerte på dørhåndtaket. Jeg vet den dag i dag ikke hvem som hadde hengt det der. «Se, folk støtter deg», sa Nils Jakob. Omsorgen vik fikk av kjente og ukjente fikk oss til å begynne og grine igjen. Det betydde så ubeskrivelig mye.».