Gå til sidens hovedinnhold

- Lønnsomt å satse på dopere

Johan Kaggestad er oppgitt over Riccardo Riccò, Vacansoleil og sykkelforbundet.

Denne uka publiserte det internasjonale sykkelforbundet (UCI) en rangering som langt på vei bestemmer hvilke lag som får innvilget status som ProTour-lag neste sesong.

Listen toppes av nykommeren The Luxembourg Pro Cycling Project, noe som indikerer at rytternes resultater fra 2009- og 2010-sesongen vektes tungt.

Alle de første 20 lagene har fortsatt mulighet til å få ProTour-status. Fram mot 15. november skal UCI kikke nærmere på lagenes etiske og økonomiske verdier.

Gir doper ny sjanse
På 12.-plass på listen finner man Vacansoleil. Denne sesongen hadde laget ProContinental-status, og foran neste år hevet manager Daan Luijkx en god del øyenbryn da rekrutteringspolitikken åpnet opp for Riccardo Riccò og Ezequiel Mosquera i stallen.

Les også: Flere topplag risikerer å rykke ned

Riccò ble som kjent kastet ut av 2008-versjonen av Tour de France, sammen med resten av det utskjelte Saunier Duval-laget.

Mosquera har dukket opp som troll av eske under hvert eneste Vuelta a España de siste årene, og etter årets 2. plass i sammendraget fulgte også en positiv dopingtest. 35-åringen risikerer en toårig utestengelse og Vacansoleil har valgt å se bort i fra ProTour-poengene han opparbeidet seg denne sesongen.

Luringen Luijkx
Luijkx mener uansett at rytterne han signerer fortjener en ekstra sjanse.

- Sponsorene våre og den sportslige ledelsen mener Riccardo Riccò, som har tatt sin straff, fortjener en ny sjanse. Riccardo har gjort opp for seg. De siste årene har ryttere som tidligere er blitt straffet, kommet tilbake og hjulpet sykkelsporten med å få et renere rykte. Riccardo slutter seg til denne gruppen, uttalte Luijkx da Riccò ble signert.

Les også: Pegasus vil kopiere Cervélo

Nederlenderen var også på pletten da UCIs nye rangering ble publisert.

- Laget vårt fikk 74 topp 3-plasseringer med 19 forskjellige ryttere forrige sesong. Resultatene oppnådde vi gjennom hele sesongen, noe som viser kvaliteten på rytterne mine. Foran neste sesong har vi beholdt lagets ryggrad, i tillegg vil Stijn Devolder, Thomas De Gendt og Riccardo Riccò klargjøre oss for sportens høyeste nivå, uttalte han.

Thomas Dekker neste?
Laget har likevel sine kritikere. Det franske nettstedet Cyclism' Actu publiserte nylig en artikkel med tittelen: «Vacansoleil - juksemakernes siste skanse?».

Her problematiseres signeringen av Riccò, Mosquera og Alberto Ongarato. Sistnevnte har tidligere syklet for Fassa Bortolo og LPR Brakes - sammen med tvilsomme karakterer som Danilo Di Luca, Alessandro Petacchi, avdøde Frank Vandenbroucke og Emilio Magni (legen til avdøde Marco Pantani).

- Med alle disse sakene, kan man godt si at Vacansoleil er laget som gir rytterne «én sjanse til». Det vil med sikkerhet også slå tilbake på dem en dag. Målet er nemlig å bli ProTour-lag en dag, men selv Daan Luijkx er nødt til å begynne å tenke på lagets image når de vurderer å gi Thomas Dekker (utestengt i to år på grunn av doping) en ny sjanse, skriver nettstedet.

Blant kritikerne finnes også Johan Kaggestad.

I sin blogg hos tv2sporten.no lanserte sykkeleksperten et kraftig angrep på Luijkx og hans antidopingholdninger.

«I Wielerrevue, nederlandsk fagtidsskrift, uttalte manageren i Vacansoleil at han heller ville ha en rytter som Riccò, som hadde tatt sin straff, enn en nysignert rytter som kunne teste positivt en gang i fremtiden. En håpløs tankegang. Hvem er Riccò? En rytter som har jukset i flere år, drevet syklingens omdømme ned i sørpa, og som fremdeles kobles til tvilsomme miljøer. Han burde jo vært utestengt på livstid. Med slike lemfeldige ledere som høvdingen i Vacansoleil, graver syklingen sin egen grav», skrev Kaggestad.

Kaggestad: - Oppgitt over UCI
Når procycling.no tok kontakt med ham torsdag morgen, var han ikke overvettes imponert over arbeidet til UCI, heller.

- Det er en etisk kode her, og den bør følges. Jeg har stusset på uttalelser til manageren (Daan Luijkx) i Vacansoleil og hans forhold til dopingtatte ryttere. Dersom slike holdninger ikke blir luket bort, kan man like gjerne droppe hele greia.

- Jeg er oppgitt over UCI og jeg er opptatt over de nasjonale forbundene som lar UCI slippe unna. Det betyr vel at det er slik man vil ha det. Den etiske koden ender opp som en papirtiger. Rent praktisk tror jeg ikke et etisk høyverdig forhold til antidopingkampen har noe å si. Det er én ting som teller, og det er poeng. Resten driter dem i, sier Kaggestad til procycling.no.

Trist sorti for FDJ
På den nye rangeringen ligger et lag som Francaise des Jeux nede på 21.-plass. Dermed er franskmennene uten reell sjanse til å kjøre på nivået de har vært en del av siden dagens ProTour-ordning kom i stand i 2005.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Laget har en tydelig antidopingprofil og er kjent for å gi unge, franske ryttere sjansen til å utvikle seg over tid. I 2010 var ikke resultatene gode nok. Dermed endte Marc Madiot og hans utvalgte på feil side av den magiske 20-grensen.

- Française des Jeux har ikke prestert godt nok. De har satset på unge ryttere, og er ganske sikkert et rent lag. Dette blir konsekvensen av UCIs rangeringssystem.

- Er det lag du helst hadde sett bak Francaise des Jeux i køen?

- Lampre og Liquigas har fremdeles en lemfeldig holdning til tidligere dopingtatte ryttere. Men når det kun er resultatene som teller, vil jo en slik holdning lønne seg.

Resultater, penger og etikk
Kaggestad håper at også den etiske siden har gjennomslagskraft når UCI gjør et nytt ProTour-uttak den 15. november. Han mener sykkelforbundet har sluntret unna problemstillingen for lenge, og at de bør vekte kriteriene på likt grunnlag.

- ProTour-status bør vurderes etter sportslige, økonomiske og etiske kriterier. Men alle disse tre faktorene bør vektes likt. Selv om vurderingen av det etiske blir subjektivt, så kan det ikke være så vanskelig å lage en skala man vurderer de forskjellige lagene ut ifra.

- UCI har håndtert det etiske arbeidet usedvanlig dårlig i flere år. Det kom regler om at dopingtatte ryttere ikke skulle få kjøre for ProTour-lag, men det har aldri blitt fulgt opp. Det kom også et forslag om at lag med én eller flere dopingtatte ryttere skulle utstenges for en kortere tidsperiode, men ingenting skjer, mener Kaggestad.

UCI har allerede avslørt at Omega Pharma-Lotto, Garmin-Cervélo, Rabobank og Team Sky får ProTour-status neste år. De 15 beste lagene på denne rangeringen mottar eller beholder allerede eksisterende status, mens lagene fra 16 til 20.-plass (Euskaltel-Euskadi, Geox-TMC, Quick Step Cycling Team, Cofidis og AG2R) i utgangspunktet kjemper om de siste tre plassene.

Så gjenstår det å se om Vacansoleil - på 12.-plass - oppfyller villkårene denne gangen.

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Kommentarer til denne saken