TÓRSHAVN (Nettavisen): - Jeg har vært oppmerksom på at Norge har kastet mange innkast, men jeg visste ikke at de var dårlige, sier Grønnemark til Nettavisen.

Dansken er på kort tid blitt verdenskjent etter at Liverpool i 2018 ansatte ham som klubbens innkasttrener.

Frir til NFF

Nå tilbyr han sine tjenester til det norske A-landslaget.

- Alle lag i verden kan trenge min ekspertise. Hvis man har kastet mange innkast og ikke scoret nok, kan jeg være til hjelp. Nå følger jeg ikke veldig med på det norske laget, men jeg har forstått ut fra en del artikler at det er frustrasjon rundt at man ikke scorer flere mål når man bruker mye tid på det. Da tenker jeg at det kan være en god idé, når man har en ekspert i nabolandet, å spørre om hjelp. Jeg vil gjerne hjelpe Norge. Det er det ingen tvil om, sier han til Nettavisen.

Les også: (+) Thomas var på tur med familien da Klopp ringte: - Den viktigste telefonsamtalen i mitt liv (krever innlogging og abonnement)

Selv om han er ansatt som Liverpool-trener, vil det ikke være noe hinder om NFF vil knytte dansken til seg.

Grønnemark har en såkalt frilansavtale med Liverpool som kun hindrer ham i å trene andre lag i Premier League.

- Jeg tilbyr min hjelp til alle som ønsker å bli dyktigere på innkast. Og det er ikke bare på de lange innkastene, men innkast over hele banen, påpeker han.

Fått stor effekt

Det er ingen hemmelighet at Grønnemark mener innkast er en viktigere del av fotballen enn det mange kanskje tror.

Grønnemark hevder at statistikk viser at et lag i snitt har 40 til 50 innkast per kamp. I Liverpool har de hatt over 60 innkast noen kamper, forteller han.

Statistikken forteller at de fleste lag beholder ballen i under 50 prosent av tilfellene når man tar innkast og er under press. I Liverpool har de imidlertid beholdt ballen mellom 75 og 100 prosent av gangene under press denne sesongen, hevder dansken.

Lars Lagerbäck hadde stor suksess med lange innkast da han var Island-trener, men for Norge har det lugget.

Selv om det norske landslaget omtrent «alltid» sender opp stopperne og tar lange innkast høyt oppe i banen, med forsøk på å vinne første stuss i feltet, er det blitt få scoringer ut av det.

Det var VG som denne uken satte søkelys på den dårlige uttellingen Norge har hatt på lange innkast under Lars Lagerbäck.

Kun to mål på 92 forsøk var fasit før Romania-kampen, og heller ikke der ble det uttelling.

Men Grønnemark mener det er justeringer som må til før det løsner også for Norge.

- Det kan absolutt fungere. Det har blant annet FC Midtjylland scoret på mange ganger. Men man må ha flere variasjoner, ikke bare én variasjon. Så handler det også om løpene til de andre spillerne og at man skal ha andre trekk, hvor man i stedet for å kaste langt kan gjøre noen andre varianter. Det går også an å bevege seg på andre måter, som i Liverpool hvor vi ikke kaster lange innkast, men skaper sjanser likevel, mener han.

- Mye å hente for et landslag

Han mener han kan se noen tydelige mangler ved Norges innkast. Han har via norske nettaviser sett åtte eksempler på norske varianter.

- For det første er det ikke langt nok, og for det andre er ikke kvaliteten god nok. Innkastene kommer med for liten fart og for dårlig presisjon, mener han. - Jeg vet at man ikke har så mye tid på et landslag som på et klubblag, men det er likevel masse ting å hente der, legger han til.

Norges neste mulighet til å terpe på innkast kommer mandag kveld. Kampen mot Færøyene har avspark 20.45 norsk tid. Nettavisen har tilbudt NFF å kommentere frieriet fra Grønnemark. Det har de i skrivende stund ikke ønsket.

Lagkameratene på landslaget merker en stor Ødegaard-forskjell: - Han er rett og slett dritgod