RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix/PA

Liverpools seks skjebner

Sist oppdatert:
D-dag i retten for Liverpool FC. Her får du fotballgigantens seks mulige utfall.

Du skal lete lenge i en artikkel skrevet de siste dagene hvor ordene «krise» og «Liverpool» ikke nevnes i samme setning. Om forrige ukes styrevedtak, hvor klubben ble vedtatt solgt til det amerikanske selskapet New England Sports Ventures (NESV), er gyldig, avgjøres av det engelske rettssystemet i dag, tirsdag. Eierne, Tom Hicks og George Gillett, bestrider vedtaket, og mener at styret som fattet vedtaket ikke hadde myndighet til det. Rett før vedtaket skulle fattes, forsøkte nemlig Hicks, sammen med kompanjongen Gillett, å endre styrets sammensetning, og innsette sine folk for å blokkere slaget.

Hvilke styremedlemmer som har (hadde) rett til å fatte et vedtak om salg er hva det engelske rettssystemet skal ta stilling til i løpet av tirsdagen. Rettsavgjørelsen kan få dramatiske følger, og ifølge PA Sports kan det nå være seks mulige utfall for den tradisjonsrike Merseyside-klubben:

Styrets avgjørelse opprettholdes
* Skulle retten støtte styreformann Martin Broughton i at han og de øvrige, engelskbaserte styremedlemmene har handlet i Liverpools beste interesser ved å godta en avtale på nærmere tre milliarder med New England Sports Ventures, og en appell ikke fører fram, vil salget gjennomføres, og Liverpool unngår å bli trukket poeng.

* Hvis Hicks og Gillett skulle få støtte for sine synspunkt – noe de fleste kommentatorer mener er usannsynlig – er scenarioene mange:

RBS-valget
a) Royal Bank of Scotland (RBS) må ta en avgjørelse om de skal kreve inn lånet sitt på fredag, eller om det skal forlenges. Går de for det første alternativet, og eierne ikke har midlene (noe de ikke synes å ha), må Premier League ta stilling til om selve fotballklubben er under administrasjon, noe som utløser en poengstraff. RBS er naturlig nok interesserte i å få tilbake pengene sine for lånet, noe som gjør at de også vil vurdere om man skal vente med å sette klubben under administrasjon, siden dette vil redusere verdien på det de har sikret lånet sitt i.

Poengtrekk
b) Premier Leagues retningslinjer sier at hvis et holdingselskap er insolvent (ikke betalingsdyktig), så vil det bli gitt poengstraff hvis ikke klubben selv er solvent og kan bevise at insolvensen til holdingselskapet ikke skyldes «måten fotballklubben er drevet på». Siden holdingselskapet (Kop holdings) ble opprettet for å kjøpe Liverpool FC vil det være vanskelig å argumentere for at insolvensen ikke skyldes fotballmessige årsaker. West Ham slapp unna da deres holdingselskaps problemer skyldtes finanskrisen på Island, mens Southampton fikk poengtrekk siden deres holdingselskap kun hadde et aktivum – selve fotballklubben.

Reforhandling, eller salget avblåses
c) Hvor trolig er det at NESV vil kjøpe klubben hvis Liverpool FC får en poengstraff på ni poeng, og står med minuspoeng i oktober? Kilder nær de potensielle, nye eierne sier at det vil stoppe kjøpet, men det gjenstår å se om det er tilfelle, eller om NESV i stedet vil forsøke å forhandle seg fram til en bedre avtale.

Andre budgivere
d) Andre bud: Selv om NESV er styret og formann Martin Broughtons foretrukne valg, har han også innrømmet at det er andre interessenter. Singapore-milliardæren Peter Lim kan slå til hvis NESV vurderer å trekke seg ut.

Fortsetter jakten
e) Tom Hicks er den som er mest i opposisjon til Broughtons styreavgjørelse, siden Gillett angivelig allerede skal ha misligholdt et lån, og kan fortsette å lete etter muligheter for å refinansiere lånet, men skulle et ni poengs trekk finne sted, vil dette bli enda vanskeligere for amerikaneren. Hicks håp om å finne en budgiver som er villig til å matche prisen amerikanerne har forlangt, noe som vil hindre den forhatte duoen i å tape nærmere halvannen milliard, slik de ligger an til med NESV-avtalen, er mildt sagt fantasifullt.

PS. Liverpool-saken skal opp med seks andre saker i London fra klokken 11.30 norsk tid onsdag. Nettavisen følger selvsagt utviklingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere