*Nettavisen* Sport.

Lillestrøm er Eliteseriens dårligste bortelag: - Vi har tatt det opp

BORTEPROBLEM: Thomas Lehne Olsen er ikke fornøyd med statistikken. Men LSK-spissen er trygg på at det løsner i år. Foto: Montasje NTB scanpix / Nettavisen

Lillestrøm har et gedigent bortebanekompleks. Nå har romerikingene tatt grep for å ta flere poeng på fremmed gress.

NADDERUD STADION: - Vi har tatt det opp i vinter. Vi må skjerpe oss og bli bedre på bortebane.

Det sier Thomas Lehne Olsen til Nettavisen etter at nok en bortekamp i Eliteserien endte uten LSK-seier (1-1 mot Stabæk).

Og det begynner å bli et problem.

De siste sesongene har Lillestrøm slitt i bunnen av tabellen og unngått nedrykk med et nødskrik flere ganger. Så sent som sist sesong ble plassen reddet i siste serierunde.

Svake prestasjoner på bortebane må ta mye av skylden. Der er Lillestrøm nemlig aller verst i klassen.

- For dårlig

Hvis man går tilbake de siste fire sesongene og ser på lagene som ikke har rykket ned til Obos-ligaen i samme periode, er det grusom lesning for de som er glade i de gule og svarte fra Romerike.

Lillestrøm er det desidert verste bortelaget i Eliteserien de siste fire årene, og totalt er det kun blitt 11 seire på 60 bortekamper.

- Det er for dårlig, innrømmer Lehne Olsen når han hører tallene.

Siden 2013 har Lillestrøm bare vunnet tre bortekamper hver sesong, men i fjor pekte pilen ytterligere nedover da LSK kun vant to av sine 15 kamper på fremmed gress.

Lillestrøm-trener Jørgen Lennartsson bekrefter at den grelle borteformen har vært et tema før sesongstart.

- Vi har snakket mye i gruppa om hva vi kan gjøre for å bli bedre på bortebane. Det handler om mange ting, som formasjon, mentalitet, logistikk, mange ulike ting. Det er veldig viktig for oss å ta flere poeng på bortebane, sier han til Nettavisen.

Lennartsson har for lengst tatt grep for å gjøre laget vanskeligere å slå når man spiller på andre baner enn Åråsen.

I vinter har han i flere kamper drillet inn en alternativ 4-3-3/4-5-1-formasjon for å være mindre sårbare i kamper der motstanderen ventes å dominere eller spiller med tre sentralt på midtbanen, og særlig på kunstgress der LSK har slitt fælt.

- Det har gått bra i to kamper, mot Molde (1-1) og Djurgården (1-1), men litt mindre bra mot Vålerenga (4-4), påpeker han.

Han tror ikke den dårlige bortestatistikken til kanarifugla skyldes at det blir flere og flere kunstgressbaner i Eliteserien. Åråsen har som kjent fortsatt en gressbane.

Klikk på bildet for å forstørre.

ÅPNET MED UAVGJORT: Thomas Lehne Olsen under eliteseriekampen mellom Stabæk og Lillestrøm på Nadderud Stadion. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

- Noen baner er ekstremt hurtige

Men Lennartsson innrømmer at det på visse bortebaner blir ekstra utfordrende for dagens LSK-stall.

- Noen av kunstgressbanene i Norge er ekstremt hurtige, som Intility og Marienlyst. Vi har en del spillere med egenskaper som er mer fremtredende på naturgress, men dette har vært et tema vi har forsøkt å endre før sesongen. Vi håper å klare det, sier den svenske LSK-treneren.

Lillestrøm har ikke rykket ned fra Norges øverste divisjon siden de rykket opp i 1975, noe som gjør LSK til det lengstlevende laget i norsk toppfotballs historie.

Thomas Lehne Olsen er trygg på at gultrøyene får orden på borteformen og tar et steg vekk fra nedrykksstriden i år.

- Jeg er trygg på at den troppen her og det laget her tar flere bortepoeng i år. Vi har et veldig slagkraftig lag i år, og på en god dag kan vi slå hvem som helst, sier han.

Bortestatistikk Lillestrøm de siste seks sesongene:
2018: 2 borteseire / 15 bortekamper
2017: 3/15
2016: 3/15
2015: 3/15
2014: 3/15
2013: 3/15

Bortestatistikk Eliteserien de siste fire sesongene:
RBK: 36 borteseire på 60 bortekamper
Molde: 26/60
Haugesund: 20/60
Odd: 20/60
VIF: 19/60
Godset: 16/60
Stabæk: 15/60
Sarpsborg 08: 15/60
Tromsø: 13/60
Lillestrøm: 11/60
*Dette er kun de lagene som har spilt i Eliteserien uten å rykke ned i perioden.

Nå fortsetter Lillestrøm sesongen med hjemmekamp mot Ranheim søndag kveld. Trønderne fikk en elendig start på sesongen med hjemmetap mot Tromsø.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag