ANB: Mye tyder nemlig på at det britiske formel 1-teamet må møte for disiplinærrådet i Det internasjonale bilsportforbundet (FIA) og forklare seg om hendelsene rundt åpningsrunden i Australia.

Lewis Hamilton er allerede fratatt poengene han sikret seg i løpet og engelskmannen har i tillegg offentlig beklaget det som skjedde. Det samme har teamledelsen. For FIA-rådet er det neppe nok.

Ifølge BBC vil McLaren med stor sannsynlighet bli ilagt en straff som svir.

Bøtelagt tidligere
Foreløpig avventer angivelig bilsportforbundet rapporten fra observatørene i Melbourne. Den var ventet i hus raskt – hvilket betyr at McLarens videre skjebne kan bli avklart før påske.

Høyst sannsynlig ender det hele med at teamledelsen må møte for FIAs omtalte råd. Den seansen kan fort ende med en solid økonomisk stjernesmell.

Det britiske teamet har nemlig blitt straffet av det samme rådet tidligere. I 2007 ble det avdekket av McLaren hadde skaffet seg tilgang til sensitive dokumenter om Ferrari. Den saken endte med diskvalifikasjon fra konstruktør-mesterskapet samt en bot på svimlende 565 millioner kroner.

Skulle man havne på noe liknende denne gangen, vil nok det svi i disse finanskrisetider.

Mye tyder samtidig på at Lewis Hamilton slipper ytterligere straff for episoden.

Ville slutte
Mandag skrev britiske medier at den regjerende formel 1-verdensmesteren var så opprørt etter hendelsen i sesongåpningen at han truet med å legge opp.

Hamiltons far, Anthony, skal ha kontaktet presidenten i Det internasjonale bilsportforbundet (FIA), Max Mosley. Der skal pappa Hamilton ha forklart at sønnen ble presset av McLaren-ledelsen til å forklare seg uriktig om hendelsene i Melbourne. Videre gjorde han det klart overfor Mosley at sønnen vurderte å avslutte karrieren, ifølge avisen The Telegraph.

Mye tyder på at Hamilton har uttrykt det samme internt i McLaren-teamet – og at dette ble sett på som svært alvorlig. Fredag valgte nemlig det britiske storteamet å suspendere sportsdirektør Dave Ryan. Indirekte ga man 54-åringen, som har vært ansatt i teamet i 35 år, mye av skylda for episoden.

Også teamsjef Martin Whitmarsh har gjort det klart at han vurderer sin stilling.

Forbikjøring
Bakgrunnen for oppstyret etter VM-åpningen i Australia er følgende: Lewis Hamilton ble etter løpet flyttet opp til tredjeplass etter at Jarno Trulli ble ilagt tidsstraff for det man trodde var en ulovlig forbikjøring mens sikkerhetsbilen var på banen.

I ettertid kom det for dagen at Hamilton bråbremset sin McLaren Mercedes for å presse Toyota-fører Trulli til en ulovlig forbikjøring.

Dermed fikk Trulli tilbake sin opprinnelige tredjeplass i løpet, mens Hamilton og McLaren ble strøket fra resultatlista.

(ANB)