Düsseldorf, 1986: En ung Jürgen Klopp, 19 år gammel, har fått sjansen til et prøvespill for klubben Fortuna Düsseldorf. Han er fast bestemt på å få en karriere som profesjonell fotballspiller, men noen kontrakt i den daværende Bundesliga-klubben får han aldri.
Klopp imponerer absolutt ingen. Prøvespillet beskrives som en katastrofe og unge Klopp skal regelrett ha falt igjennom.
Det har han heller ikke noe problem med å innrømme selv.
– Jeg ga alt og løp som en djevel, men hva kan jeg si? Jeg var en total flopp, minnes tyskeren til Wolfsburger Allgemeine Zeitung.
I Fortuna-garderoben på denne tiden satt en karismatisk burvokter. Én av klubbens store profiler på 1980-tallet.
Siden prøvespillet har ikke Klopp hatt mye å gjøre med denne profilen, men nå er skjebnen i ferd med å bringe dem sammen igjen.
37 år senere: Keeperen, Jörg Schmadtke, er nemlig i ferd med å bli ansatt som sportsdirektør i Klopps klubb, Liverpool.
– Klopp er ikke brukbar
Etter spillerkarrieren har han skapt seg et navn i fotballen som leder og «byggmester». 59-åringen er blitt kjent for å få mye ut av lite. Samtidig har han også et rykte for å være en bråkmaker, en som ikke viker en tomme og fort kan komme i konflikt med de rundt seg.
– Jeg tror Schmadtke husker det (prøvespillet). Han har aldri gitt meg et tilbud om å trene noen av klubbene han har vært i. Han må ha tenkt; om Klopp ikke kan spille fotball, så er han ikke en brukbar manager, heller, sier Klopp om sin kommende kollega.
LES OGSÅ: Guardiola «hånet» Liverpool-spiller – nå avsløres ordene
Behovet for en ny sportsdirektør i Liverpool har dukket opp etter at sentrale folk i klubben har valgt å takke for seg. Først sluttet genierklærte Michael Edwards i rollen og etter denne sesongen slutter også hans etterfølger Julian Ward.
De to, sammen med Klopp og hans øvrige team, har stått i spissen for de mange lure grepene klubben har gjort på overgangsmarkedet siden 2015. Spillere som Mohamed Salah, Sadio Mané, Georginio Wijnaldum, Virgil van Dijk, Alisson Becker, Andy Robertson, Fabinho, Joel Matip, Diogo Jota og Luis Diaz – for å nevne noen – er hentet som en del av deres strategi.
De har begge jobbet tett med Klopp, men samtidig også utfordret den tyske manageren når det har kommet til spillerlogistikk. Resultatet av denne dynamikken er blant annet en Champions League-tittel i 2019 og en Premier League-tittel i 2020.
I 2017 hadde for eksempel Klopp en klar tanke om han ønsket sin tyske landsmann Julian Brandt (da Bayer Leverkusen) inn i en angrepsrolle i Liverpool. Brandt var Klopps klare førstevalg når høyresiden i angrepet skulle forsterkes den sommeren.
Edwards på sin side landet på at Mohamed Salah, som da spilte for Roma og var tilgjengelig for en langt mer overkommelig pris, var mannen de burde gå for. Historien har vist oss at Salah og Liverpool passet sammen som hånd i hanske.
Stusser over ansettelsen
Liverpool-manageren ønsket også å knytte nevnte Wijnaldum til en ny kontrakt sommeren 2021, men Edwards sa nei. Sistnevnte mente det ikke var et fornuftig valg av klubben å gi nederlenderen en langtidskontrakt på daværende tidspunkt.
– Det er ikke noe galt med litt friksjon. Det var derfor det fungerte så bra med Klopp og Edwards. Han sa ofte nei til Klopp. De var ikke venner, de omgikk ikke hverandre, men de hadde en dynamikk som fungerte, sier journalist James Pearce i The Athletic.
– Wijnaldum ville fått ny kontrakt om det var opp til Klopp, men Edwards mente det ikke ga noe mening, sier han.

Klopps Liverpool, del 1: Et nytt håp
Når det gjelder Schmadtke sier det at han vil bli «Klopps allierte» i Liverpool, men beskrivelsen skaper forundring.
