Gå til sidens hovedinnhold

Lover finsk kraftfotball

FC Tampere sendte Levski Sofia ut av Europa med finsk kraftfotball. Nå skal Rosenborg få smake samme oppskrift.

TRONDHEIM (Nettavisen): Et nytt, nordisk mesterligaeventyr kan være i emning i den finske byen Tampere. Byens helter har, mot alle odds, tatt seg videre til den avgjørende 3. kvalisiferingsrunde i den prestisjetunge turneringen.

Før årets kvalifisering sto finnene uten seier i kvalifiseringen. Nå har imidlertid både S.S. Murata (San Marino) og Levski Sofia fått bank av den finske klubben.

- Vi så på Levski som store favoritter, og ville gjøre vårt beste via å spille tøff, fysisk fotball. Slik at vi hadde et godt utgangspunkt i Bulgaria. Vi visste at de var ubeseiret på hjemmebane denne sesongen, og en meget tøff motstander der nede.

- Så vi ble også overrasket da vi vant begge kampene, sier assistenttrener Mikko Kujala til Nettavisen.

Strabasiøs reise
Det eneste hinderet som gjenstår før europadrømmen er en realitet, er klubben som var i en liknende situasjon i 1995 – nemlig Rosenborg.

- Situasjonen vi opplever i dag, er kanskje ikke så ulik den Rosenborg var i for en del år tilbake. Men vi er nødt til å bygge oss sakte med sikkert opp i Europa. Selv om Rosenborg er favoritter, ønsker vi å gi dem hard kamp, lover assistenttreneren.

De har gått den lange veien via intertotocupen for å bygge opp sin europeiske rutine. I 2006 ble det stopp mot svenske Kalmar FF, som tok seg videre til 3. runde med 5-3 sammenlagt.

Med fjorårets seriemesterskap i lomma, bød så muligheten seg igjen blant de aller største denne sesongen.

Nordisk festaften
Det knytter seg store forventinger til det store nordiske oppgjøret onsdag. Ratinan stadion har en kapasitet på 17 000, og allerede før helgen var nær en tredjedel av billettene solgt ut.

- Det er ishockey som er det store her i Finland, men også interessen for hjemlig fotball har tatt seg kraftig opp de siste årene. Mye på grunn av fremgangen for fotballandslaget vårt, forteller Kujala.

Så blir spørsmålet hvordan finnene skal nekte Rosenborg klubbens 11. deltakelse i Mesterligaen.

- Det blir svært vanskelig mot Rosenborg. Vi er underdogs, og de er nødt til å angripe oss. Mens vi skal slåss hardt og gjøre så godt vi kan for å stå i mot.

Skal granske RBK
FC Tampere lot seg naturlig nok skremme av trøndernes nedsabling av Astana. De skal derfor granske opptak av kampen nøye foran det første nordiske slaget.

- Vi forventet at Rosenborg skulle score tidlig, og drepe kampen. Derfor er vi heller ikke overrasket over utfallet av kampen, selv om seieren ble veldig stor.

- Er du overrasket over Rosenborgs plassering på tabellen i inneværende sesong?

- Vi har fått med oss at de har spilt bedre i det siste, og tror nok at klubben ender høyt på tabellen ved sesongslutt. Det er fortsatt mange kamper som skal spilles i Norge, og sammenliknet med vår liga, er nok nivået høyere.

- Norsk liga bedre
- I Finland er det større forskjell mellom lagene i toppen og bunnen av tabellen, mens det er mange gode klubber i Norge. Jeg tror generelt at standarden på norske lag er høyere, men også finske klubber har begynt å oppnå resultater i Europa.

I skrivende stund ligger FC Tampere på andreplass i den finske ligaen, på svakere målforskjell enn Haka. Tampere har imidlertid en kamp til gode.

Ute i Europa imponerte klubben defensivt, da Levski Sofia ikke maktet å score over to kamper.

Det har imidlertid blitt 16 mål i mot på 14 kamper i Veikkausliigaen. Det gjenstår å se om finsk «panser-sizu» holder mot ivoriansk kraft og finesse.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot