*Nettavisen* Sport.

LSK spår 7 mill. i inntektstap og må kutte 20 mill. i kostnader. Likevel har bare kokken og en til forsvunnet. Kan dette gå bra?

RYKKET NED: Lillestrøm spiller i OBOS-ligaen i 2020.

RYKKET NED: Lillestrøm spiller i Obos-ligaen i 2020. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Vi stilte Lillestrøm Sportsklubbs daglige leder Robert Lauritsen ni spørsmål om økonomi.

03.03.20 11:29

- Hvordan vil du beskrive statusen på LSKs økonomi per nå, Robert Lauritsen?

- Per nå er vi i rute når det gjelder budsjettene som er satt for 2020. Vi ser egentlig positivt på markedet inntektsmessig. Engasjementsmessig ser vi allerede at 2000 kanarifugler reiser til Briskeby på palmesøndag for å se LSKs serieåpning, noe som betyr at engasjementet er der. Om vi får forvaltet dette til å også gjelde hjemmekampene, da blir dette bra. Da ser vi at vi har en dugnadsånd i vår region med mange som ønsker at Obos-oppholdet blir så kort som mulig.

- Mange ble nok bekymret da nedrykket ble et faktum, og årsberetningen viste senere at underskuddet endte på 12,5 millioner. Hva tenker du om fremtiden til LSK som toppklubb?

- Det ser absolutt lyst ut, og det finnes mange muligheter. Det viktigste nå er at man bygger en klubb som er rigget og klare til å ta det steget når vi først rykker opp igjen til Eliteserien. Det er det vi jobber med nå, hvordan skal vi utvikle og bygge oss som klubb. Hvordan skal vi bli bedre enn det vi var da vi rykket ned, det er det hele målsettingen vår innebærer.

OVERSIKT: Nettavisen sender flere titalls kamper med norske lag fra Marbella - se sendeplan her

- Dere regner med 7 millioner mindre i inntekter i 2020, dere skal samtidig spare 20 millioner totalt i utgifter. Hvordan skal dere få til dette?

- Når det gjelder inntektene er dette lett å forklare, det handler om medieavtalen som gir en lavere sum i Obos enn i Eliteserien. I tillegg tar vi høyde for at vi ikke får like mange publikummere i Obos som i Eliteserien, og vi har budsjettert med en nedgang. Men ser man på det som skjer i Hamar, er det ikke sikkert det skjer. Vinner man mange fotballkamper vil flere ha et ønske om å se på.

- Når det gjelder kutt i kostnadene, handler det om at spillerlønninger som er redusert med 25 prosent, og det har vært en eliteseriebonus til spillerne som nå er borte. Vi avsatte i tillegg en trener i fjor (Jørgen Lennartsson) og tok hele kostnaden for det i 2019, det samme med Raphael Ayagwa som vi terminerte kontrakten til. Det var for fire år, men vi måtte ta hele avskrivingen på ett år. Det er sånne gode årsaker og et «tight» budsjett som er forklaringen. Alt vi blir målt på nå er at vi klarer å holde oss til det budsjettet og kostnadsnivået som er satt. Det er tøft, men oppnåelig.

- Selv om dere skal spare 20 millioner er det bare Daniel Pedersen som er solgt. Geir Bakke er ansatt, Petter Myhre er ansatt, Frode Kippe har fått jobb som toppspillerutvikler, dere har hentet ny juniortrener fra Kvik Halden, midtbanespiller Kaan Kairinen er hentet fra Midtjylland og er neppe gratis å lønne. Hvor tar dere pengene fra?

- Alt som har med spillere å gjøre handler om at vi har byttet ut de som har gått ut med de som er der i dag. Alt du nevner ligger inne i budsjettet for 2020, også når det gjelder Petter Myhre, da må vi prioritere det opp mot antall spillere i troppen og så videre. Alt du nevnte er i hvert fall tatt høyde for, og når det gjelder likviditeten er det kanskje Fotball-Norges største utfordring på denne tiden av året uansett. Det er sponsorinntekter som kommer inn, men ikke alt kommer inn så tidlig som det gjorde før. Her er det om å gjøre å være kostnadsbevisste på alt vi gjør, alle med budsjettansvar må passe på at det ikke sprekker.

LES OGSÅ: Sportsintervjuet: Jan Åge Fjørtoft

Klikk på bildet for å forstørre. OPTIMIST: F.v. daglig leder i LSK Robert Lauritsen, LSKs styreleder Morten Kokkim, fotballpresident Terje Svendsen, kong Harald, statsminister Erna Solberg og styreleder i Sarpsborg 08, Cato Haug, før cupfinalen mellom Lillestrøm og Sarpsborg 08 på Ullevaal Stadion i 2017.