– Til tross for fire tiår som spiller, manager og leder i Bundesliga, har aldri 59-åringen hatt noe særlig med Klopp å gjøre tidligere, men det kan endre seg nå, forteller journalisten Raphael Honingstein, som blant annet har skrevet bok om Klopp.
Schmadtkes karriere som sportsdirektør startet med en annonse i fotballmagasinet Kicker i 2001. Han la opp som spiller i 1998 og jobbet litt av og på som keepertrener etter det. Nå var det imidlertid utlyst en ledig jobb i klubben Alemannia Aachen.
59-åringen skal ha vært desperat etter jobb og slengte inn en søknad. Schmadtke og to andre ble kalt inn til intervju. Han var den eneste av de tre som hadde tatt bryet med å lage en Power Point-presentasjon for å overbevise klubbens ledelse.
Schmadtke fikk jobben. Under sin tid der tok han klubben på sensasjonelt vis opp til Bundesliga, til finalen i den tyske cupen og ut i europacupen, den daværende Uefa-cupen. Dette skulle vise seg å bli «en bragd» han skulle gjenta i flere klubber.
Både i Hannover 96 (perioden 2009-13) og Köln (perioden 2013-17) tok han klubber oppover og ut i Europa.
Rykte for å være en kranglefant
Schmadtke gjorde dette uten å bruke store pengesummer. Han var i stedet «smartere enn alle andre», påstås det.
HUSK: Du ser ALT av Obos-ligaen og 75 kamper i Eliteserien hos Nettavisen med et +Alt-abonnement!
I Hannover 96 hentet han blant annet inn norske Mohammed Abdellaoue fra Vålerenga i 2010. Mannen med sju landslagsmål ble en brukbar suksess i den tyske klubben og scoret 35 mål på 103 kamper der, til tross for en del skadeproblemer.
– Schmadtke hadde suksess uansett hvor han dro, forteller Hannover 96-president Martin Kind ifølge The Athletic.
Noe av hemmeligheten var å gjøre færre feil enn andre når det kom til å hente trenere og spillere. Slik sett skulle man tro at Schmadtke fort vil være en interessant mann for enda større klubber, men han sies også å ha noen problematiske sider.
Både i Aachen, Hannover og Köln skal han ha kommet på kant med både trenere og andre i klubbledelsen.
I tysk fotball er det ikke uvanlig at det er friksjon mellom trener og sportslig leder, siden treneren i stor grad jobber for å oppnå kortsiktige resultatmål, mens den sportslige lederen jobber etter en mer langsiktig strategi. Schmadtke på sin side har likevel hele veien hatt en trang til lufte disse uenighetene i offentligheten, noe som har gitt ham et rykte for å være en «bråkmaker».
Om tidligere Hannover 96-trener Mirko Slomka har han uttalt følgende:
– Alle vet at Mirko og jeg ikke kommer til å leie en bobil og dra på tvers av Canada for å se på grizzlybjørner sammen.
– Ikke så stor drittsekk
En konflikt med trener Peter Stöger førte til at Schmadtke måtte forlate jobben sin i Köln noen år senere. I Wolfsburg, en klubb han tok til Champions League-spill, ble det uenigheter med daværende trener Bruno Labbadia.
– Jeg kommer ikke til å utveksle matoppskrifter og planlegge en ferie med ham, sa Schmadtke.
Labbadia ble byttet ut med Oliver Glasner, men innen kort tid var det også betent mellom ham og sportsdirektøren.
LES OGSÅ: Norsk organisasjon med Cristiano Ronaldo-kritikk: – Bør være bevisst
– Ideene hans var ikke realistiske. Dette er ikke Phantasialand (en tysk fornøyelsespark), sa Schmadtke.
Glasner hadde klaget sin nød over at troppen manglet fart i angrepsrekka.
Stilen til 59-åringen kan muligens virke i overkant brå, fordi han jobber i en bransje som de siste årene har vært preget av typer som i større gard har jobbet mer under radaren og holdt interne saker unna pressens nysgjerrige nese.
Slik sett har «Schamddi» skilt seg ut fra de fleste andre sportslige ledere i den tyske toppfotballen.
Han har selv antydet at «imaget» til dels er en front, for å skremme pressen, uten at det ser ut til å ha fungert nevneverdig.
– Jeg er ikke en så stor drittsekk som det mange tror, han selv sagt til Süddeutsche Zeitung.
Solgte Osimhen for småtteri
Dette «imaget» er likevel en årsak til at mange nå sperrer øyene opp over at han kobles med jobben i Liverpool.
– Hans nøye planlagte ufyselige side forklarer hvorfor hans potensielle ankomst på Anfield blir møtt med vantro i hjemlandet. Det er ikke lett å se for seg han i et annet land og i en rolle der han ikke har siste ord på alt, skriver Raphael Honingstein.
– Som sportsdirektør i Hannover, Köln og Wolfsburg var han klubbens ansikt utad og den med mest makt i klubben. I Premier League så jobber sportsdirektørene ofte i skyggene og spiller andrefiolin bak manageren. Han må venne seg til en helt ny dynamikk om han skal jobbe under eller ved siden av Jürgen Klopp, mener journalisten og forfatteren.
Rent faglig peker det meste mot at Schmadtke er en dyktig mann. Etter at nyheten om Liverpool dukket opp, er det likevel et mulig feilgrep for noen år tilbake, som har blitt trukket fram og latterliggjort i det meste av omtale om ham.
Som sportsdirektør i Wolfsburg lot han nemlig spissen Victor Osimhen først gå på lån til RSC Charleroi i Belgia i 2018. Bare noen uker senere ble det meislet ut en avtale om å selge nigerianeren permanent til franske Lille for rundt 3,5 millioner euro.
Osimhen er i dag én av verdens heteste spisser og har nettopp skutt italienske Napoli til ligatittelen i Serie A. Det snakkes om at Osimhen kan bli solgt til enda større klubber i sommer og prislappen kan fort bli på godt over 100 millioner euro.
– Det var ikke et bra trekk, i etterpåklokskapens navn. Men da jeg kom til Wolfsburg, så haltet han og løp rundt i sirkler. Jeg fikk beskjed om at spissene i klubben ikke var gode nok, har Schmadtke uttalt om avgjørelsen til magasinet Kicker.
LES OGSÅ: Kåre Ingebrigtsen hardt ut mot toppfotballen: – Et stort problem
Sportsdirektøren har hentet et tresifret antall spillere i løpet av karrieren. Han har truffet på mange, selv om det også har vært én og annen flopp. Det å hente inn spillere av den kvaliteten Liverpool forventer, blir imidlertid en litt annerledes oppgave,
Schmadtke har vært kjent for å hente inn folk som presterer solid, framfor å oppdage de kommende superstjernene.
Klopp hadde et ønske
Selv om Klopp og Schmadtke ikke har hatt noe direkte kontakt, så har sistnevnte ha hatt mye kontakt med Klopps agent, Marc Kosicke. Hans klient Florian Kohfeldt var nemlig trener under Schmadtke i Wolfsburg mellom 2021 og 2022.
Til tross for svake resultater ønsket Schmadtke og beholde ham i jobben, men andre krefter i klubben ønsket Nico Kovac inn. Denne uenigheten hevdes å være grunnen til at Schmadtke sluttet i klubben og pensjonerte seg i januar i år.
Mye tyder likevel på at pensjonstilværelsen blir av det kortvarige slaget.
– Jeg skulle ønske jeg fikk jobbet med ham. Jeg er sikker på at det hadde fungert bra. Han er en topp type, en som aldri har endret seg i løpet av 38 år. Han står for det han tror på. Han vil bli savnet i fotballen, sa Klopp om Schmadtke i januar.
Det ser ut som om Klopp får det ønsket oppfylt. Ifølge journalist Fabrizio Romano skal tyskeren og Liverpool være svært nær enighet om en avtale. Han påstår at 59-åringen har akseptert tilbudet han har fått av Premier League-klubben.
Kilder: Wolfsburger Allgemeine Zeitung, Süddeutsche Zeitung, The Athletic, The Athletics «Walk On»-podkast.