RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: EPA/Scanpix

Loitzl kan kopiere Wirkola

Sist oppdatert:
Fredag kan østerrikske Wolfgang Loitzl gi blant andre Bjørn Wirkola selskap i en meget celeber hoppklubb.

Den østerrikske veteranen kan nemlig bli den femte hopperen i historien som vinner VM-gull både i stor og liten bakke i samme mesterskap.

En av få som har klart den bragden tidligere er Bjørn Wirkola. I 1966 plukket trønderen med seg begge gullmedaljene på hjemmebane i Oslo. I den store bakken ble det klar seier foran japanske Takashi Fujisawa, mens tyske Dieter Neuendorf var nærmest den norske gullvinneren i normalbakken.

Wirkola var den første i historien som vant begge rennene i ett og samme VM. Ordningen med hopping i både liten og stor bakke var nemlig innført under verdensmesterskapet i polske Zakopane fire år tidligere.

Napalkov neste
Etter den trønderske oppvisningen i Oslo i 1966 gikk det bare fire år før en ny hopper sto på toppen av seierspallen to ganger i samme VM. I 1970 var det russiske Gari Napalkov som sto bak bragden. Mesterskapet ble arrangert i Vysoké Tatry i Tsjekkoslovakia – og Lars Grini tok den eneste norske medaljen i hopp. Han ble nummer tre i den store bakken.

Ytterligere fire år senere – i Falun – var det tyske Hans-Georg Aschenbach sin tur til å vinne to VM-gull. Ingen nordmenn fant veien til pallen i den svenske skimetropolen.

Aschenbach ble med det den tredje hopperen i historien som reiste hjem fra VM med dobbelt gull i hopp. Siden har det vist seg svært vanskelig å kopiere den innsatsen.

Bare én hopper har klart siden 1974.

Selv ikke Nykänen
Han heter Adam Malysz. I italienske Val di Fiemme i 2003 plukket den polske veteranen med seg begge de individuelle gullmedaljene. Normalbakkerennet vant han foran Tommy Ingebrigtsen – for øvrig i utklassingsstil.

Fredag kan Wolfgang Loitzl melde seg på i den gjeve klubben – som selv ikke hoppguden Matti Nykänen klarte å bli del av. Finnen vant det som var å vinne i hoppsporten, og tok blant annet OL-gull i både stor og lite bakke i samme mesterskap.

Det siste var for øvrig i 1988 i Calgary, og den prestasjonen har bare én annen hopper klart å kopiere. Sveitsiske Simon Ammann vant begge rennene i Salt Lake City i 2002.

Loitzl nå?
Spørsmålet er om Wolfgang Loitzl blir medlem av «togullsklubben» fredag. Østerrikeren vant rennet i normalbakken i forrige uke – og skrev dermed et nytt kapitel i det som har vært en fantastisk sesong. Loitzl vant som kjent den tysk-østerrikske hoppuka etter suveren hopping.

Så gjenstår det å se om han klarer å finne fram sitt ypperste i den store bakken i Liberec. Kanskje snyter Anders Jacobsen ham for den æren?

Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere