HOLMENKOLLEN (Nettavisen): Samtidig som lillebroren går inn i sin første vinter som landslagsutøver, er storebror Petter i gang med en ny satsing som langløper. Veien dit har vært lang for den tidligere skistjernen.

– Han har sjokkert meg en million ganger, og det kan nok skje igjen, sier lillebror Northug til Nettavisen.

Etter flere år hvor han har skapt overskrifter for andre ting enn idretten, er den tidligere gullgrossisten tilbake i skisporet. 36-åringen overrasket flere da han lanserte eget langløpslag foran den kommende vintersesongen.

– Jeg har jo troen. Han er en luring og imponerer stadig. Han har trent bra i sommer og får noen gode uker med trening nå, men jeg er spent på hvordan det kommer til å gå til vinteren, innrømmer lillebror Northug.

Spår tøft comeback

I disse dager er langrennsprofilen selv på Gran Canaria. Der forbereder han seg til langløpene som venter når snøen faller. På spørsmål om hvordan han lå an formmessig før langløpsprosjektet startet, svarer lillebroren følgende:

– Den var vel ikke sånn kjempebra, men han har alltid holdt seg greit i gang etter at han la opp. Han har aldri vært i elendig form, og da skal det ikke så mye trening til heller, fordi han ikke har sluppet seg ned så mye.

Likevel spår han en tøff vinter for det eneste medlemmet i «Team Northug».

– Det begynner å bli høyt nivå på Ski Classics, ambisjonene hans blir nok formet litt etter veien, kjenner jeg han rett. Han må nok bare se litt hvordan det går.

Les også: Nektet å skrive under på ellevill doping-kontrakt

En måned på treningsleir

Langrennsekspert og treningskamerat Petter Soleng Skinstad, befinner seg i Spania med den pensjonerte skiløperen. Til Nettavisen melder han om at de har satt av én måned til trening i varmere strøk, før de vender tilbake til Norge.

– Det er ikke så mye annet å si enn at Petter trener godt om dagen, og at jeg både håper og tror han kan vise seg fra en god side allerede i vinter. Rulleskirennene i sommer viser bare litt av det han har i seg, og med god trening nå utover høsten tror jeg han kan heve seg ytterligere et par hakk.

Soleng Skinstad forklarer at formen skal toppes til rennene fra januar og ut sesongen.

– Jeg håper og tror at Petter får til noen gode renn allerede i vinter og at det motiverer til videre satsing på lange løp, der jeg oppriktig mener han kan bli en seierskandidat i de største rennene på sikt, mener Soleng Skinstad.

Les også: Stepanova slår tilbake mot Bach: – Han sliter tydelig

– Med i miljøet

Før Northug la opp tok han 13 VM-gull, i tillegg til to OL-gull. Siden den gang har han imidlertid vært i søkelyset for flere hendelser utenom idretten.

I 2020 ble han dømt til sju måneders fengsel for råkjøring og oppbevaring av narkotika. Dette har preget mediebildet rundt den nåværende 36-åringen.

Siden den gang har han gått flere langløp og har nå startet et eget lag. Lillebroren er imponert over det den tidligere langrennsstjernen har fått til.

– Det er artig. Det er artig at han er med i skimiljøet, han hører litt hjemme her. Han trives godt, så jeg syntes det er helt topp.