Du leser nå Nettavisens artikkelserie om det vi har valgt å kalle «tøffe idrettsjenter». Her får du møte kvinnelige utøvere med to ting til felles, de elsker idretten sin og nekter å la seg affisere av fartshumper på veien.

I dag: Live Solheimdal.

- Jeg tror ikke jeg har en diagnose, men jeg har et ekstremt energinivå. Jeg vil ikke si jeg er ei helt vanlig 22 år gammel jente.

Mye kan tyde på at Live Solheimdal har rett i akkurat det. Til tross for sin unge alder har romsdalingen for lengst gjort seg bemerket på flere områder.

De fleste, i hvert fall de som ikke er veldig interessert i sport, kjenner henne nok best som deltaker i TV 2-programmet Farmen i 2018.

Men også på idrettsarenaen har Molde-jenta blitt et navn å legge merke til.

Vakte oppsikt tidlig

Live Solheimdal er nemlig blant Norges aller mest lovende langdistanseløpere, tok NM-gull på 10.000-meter i 2016 og NM-gull i terrengløp i 2017.

I løpet av en vanlig treningsuke løper hun rundt 140 kilometer.

Altså rundt to mil om dagen i gjennomsnitt.

- Jeg har gjennom hele livet mitt hatt ekstremt mye energi, er veldig bestemt og har veldig sterke følelser. Er jeg glad, så er jeg sykt glad, og er jeg lei meg så føles det like sterkt. Det tror jeg er min styrke i idretten også. Jeg er ekstremt lidenskapelig for løpingen min, forteller hun.

Utholdenheten ble imidlertid oppdaget ved en tilfeldighet. Live var nemlig så god i håndball at hun ble tatt ut på regionale juniorlandslagssamlinger, men da håndballen hadde løpstester kom det virkelige talentet frem.

Da laget gjennomførte såkalte «beep-tester» skal resultatene hennes ha vært så gode at hun slo samtlige seniorspillere på det norske kvinnelandslaget.

Og det som 14-åring.

Det ble mer og mer åpenbart at det var dette hun skulle satse på. Selv om hun trente håndball hver eneste dag, måtte hun likevel be faren hennes låse opp treningsrommet så hun fikk løpe en halvtime på mølla etter trening.

- Jeg hadde ikke fått tømt det enorme energilageret mitt og ville trene mer, forteller hun.

- Var forbanna som aldri før

Man skjønte raskt at man hadde med et helt spesielt talent å gjøre, og det tok ikke lang tid før hun bemerket seg i sin nye idrett.

Karrierens høydepunkt så langt kom i 2017. Da tok hun et knusende overlegent NM-gull i terrengløp og vant med 39 sekunder ned til andreplassen.

Det minnet står sterkt og var en viktig bekreftelse på at hun er på rett vei.

- Jeg var så aggressiv, sint og forbanna før det løpet som jeg aldri hatt vært før. Jeg klasket meg selv i fjeset og sto og ropte på startstreken. Men inne i hodet mitt gikk det én setning på repeat: «I dag er kun gull godt nok», husker hun.

Alt gikk på skinner for det unge stortalentet, men så kom motgangen som har vært tøff å håndtere.

I starten av 2018 var hun skuffet over seg selv, for gløden og motivasjonen var borte. Treningsiveren hun alltid hadde hatt var plutselig sporløst forsvunnet, og Live begynte å tvile på seg selv.

Men alt hadde en naturlig forklaring.

- I ettertid fikk jeg vite at jeg hadde borrelia og kyssesyken på samme tid, forteller hun.

Men dessverre var dette bare starten på motgangen.

Farmen: - Et galehus

Molde-jenta mistet nemlig hele 2018-sesongen på grunn av en skade i akillesen, og det var da hun tok valget om å melde seg på TV 2s suksesserie Farmen.

Etter bare åtte innspillingsdager var det imidlertid nok, da hadde den allerede tynne jenta gått ned seks kilo. Hun valgte å trekke seg fra programmet.

I ettertid retter hun sterk kritikk mot kanalen for det som skjedde.

- Det er synd kroppen min responderte som den gjorde, men det var jo galehus der inne. Det er litt provoserende, for produksjonen sa det til meg før jeg kom inn: «Du skal ikke bekymre deg for at det er lite mat, for så lite mat er det ikke, det går helt fint» Da stolte jeg på det, men da jeg kom dit var det så lite å spise at man ble skrapet. Det var på grensen til farlig, mener hun.

- Føler du deg løyet til av TV 2?

- Jeg føler meg ikke løyet til, men de sa ikke sannheten. De ville nok bare ha meg med, jeg takket jo nei før jeg ble overtalt til å bli med. Det var visst ikke så ille som folk skulle ha det til, fikk jeg beskjed om. Men det var forferdelig lite mat der, mener hun.

Til Nettavisen forteller Alex Iversen, presseansvarlig for Farmen i TV 2, at alle deltagerne får den samme informasjon i forkant.

- Blant annet får de beskjed om at det kan oppleves tøft å være på gården fordi man ikke spiser som i 2019 og at maten kan oppleves som ensformig. Men at det er nok mat på gården hvis man utnytter alle ressursene som finnes der; det er fisk i innsjøen, poteter og grønnsaker i åkeren. De fleste takler oppholdet fint, og får i seg den næringen de trenger. Live er toppidrettsutøver og kjente nok ekstra sterkt på at det var vanskelig å endre kosthold. Vi syntes det var riktig av henne trekke seg fra Farmen første uken, skriver Iversen i en epost.

- Nå har det vært nok motgang

Hun angrer uansett ikke på at hun deltok, og mener de åtte dagene på Farmen bare gjorde at hun innså at det er løping hun brenner for og vil drive med.

Veien tilbake fra skade har vært lang, men endelig begynner hun å føle seg 100 prosent både fysisk og psykisk.

Hun tror det bare er snakk om tid før hun kan trene skikkelig igjen.

- Jeg føler det er på tide at det går litt oppover nå, nå har det vært nok motgang, sukker hun.

1996-modellen er glad hun har sterk psyke, for det er noen skyggesider ved toppidretten, mener hun.

- Har ingen venner i hjembyen

Den unge jenta har nemlig opplevd at satsingen på løping har gitt store negative konsekvenser for hennes eget privatliv.

- Jeg har brent mange broer i løpet av livet mitt på grunn av idretten. Jeg har ikke noe stort vennemiljø utenom friidretten lenger, innrømmer hun.

Live tok nemlig tidlig et valg om å leve sunt og fokusere på idretten. Selv om hun nå kan unne seg et glass vin til maten, smakte hun ikke alkohol før hun var 21 år og har aldri vært full.

Og skal man ha et sosialt liv på utsiden av idretten, lar ikke dette seg kombinere, mener hun.

- Jeg har ingen venner i hjembyen min Molde lenger. Helt siden jeg begynte på videregående har jeg sklidd helt ut av miljøet mitt. De andre ville feste, og da jeg alltid takket nei sluttet de å invitere meg. De trodde ikke jeg ville være en del av miljøet deres, men jeg skulle ønske jeg ble invitert likevel. Jeg ble rett og slett stengt ute fordi jeg takket nei til så mye, mener hun.

- Er det leit å tenke på?

- Ja, det er veldig leit å tenke på, men folk er unge og dumme. Jeg tenker ikke så mye på det nå, men jeg synes synd på dem som begynner på videregående og blir stengt ute på samme måte fordi de gjør ting de brenner for, sier hun.

Bor mye i utlandet

I dag er hun likevel glad hun sto på sitt og ikke bukket under for det hun mener er et gruppepress for å delta på sosiale aktiviteter med alkohol.

Det er verdt å stå for noe, er hun fortsatt overbevist om.

En ting er skader og sosiale konsekvenser, men Live mener det finnes flere hindre på veien som gjør det vanskelig å bli god i løping når man bor i Norge.

Hun forteller at hun selv har måtte flytte rundt om i landet for å finne et bra nok treningsteam, og at det ofte har vært vanskelig å finne.

Nå er løsningen blitt å bo litt i Oslo og litt i Nederland for å finne teamet som kan bringe henne helt til toppen.

Der får hun trene med jenter på samme nivå eller bedre, noe hun mener er helt nødvendig for å ta nye steg som langdistanseløper.

Økonomisk er det også krevende å satse på løping i Norge. Live har valgt å fokusere 100 prosent på idretten og har derfor lagt utdannelse og jobb på vent.

- Jeg tenker ofte at jeg synes det er skummelt å satse så mye som jeg gjør. Men har man et talent, da er det utrolig trist å kaste det vekk for å ha en trygg eller normal fremtid, mener hun.

Molde-jenta trekker frem Henrik Sandstad som en person som har betydd mye for hennes utvikling. Han har vært trener og støttespiller for Live i mange år.

- Har et uforløst potensial

Sandstad husker at han raskt la merke til talentet hennes da hun kom til Steinkjer for å trene som 16-åring.

- Live har de siste årene vært en av de beste langdistanseløperne i Norge med flere seire i nasjonale seniormesterskap. Live har et uforløst potensial i seg som jeg håper og tror vi får se om noen år, og det er spennende. Jeg vil ikke sette en grense for hennes utvikling, alt er mulig, sier Sandstad til Nettavisen.

Han trekker frem Lives brennende ønske om å lykkes med løpinga som en stor styrke.

Den målbevisste jenta er heller ikke redd for å være åpen om ambisjonene og sier hun vet hun har det som skal til for å representere Norge i VM, EM og OL en dag.

Medalje i et EM er innenfor rekkevidde, tror hun.

- Jeg er veldig innbitt og motivert for å nå denne drømmen, slår hun fast.

Full av energi, som alltid.