*Nettavisen* Sport.

Lover ikke bort stemme til McQuaid

Foto: Jarle Fredagsvik (www.procycling.no)

Harald Tiedemann Hansen trenger klare svar før høstens presidentvalg.

11.03.13 14:07

Den norske sykkelpresidenten ble nylig valgt inn som visepresident i UEC (det europeiske sykkelforbundet).

Samtidig ble han en av 14 europeiske delegater som er stemmeberettiget til UCI-kongressen i september.

Der skal man blant annet stemme over hvem som skal lede UCI i årene som kommer.

Fra Verbruggen til McQuaid
Fra 1991 til 2005, i det som vel nå trygt kan kalles «sykkelsportens aller mørkeste periode», satt utskjelte Hein Verbruggen med sjefsklubba i UCI.

Tidemann Hansen gikk i fjor høst hardt ut mot det nåværende IOC-medlemmet:

- Jeg er ikke veldig imponert over det som har blitt gjort, eller ikke ble gjort under hans (Hein Verbruggens) periode, sa Tiedemann Hansen til procycling.no etter at bevisoppgaven mot Lance Armstrong var ute – men før Steffen Kjærgaard hadde bekjent sine synder.

Les også: - Jeg er sjokkert, skuffet og sint

Verbruggens arvtaker i UCI, var iren Pat McQuaid. Han har sittet i sjefsstolen siden 2005, og er på gjenvalg til høsten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Vår egen sykkelpresident har i stor grad gitt sin støtte til McQuaid. I det samme intervjuet fra 18. oktober, sa han følgende:

- Jeg synes Pat McQuaid har fått veldig mye pepper, men han har også gjort en del ting han skal berømmes for. Jeg er ikke imponert over alt, for all del. Men akkurat å sette i gang antidopingkampanjen han har gjort, det var hans fanesak da han ble president.

Krevde McQuaids hode på et fat
Siden den gang har altså Kjærgaard-saken dukket opp, og med jevne mellomrom har det smelt i så vel dansk, nederlandsk, spansk og italiensk sykkelsport.

I tillegg har altså den store svindelen rundt Lance Armstrong og hans US Postal-mannskap blitt rullet opp. Flere har gått ut og krevd den sittende UCI-presidentens hode på et fat. Blant disse er tidligere Tour de France-vinner, Greg LeMond.

Les også: - Sykkelsportens problem er ikke doping

Som stemmeberettiget på UCI-kongressen, har Tiedemann Hansen nå en mulighet til å prøve å påvirke hvem som skal styre sykkelsportens mektigste organ i framtiden.

- Det knytter seg selvsagt størst spenning til hvem som blir ny UCI-president. Det som er sikkert, er at det kommer til å skje mye fram til september, sier Tiedemann Hansen til procycling.no.

- Hva blir avgjørende for din stemme?

- Det går på om man har tillit eller ikke. Akkurat nå har jeg mange spørsmål som jeg synes står ubesvart. Jeg er ikke 100 prosent sikker på om han har min støtte eller ikke.

Hvem blir motkandidat?
For å stemme på en annen person enn McQuaid, trenger man en motkandidat.

Fra interesseorganisasjonen «Change Cycling Now» har både Greg LeMond og den australske bloddopingeksperten Michael Ashenden blitt frontet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: John Thys

Det er imidlertid opp til de nasjonale sykkelforbundene å fremme sine egne kandidater foran et nytt kongressvalg.

Tiedemann Hansen kan heller ikke si så mye om hvem som eventuelt skal utkonkurrere McQuaid i høst:

- Det store spørsmålet er hvem andre kan være kandidat. Det er litt tidlig å si det. Jeg vet masse jeg ikke kan si, men det foregår en prosess i forhold til å rydde opp i ting.

Falt ut med WADA
McQuaid har nemlig havnet i åpen konflikt med WADA (verdens antidopingbyrå) i ryddejobben etter Armstrong-skandalen.

UCI nedfelte først en «uavhengig kommisjon» som også skulle ettergå forbundet i sømmene for dets rolle i den systematiske dopingen.

Ettersom forbundet selv har pengeoverføringer av Armstrong, er de en aktiv part i ukulturen som bredde om seg på 90- og starten av 2000-tallet.

WADA var sterkt uenig at kommisjonen kun hadde begrenset innsynsrett i UCI, og hvorvidt det skulle gis amnesti til vitnene i etterkant.

De valgte derfor å trekke seg ut av kommisjonen.

- Nødt til å rydde opp med WADA
Tiedemann Hansen mener måten McQuaid løser den pågående konflikten med WADA på, i stor grad vil avgjøre om han kan fortsette sitt virke som UCI-president.

- Han er nødt til å rydde opp i forhold til WADA. Det er viktig. Jeg har kontakt med flere som sitter i styret i UCI, og her har også McQuaid ha fått kritikk internt. De kan heller ikke leve med at det pågår en konflikt mellom UCI og WADA. Det er ikke slik man gjenvinner troverdigheten og styrker omdømmet sitt. Han må gjøre det bedre enn det der. Han må vise at han ønsker åpenhet og være mer transparent.

- Er det andre punkter du mener gjør det vanskelig for McQuaid å gå inn i en ny periode som president?

- Jeg synes fremdeles ikke han har maktet å ta avstand fra Hein Verbruggen. Når han står i et TV-program og sier «min venn, Hein», blir jeg usikker på hvor dypt han har lyst til å grave i hans fortid. Foreløpig kommer jeg til å søke informasjon om hva om skjer, og jeg kommer også til å få svar som stemmeberettiget.

Du kan lese mer om visepresidentvervet til Tiedemann Hansen i UEC i denne artikkelen!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.