LSK KVINNER - VÅLERENGA 5-1

LSK Kvinner valset over rivalen Vålerenga med 5-1 da klubben lørdag kveld sikret sitt femte NM-gull. Elise Thorsnes tok gull med sin fjerde klubb.

LSK Kvinner befestet posisjonen som landets beste lag da de enkelt tok seg av Vålerenga i cupfinalen lørdag. Romerikingene tok dermed «The Double» for andre året på rad, og den femte gangen på de siste seks årene.

Hovedrollen tok en 31 år gammel ringrev fra Leikanger. Elise Thorsnes åpnet ballet med 1-0 etter elleve minutter og la selv grunnlaget for en historisk bragd. Med NM-gullet har Thorsnes vunnet cupen med fire forskjellige lag. Røa, Stabæk, Avaldsnes og LSK Kvinner.

– Det har vært et mål hele sesongen å bli historisk på én måte til. Så jeg er veldig fornøyd i dag, sa Thorsnes til NRK etter kampen.

Les mer: Glemmer ikke da Ødegaard (14) dukket opp på trening

Vålerenga reduserte til 1-4 seks minutter etter pause da Tina Dalgård prikket spissen Ajara Njoya med et strålende innlegg. Den kamerunske landslagsspilleren ruvet i luften. Men de var aldri i nærheten av å true LSK.

For Anja Sønstevold, som er den eneste som har spilt de fire siste finalene for LSK Kvinner, banket inn de gules femte via tverrliggeren kort tid etter og fastsatte sluttresultatet til 5-1.

– Vi er best når det gjelder. I dag måtte vi vinne, og de kampene vi har måttet vinne i år har vi vunnet. Vålerenga var langt ifra å ta oss igjen i dag. Vi var overlegne hele kampen, og hvis det skal bli noe troneskifte må de noen hakk opp, oppsummerte Thorsnes.

Også trener Hege Riise var i eufori etter den fantastiske seieren over erkerivalen fra Oslo Øst.

– Jeg føler en enorm glede, en lettelse og en stolthet over det vi presterer. Det har vært fokus på at vi ikke har prestert i to siste kampene. Vi liker ikke det. Men så vet vi hva vi har jobbet med mellom de kampene, og det var med tanke på den kampen her, forklarte LSK-trener Hege Riise til NTB

Den seiersvante 50-åringen var ikke tvilende til formen til tross for poengtap mot de to nedrykkslagene i serien, Fart og Stabæk, på tampen av en ellers solid sesong. Hun fikk den responsen hun ønsket fra laget sitt.

– Vi lykkes så til de grader med høyt press, gjenvinning, stå etter og få mål. Da får vi det inn i vår bane, oppsummerte Riise.

Grunnlaget ble lagt tidlig i kampen da finalespesialist Thorsnes åpnet kampen med 1-0 etter elleve minutter. Den rutinerte spissen gjorde all jobb selv da hun avanserte inn i banen fra venstre og banket ballen tilbake i hjørnet hun kom fra.

Slik så det ut da Lillestrøms herrelag ble cupmestre i 2017

Målet var Thorsnes sitt femte cupfinalemål. Det er tangering av Ann Kristin Aarønes som i sin tid spilte for Trondheims-Ørn.

Emilie Nautnes fulgte opp med kontre inn 2-0 etter 20 minutter, før hun fikk en enkel oppgave med å plassere inn 3-0 fem minutter etterpå, etter flott forarbeid av Synne Skinnes Hansen

Lillestrøm spilte Vålerenga ut etter alle kunstens regler, og da VIF-forsvaret åpnet seg gang etter gang, så reagerte NRK-ekspert Carl-Erik Torp fra sin kommentatorplass.

- Jeg kan ikke forstå, dette er helt uforståelig, sa Torp, etter at Synne Skinnes Hansen hadde spilt opp Emilie Nautnes på 3-0-scoringen før halvtimen spilt.

Ydmykelsen ble komplett sekunder før pause da Therese Åsland la ballen til rette og banket inn 4-0.

Cupgullet var det femte til LSK Kvinner, men forgjengeren Setskog/Høland vant også i 1992.

(©NTB)