OPTIMIST: F.v. daglig leder i LSK Robert Lauritsen, LSKs styreleder Morten Kokkim, fotballpresident Terje Svendsen, kong Harald, statsminister Erna Solberg og styreleder i Sarpsborg 08, Cato Haug, før cupfinalen mellom Lillestrøm og Sarpsborg 08 på Ullevaal Stadion i 2017. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

LES OGSÅ: Forbauset over nordmenn: - Hvis jeg var Ødegaard, da hadde jeg vært irritert

- Hva kan du si om forventede sponsorinntekter i 2020 kontra 2019 nå som dere har rykket ned?

- Vi har budsjettert med en liten økning, faktisk! Det skyldes ene og alene det engasjementet som er der. Vi vet at det er et par store, som utstyrsleverandørene, som er regulert på samme måte som vi gjør med spillerne. Da reduseres utstyrspakka med i hvert fall over en million. Da må vi bruke mindre utstyr, og dette handler om kostnader og inntekter. Det forsvinner også en to-tre andre, og jeg sa på årsmøtet at vi vet med sikkerhet at vi mister 3,6 millioner siden 2019. Samtidig var vi på årsmøtet bare 1,6 millioner unna fjoråret. Vi har fått 14 nye sponsorer, og jobber med flere. Flere har også økt bidragene, så jeg tror faktisk vi øker mer enn det budsjettet sier hvis vi fortsetter i den stimen vi er i nå.

- For meg som står på utsiden høres det overraskende ut at man forventer en økning i sponsorinntekter når man rykker ned?

- Det er nok overraskende, men standingen til LSK tror jeg absolutt er medvirkende. Det første året er en dugnad, vi har ikke vært nede på 45 år, og alle har et stort ønske om å få LSK opp igjen. Det ville vært ekstremt mye tyngre om du hadde pratet med meg om dette neste år og vi ikke har rykket opp. Nå er det en helt annen situasjon, alle er optimister, vi har gjort bra ting på trenersiden med Geir og Petter. Folk ser vi mener alvor med å komme fortest mulig tilbake til Eliteserien.

LES OGSÅ: Reagerer på TV 2s ansettelse av Hammerseng: Kanalen slår tilbake

- Etter 2019-sesongen er det vel bare kokken og arrangementssjefen som har tatt sluttpakke og forlatt sine stillinger. Mange ble overrasket over at ikke flere måtte gå?

- Det er helt riktig, men det som ble sagt var at vi måtte se på andre ting hvis dette ikke var nok. Nå har vi omprioritert organisasjonen vår, det vil si at alle har fokus på å få inn inntekter, det er det som også gjør at vi ligger så bra an. Vi har økt salgs- og markedsbiten med over 100 prosent etter at vi gjorde en omdisponering av personer i egen organisasjon. Vi jobber mer målbevisst med salg og har det som fokus, alle er på det nivået per dags dato. Vi kunne sparket mange, men da hadde vi hatt færre folk på salg i den viktigste perioden vi er inne i nå hvor vi skal få inn samarbeidspartnere. Da valgte vi heller å fokusere på de menneskene man har, utvikle dem og få dem til å få inn flere inntekter til klubben. Det har vært gjort i stedet for det andre alternativet. Men vi må følge med på utviklingen gjennom hele året.

- Dere har budsjettert med førsteplass i Obos-ligaen. Er dette farlig gambling, eller tåler dere å bomme?

- Det er riktig at vi budsjetterer med det, men det er også noe annet inne i bildet som jeg ikke har tatt med i budsjettet. Hver gang vi er ute av hovedrunden får vi ekstra penger. Jeg vet at, i og med at vi er en favoritt i den divisjonen vi er i, blir vi tilgodesett flere TV-kamper. Det gjør igjen at vi får ekstra midler. Når det gjelder risikoen, det er ingen garanti at man rykker opp og får førsteplass. Man kan også rykke opp uten å ta førsteplassen. Det er ikke snakk om så mye penger, men vi må følge med og gjøre tiltak om vi ser utover i sesongen at vi ikke er i nærheten av å nå den målsettingen.

LES OGSÅ: TV-kameraene fanget opp grov Ramos-melding til Martin Ødegaard: - Slang med leppa

- Hva kan du si til alle LSK-supportere som er redde for klubbens økonomi og bærekraftighet?

- I strategidokumentet vårt står det tydelig at vi skal være en bærekraftig klubb, det betyr at vi er nødt til å øke inntektene våre, enten gjennom sponsorer eller andre inntektskilder. I og med at vi bor i det området vi gjør, har vi stor tro på kunne klare å øke inntektene på sponsormarkedet. Alle må gå i samme retning og ha tro på det prosjektet vi nå har startet på, og hvis vi gjør det vil vi klare å skape en bærekraftig klubb over tid. Det finnes potensial i markedet for å skaffe økte inntekter. Vi kan også bli flinkere på salg av spillere, men dette må som det ble sagt på årsmøtet være en bonus. LSK må drive fornuftig, det er mange andre klubber med mindre inntekter enn oss som klarer å drive bærekraftig. Vi må bruke pengene vi har og få mest mulig ut av hver eneste krone. Det er strategien vår.

Lillestrøm serieåpner borte mot HamKam søndag 5. april.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag