*Nettavisen* Sport.

Liverpools eneste håp

Foto: AFP/Scanpix

KOMMENTAR: «De fire store» i engelsk fotball er redusert til tre, med Liverpool på randen av kollaps.

10.05.10 11:42

Det var en gang et lag, bygd opp hovedsakelig av Bill Shankly og Bob Paisley, som spilte en fryktinngytende god fotball, tuftet på det enkle prinsippet om å sentre og løpe.

Dette laget gjorde hjemmebanen sin til et fort, og den engelske toppdivisjonen til sin egen lekeplass.

Det er lenge siden verden så denne versjonen av Liverpool. Det forrige ligamesterskapet ble vunnet i 1990, og denne sesongen endte merseysideklubben på en - for den - fornedrende sjuendeplass, langt unna de tre andre i det som tradisjonelt er blitt kalt «de fire store» i Premier League.

Søndagens 0-0-kamp mot Hull var ganske oppsummerende for sesongen: Liverpool er ikke lenger et topplag.

Få Premier League-ryktene på sms

Enorm gjeld
Denne uka meldte engelske medier om et rekordtap på 54,9 millioner pund i regnskapsåret som ble avsluttet 31. juli 2009, og om en gjeld som totalt sett var på svimlende 472,5 millioner pund - 4,3 milliarder kroner - på samme tid.

Gjelden er sannsynligvis omtrent like stor eller større nå, etter denne skuffende sesongen, og revisorfirmaet KPMG har for andre år på rad kommet med en sterk advarsel om at klubbens økonomiske helse er så svak at det eksisterer en reell usikkerhet rundt Liverpools evne til å overleve.

Det er med andre ord en reell fare for at klubben blir tvunget til å selge sine største stjerner - Fernando Torres og Steven Gerrard - denne sommeren.

Forhåpentlig skjer ikke det.

For det første vil det ikke hjelpe med mer enn å betale de neste renteavdragene, og for det andre vil det gjøre slutt på alt håp om sportslig suksess neste sesong. Spillere av dette kaliberet kan ikke erstattes.

Det så man tydelig denne sesongen, etter at Xabi Alonso ble solgt til Real Madrid og erstattet av Lucas Leiva. Det kunne ikke gå bra, det var lett å se, men at det skulle gå så dårlig, er likevel overraskende.

På eierjakt
Liverpools nye styreformann, Martin Broughton, er på febrilsk jakt etter noen som vil kjøpe klubben fra de forhatte amerikanerne Tom Hicks og George Gillett. Uansett hva som skjer med Torres, Gerrard eller manager Rafael Benítez i sommer, er dette det viktigste for Liverpool Football Club: å få nye eiere.

Den økonomiske situasjonen er langt mer bekymringsfull enn turbulensen rundt Benítez, som kobles til Juventus. Det er faktisk så ille at Broughton måtte møte opp på kontorene til Premier League for å trygle om å få fornyet klubblisensen.

Benítez må for øvrig ta sin del av ansvaret for det økonomiske uføret. Han har kjøpt spillere for til sammen 229 millioner pund i løpet av sine seks år i klubben, og det mangler ikke på kostbare bomkjøp: Ryan Babel (11,5 millioner), Andrea Dossena (7), Robbie Keane (19), Jermaine Pennant (6,7) og Craig Bellamy (6) er noen eksempler.

Den spanske manageren har vært forholdsvis flink til å selge spillere også, men i motsetning til kollega Arsène Wenger i Arsenal har det sjelden vært med stor gevinst.

Og når tilskuerkapasiteten på Anfield ikke er stor nok til generere inntekter som kan håndtere både spillerkjøp og lønninger, går det galt. Det så man i Leeds United tidlig på 2000-tallet og det ser man i Portsmouth. Nå erfarer man det samme i Liverpool, hvor nye eiere synes å være klubbens eneste håp.

Hvis du trodde at årets sjuendeplass er så lavt som Liverpool kan synke, bør du tro om igjen.

Bare spør Leeds-fansen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.