«Litt rart når tre fra samme land blir tatt ...»

Foto: Heiko Junge (Scanpix)

Liv Kjersti Eikeland vil til bunns i dopingsaken.

13.02.09 09:51

PYEONGCHANG (Nettavisen): Verdenscupleder Jekaterina Jurieva og lagvenninnen Albina Akatova forsvant ut av VM fredag morgen, etter at også B-prøvene viste seg å være positive.

Dermed har de norske skiskytterjentene to konkurrenter mindre å bekymre seg for i forkant av VM-åpningen lørdag.

- Jeg synes det er bra at de som jukser blir tatt, men det trist for skiskyting. Det er synd at det er noen som er så dumme at de jukser, sier Liv Kjersti Eikeland til Nettavisen.

Og jukse har de gjort, de to russiske jentene, samt herreløper Dimitrij Jarotsjenko. IBU testet russerne etter verdenscupløpet i Östersund i starten av desember.

Forbundet vil ikke gå ut med hva slags stoff de tre har testet positivt for, men trolig er det EPO-dopet CERA som er benyttet.

Les alt om VM i skiskyting i Nettavisens vintersportsmagasin!

Slutt på ryktene
At WADA (det internasjonale antidopingbyrået) ikke informerte IBU om de endelige B-prøvene før torsdag, over to måneder etter rennet i Sverige, har ført til massive mediespekulasjoner.

Derfor synes Eikeland at det var godt å få den endelige bekreftelsen før mesterskapet i Pyeongchang har startet.

- Er du overrasket over at nettopp disse tre har blitt tatt for doping?

- Jeg har ikke tenkt så mye på det. Det har vært mange rykter. Det er bra at ting blir avklart og at de ikke får lov til å være her lenger, sier hun.

Flere ønsker at hele det russiske laget nå skal utstenges. Den svenske dametreneren Wolfgang Pichler, har vært blant de sterkeste kritikerne.

- Steng hele det russiske laget ute av VM og OL neste år, raste Pichler overfor Aftonbladet for en tid tilbake.

Oppgitt Löfgren
Fra den norske leiren har fordømmelsen foreløpig ikke vært like kraftig. Eikeland ytrer i hvert fall et ønske om at IBU nå kommer til bunns i dopproblematikken rundt de russiske utøverne.

- Det er litt rart når tre fra samme lag blir tatt på samme sted. Det er mistenkelig. Jeg håper de kan sjekke opp i det og finne ut om det er noe som er organisert. Før det skjer må en bare forholde seg til ting slik de er.

Også landslagssjef Mikael Löfgren er oppgitt over den russiske skiskytterforbundet.

- Det er klart at når tre stykker blir tatt for samme middel, og det samtidig, får man mistanker til hele laget. En ting er hvis det er én enkeltutøver som blir tatt. Når det er tre, blir det noe helt annet. Da er det mye som tyder på at det er systematisk doping fra lederhold, sier han til ANB.

Han sier han blir trist om en russisk løper tar gull i Pyeongchang etter dette.

Besseberg hardt ut
IBU fikk mange spørsmål om hvorfor ikke det russiske laget kastes ut av mesterskapet etter dagens avsløringer.

President Anders Besseberg gikk selv langt i å konstatere at det dreier seg om en organisert form for juks.

- Dette skiller seg ut fra de tilfellene av doping vi har sett tidligere. Det dreier seg om systematisk doping i stor skala blant et av de sterkeste lagene i verden, sa Besseberg.

Så hvorfor kan han ikke da hive hele laget ut?

- Nei, det er ingen diskusjon rundt det. Vi fikk ikke svar på B-prøvene før i dag. Når dette først har skjedd, må vi følge saksgangen vår. Vi mottar resultatene fra WADAs laboratorium, men vi kommer ikke til å sanksjonere før vårt uavhengige høringspanel for dopingsaker har hørt de involverte utøvernes forklaringer, sier Besseberg.

Det tar også tid. Det tar nye to uker å få sendt den drøyt 200 sider lange dokumentasjonen fra laboratoriet i Lausanne til IBUs hovedkvartal i Østerrike. Deretter tar nok en uke før den personlige høringen finner sted.

Vil fjerne B-prøven
For å korte ned behandlingstiden på disse tilfellene, lanserte Besseberg i stedet et forslag om å fjerne systemet med A-prøver og B-prøver i fremtiden.

- Vi må få et litt annet system. Nå har hvor mye rykter, hvor mye feilinformasjon, det har vært blant annet i denne konkrete saken. Det har vi sett tidligere også. Vi fra IBU har ingen mulighet til å kommentere annet enn at vi sitter på positive A-prøver. Vi kan verken bekrefte eller avkrefte ting. Det er uheldig. I saker som dette ønsker vi en korrekt og transparent saksbehandling. Det får vi ikke i dag.

- Hva vil dette gjøre med utøvernes rettssikkerhet?

- Sånn jeg ser det henger B-prøvene igjen fra en tid da man ikke hadde så gode og sikre testprøver som man har i dag. Jeg mener det er som i vanlig straffelov: Har du lagt igjen et fingeravtrykk, og dette er identifisert til å være ditt – ja, da er det du som var der. På samme måte er det med dagens testmetoder. Har du lagt igjen en positiv A-prøve, da er man positiv.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.