RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lockout stopper NHL

NHL
NHL
Sist oppdatert:
Klubbeierne i National Hockey League (NHL) besluttet onsdag å gå til lockout. Mye tyder på at arbeidskonflikten vil bli langvarig.

Avgjørelsen om å gå til lockout ble fattet på et møte i Toronto noen timer før den gjeldende tariffavtalen for ishockeyserien ville løpe ut natt til torsdag. Partene var ikke i nærheten av å bli enige om en ny avtale.

Dermed er det arbeidskonflikt i verdens beste ishockeyserie. Lagene skulle denne uken samle sine spillere til sesongforberedelser, men det blir ikke noe av. Det blir heller ingen seriestart 13. oktober, og mange tviler på om det i det hele tatt blir spilt kamper kommende sesong eller i overskuelig framtid.

Tirsdagens verdenscupfinale i Toronto kan ha vært den siste topphockey som spilles i Nord-Amerika på svært lenge.

Canadas spillere ville ikke ødelegge feiringen av finaleseieren mot Finland ved å snakke om dystre framtidsutsikter. Men på tribunen satt den amerikanske NHL-stjernen Jeremy Roenick, og han snakket rett fra levra.

- For å være helt ærlig, så synes jeg begge parter er en gjeng grådige drittsekker. Både spillerne og eierne fortjener å kalles det, sa han.

Lønnstak
Eierne vil innføre lønnstak for å få kontroll på utgiftene og bedre lønnsomheten, mens spillerforeningen blankt avviser alt snakk om et slikt tak. Partene har stått steilt mot hverandre gjennom hele sommeren, og alle forsøk på forhandlinger har strandet på manglende vilje til å gi noe som helst.

Eierne hevder at lønningene er økt med 252 prosent de siste ti årene, mens inntektene er økt bare med 90 prosent. De hevder at flere klubber vil bukke under om det ikke innføres en form for lønnstak.

Spillerforeningens regnestykke viser derimot at lønningene er økt 170 prosent, inntektene 160 prosent. De hevder at allerede rike eiere vil bli enda rikere om spillerne må leve med reduserte lønninger.

- De neste ukene kommer til å bli veldig viktige for hockeyens fremtid, sier Mario Lemieux, som både er eier og spiller. 39-åringen eier Pittsburgh Penguins, en av klubbene som sliter økonomisk og kan få problemer med å overleve en langvarig arbeidskonflikt.

Måneder eller år
Mange tror at konflikten vil få store konsekvenser for ishockeysporten i Nord-Amerika. Det er snakk om at sporten kan bli borte fra idrettskartet.

I Canada står ishockey sterkt, men i USA sliter NHL med å få tilnærmelsesvis samme oppmerksomhet som de tre store proffidrettene amerikansk fotball, basketball og baseball. Lockouten i 1994-95, som varte i 103 dager, gjorde stor skade. En ny konflikt kan ødelegge mye mer.

Canadierne lot likevel ikke de dystre skyggene som hviler over NHL ødelegge seiersfesten etter verdenscuptriumfen over Finland.

- Vi får glede oss over denne seieren nå, så får vi heller begynne å tenke på ishockeyens fremtid torsdag, sa keeper Martin Brodeur, trippel Stanley Cup-vinner med New Jersey Devils.

Han og de andre spillerne får god tid til å tenke i ukene og månedene som kommer, for ishockeyspill blir det lite av.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere