*Nettavisen* Sport.

Lite trolig med Kollen-sprint

Det internasjonale skiforbundet (FIS) er veldig godt fornøyd med Drammen som arrangør av sprintlangrenn. Derfor er det tvilsomt om Holmenkollen får noe nytt sprintrenn på en stund.

FIS har startet en prosess med å få langrennssporten mer attraktiv. FIS` Renndirektør Jörg Capol har allerede annonsert at framtidens langrenn skal starte seinere på dagen enn de gjør i dag. Helst mellom 14 og 16.

En annen ting er at FIS kommer til å kutte ned på antallet arrangørsteder, og at de helst ser at sprint-langrennene går i store bykjerner. Det kan betyr at vi har sett sprint-renn i World Cup i Holmekollen for siste gang.

Markedsføring
- Vi er veldig bevisste på å bruke sprint-rennene som markedsføring av sporten vår. Og da er det naturlig at de legges i bykjernene, i forskjellige land.

- Nå er det ikke jeg som skal bestemme hvem som skal arrangere rennene i Norge. Det er det Norges Skiforbund som avgjør. Men vi i FIS synes Drammen har fått til et veldig godt arrangement. Så da er det et spørsmål om det er naturlig at det går et nytt renn i Holmenkollen to dager seinere, sier Jörg Capol til TV 2 Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

Han forteller også at man i FIS vil kutte ned på antallet World Cup-arrangører.

- I dag er det sytten steder som arrangerer World Cup i langrenn. Det ideelle er mellom tolv og fjorten. Det handler rett og slett om logistikk og tv-produksjon.

- Vil dette berøre noen av de norske arrangementene?

- Nei, i Norge er det fast i Holmenkollen hvert år. Det arrangementer rører vi ikke. Drammen har jeg jo alt nevnt. I tillegg legges også åpningen til Norge annen hvert år. Der er det Beitostølen som er valgt. Og det synes vi er veldig bra. Både med hensyn til at det er snø der i november, og at det er en flott TV-produksjon, understreker Capol.

Forståelig
Han er veldig opptatt av at langrennssporten skal bli forståelig for folk utenom Skandinavia. Og da spesielt med tanke på Mellom-Europa.

Derfor ivrer han for fellesstarter, duathlon og sprint, naturligvis i tillegg til vanlig intervallstarter.

- Du er ikke redd for at en femmil i fellesstart kan bli kjedelig da, hvis det blir rolig tempo i to timer, og beinflying de siste fem kilometerne?

- Nå har vi hatt veldig få fellesstarter i lange løp. Men det er klart at sånne ting er ting vi ser på, og vil evaluere etter hvert, forteller Jörg Capol til TV 2 Nettavisen.

Det er allerede bestemt at det skal gås fellesstart på femmila både i VM i februar og i OL neste år. I Oberstdorf blir det klassisk stil, mens det i Torino skal gås i friteknikk. Vasaloppet går for øvrig inn som en del av verdenscupen fra neste sesong.

Konsentrerer om lange løp
Også i Kollen-arrangørene er klar over at det er lite som tyder på sprintrenn i World Cup i Holmenkollen.

- Det er jo litt avhengig av hvilken sammenheng man ser det i. I et VM så er det ikke nødvendigvis det. Men akkurat nå så synes vi det er hyggelig at at Drammen arrangerer det som er et ukerenn, og så er det bedre at Kollen konsentrerer seg om tremil og femil.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

- Men jeg er ganske sikker på at vi kommer til å ha sprintrenn i Oslo igjen. For eksempel på Karl Johan. Men når er umulig å si, sier arrangementkommiteens leder, Are Kjensli til TV 2 Nettavisen.

- Frykter du at femmila kan endres, for å gjøre den mer interessant for de i mellom-Europa?

Sterk posisjon
- Femmila i Holmenkollen har en utrolig sterk posisjon. Også internasjonalt. Og blant løperne. De ønsker å beholde Kollen som en klassisker. Utenom OL og VM er det jo bare Kollen som arrangerer femmil. Ingenting tyder på at det blir noe annet enn enkeltstart på femmila i 2006 og 2007 også, sier han videre.

- Femmila i Kollen har en utrolig sterk posisjon, og det internasjonale skimiljøet er opptatt av at vi arrangerer den her. Men selvsagt, vi kan få oppleve fellesstarter. Men jeg føler ikke at det vil ødelegge den. Og det er ikke et enten eller. Selv om femmila skulle gå i fellesstart, så betyr ikke det at den ikke vil gå i enkeltstart igjen senere, understreker Kjensli overfor TV 2 Nettavisen.

Annonsebilag