*Nettavisen* Sport.

Loitzl kan kopiere Wirkola

Foto: EPA/Scanpix

Fredag kan østerrikske Wolfgang Loitzl gi blant andre Bjørn Wirkola selskap i en meget celeber hoppklubb.

27.02.09 10:34

Den østerrikske veteranen kan nemlig bli den femte hopperen i historien som vinner VM-gull både i stor og liten bakke i samme mesterskap.

En av få som har klart den bragden tidligere er Bjørn Wirkola. I 1966 plukket trønderen med seg begge gullmedaljene på hjemmebane i Oslo. I den store bakken ble det klar seier foran japanske Takashi Fujisawa, mens tyske Dieter Neuendorf var nærmest den norske gullvinneren i normalbakken.

Wirkola var den første i historien som vant begge rennene i ett og samme VM. Ordningen med hopping i både liten og stor bakke var nemlig innført under verdensmesterskapet i polske Zakopane fire år tidligere.

Napalkov neste
Etter den trønderske oppvisningen i Oslo i 1966 gikk det bare fire år før en ny hopper sto på toppen av seierspallen to ganger i samme VM. I 1970 var det russiske Gari Napalkov som sto bak bragden. Mesterskapet ble arrangert i Vysoké Tatry i Tsjekkoslovakia – og Lars Grini tok den eneste norske medaljen i hopp. Han ble nummer tre i den store bakken.

Ytterligere fire år senere – i Falun – var det tyske Hans-Georg Aschenbach sin tur til å vinne to VM-gull. Ingen nordmenn fant veien til pallen i den svenske skimetropolen.

Aschenbach ble med det den tredje hopperen i historien som reiste hjem fra VM med dobbelt gull i hopp. Siden har det vist seg svært vanskelig å kopiere den innsatsen.

Bare én hopper har klart siden 1974.

Selv ikke Nykänen
Han heter Adam Malysz. I italienske Val di Fiemme i 2003 plukket den polske veteranen med seg begge de individuelle gullmedaljene. Normalbakkerennet vant han foran Tommy Ingebrigtsen – for øvrig i utklassingsstil.

Fredag kan Wolfgang Loitzl melde seg på i den gjeve klubben – som selv ikke hoppguden Matti Nykänen klarte å bli del av. Finnen vant det som var å vinne i hoppsporten, og tok blant annet OL-gull i både stor og lite bakke i samme mesterskap.

Det siste var for øvrig i 1988 i Calgary, og den prestasjonen har bare én annen hopper klart å kopiere. Sveitsiske Simon Ammann vant begge rennene i Salt Lake City i 2002.

Loitzl nå?
Spørsmålet er om Wolfgang Loitzl blir medlem av «togullsklubben» fredag. Østerrikeren vant rennet i normalbakken i forrige uke – og skrev dermed et nytt kapitel i det som har vært en fantastisk sesong. Loitzl vant som kjent den tysk-østerrikske hoppuka etter suveren hopping.

Så gjenstår det å se om han klarer å finne fram sitt ypperste i den store bakken i Liberec. Kanskje snyter Anders Jacobsen ham for den æren?

Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.