Premier League-spillernes alkoholinntak i månedene hvor det er pause fra sesongen har den siste tiden fått mye oppmerksomhet i britiske medier.

Spesielt Manchester City-stjernen Jack Grealish har fått mye negativ oppmerksomhet etter å ha festet kraftig i flere dager i kjølvannet av Manchester Citys ligatittelseier.

– Jeg vet at mange sa forrige uke at «Å, han drikker for mye». Men jeg har akkurat vunnet Premier League. Det er en drøm som går i oppfyllelse, hvorfor kan jeg ikke dra på ferie og feire? svarte Grealish da han ble konfrontert med oppslagene.

For noen uker siden var tidligere Liverpool-spiller Stan Collymore ute i media og advarte Grealish mot å endte opp som «et sirkus», slik som han og Paul Gascoigne gjorde i sin tid.

Nå går han enda lenger, og ber fotballen ta tak for å få bukt med han opplever som et alkoholproblem.

Hør denne ukens episode av sesongkortet her:


Ønsker alkoholforbud

I en kronikk i The Mirror deler Collymore, som selv var en festløve i løpet av karrieren sin, sine tanker om spillernes alkoholkonsum, som han mener er et problem det må gjøres noe med.

– Selv om dette må høres sykt ut for folk som ikke er inne i sporten, så mener jeg at fotballklubbene burde forby at spillerne konsumere alkohol, punktum, skriver Collymore i sin kronikk.

Den tidligere spissen underbygger poenget sitt ved å vise til flere stjernespillere som er avholds, og som fortsatt spiller på toppnivå selv om de begynner å dra på årene.

– Vitenskapen er tydelig - alkohol har en drastisk negativ innvirkning på atletiske prestasjoner, noe som er grunnen til at spillere som Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic og James Milner styrer unna. Å være avholds har ikke gjort dem noen skade, har det?

På Instagram-bildet under kan man se Jack Grealish feriere på Ibiza etter at seriegullet var i boks.

Les også: Brækhus vil gjøre som Northug og Haaland: – Det kan bli ampert

Uenig med Collymore

Gøran Paulsen er førsteamanuensis ved Institutt for fysisk prestasjonsevne på Norges Idrettshøyskole, og utga i 2014 en forskningsrapport som siktet seg inn på alkohol i forhold til trening.

Han ser ikke noe problem med alkoholkonsum innenfor toppidretten, så lenge det gjøres med måte. På spørsmål om han syntes det er problematisk at spillere tar seg en fest i ny og ned svarer han følgende:

– Nei, nei, nei, det vil jeg ikke si! Noe risiko må man kunne ta for å ha et liv som gir mening utenfor fotballbanen og.

Han er sterkt uenig med Collymore i at det burde innføres en nulltoleranse for alkohol for fotballspillere.

– Jeg tror det er veldig dumt å ha sånne absolutter for utøvere, som griper inn i privatlivet deres. Man er nødt til å finne en balanse der.

Han poengterer videre at hvis man først skal slå ned på alkohol, så er det mye annet som er like skadelig man også kan slå ned på.

– Hvordan ser man alkohol i forhold til andre ting? Det er mye viktigere at de spiser og sover bra gjennom hele året, enn at man skeier ut med alkoholen i ny og ned, konstaterer Paulsen, og legger til:

– Og hva med røyk, snus og gaming? Det er mange andre ting som kan spille inn negativt.

Les også: Går til angrep etter Zlatans stunt: – Han er for gammel for dette

– Ingen negativ effekt

Til tross for at Collymore hevder å vite at alkoholbruk er kritisk for fotballspillere, så stemmer det ikke helt.

Paulsen forteller til Nettavisen at alkohol ikke er så skadelig for fotballspillere som mange kanskje ville trodd. Studier har vist at på kort sikt så har alkohol ingen negative innvirkninger på utholdenhet og styrke - med unntak av mens alkoholen fortsatt er i kroppen.

– Det er ringvirkningene av alkoholen som har størst betydning, i hvert fall i starten. Det har jo påvirkning på hvor mye søvn man får og hva man får i seg av næring, sier Paulsen til Nettavisen.

Vil man bli en bedre fotballspiller hvis man ikke drikker?

– Nei, jeg tror ikke man kan si det. Å drikke en øl i ny og ned har ikke noe å si. Men det er klart at å drikke seg full er ikke positivt. Så det blir jo en eksponentiell risiko når man drikker mer og mer, konstaterer Paulsen.

Det han derimot mener kan bli problematisk er hvis spillerne gjør det over en lengre periode - som noen har gjort i perioden etter at Premier League-sesongen er over.

– Fire uker pause for en toppidrettsutøver er jo lenge. En uke ville gått helt fint, men flere uker med dårlig søvn, trening og kosthold, kombinert med et høyt alkoholinntak vil utvilsomt gi negative effekter som varer lenge. Man går glipp av muligheten til å bygge seg opp igjen og til å forbedre seg, som man helst burde ha som fokus, forteller Paulsen.

Les også: Gauseth reagerer på Fagermos uttalelser: – Talen til en desperat mann

Rollemodeller

På et punkt er derimot Paulsen og Collymore enige. De mener begge at fotballspillere har stor innflytelse, og burde være bevisste på hvordan de bruker den.

– Hvis fotballspillere hadde implementert en regel mot å drikke, så kunne det hatt en positiv effekt på samfunnet ellers også, skriver Collymore i kronikken sin.

Alkoholforskeren vil ikke gå like langt i sin påstand som Collymore, men presiserer at fotballspillere er viktige rollemodeller, og oppfordrer dem til å bruke standard folkeskikk når de er ute blant folk.

– Det handler om å finne en balanse. Jeg føler ikke man det er en dårlig rollemodell hvis en fotballspiller sitter på en restaurant og drikker en øl, men hvis han henger ut av vinduet med slipset rundt hodet og spyr så er det noe annet, sier Paulsen.

Les også: Han ryddet opp på Roma-midtbanen i ti år. Nå overtar han som ordfører etter 15 år med høyreradikalt styre