Gå til sidens hovedinnhold

LSK til kamp mot plastforsøpling: - Må klare å ha andre tanker i hodet enn å bare ta tre poeng

Har du lagt merke til at Frode Kippe denne sesongen spiller med grønt kapteinsbind? Det er det en spesiell grunn til.

ÅRÅSEN (Nettavisen): Lillestrøm er denne sesongen blitt tildelt et stipend fra «Handelens miljøfond» for klubbens fokus på rydde plast og skape gode miljøholdninger.

- Skal tømme Øyeren for plast

Dette innebærer at LSK i 2019 skal gjennomføre en rekke tiltak.

Frode Kippe har denne sesongen begynt å spille med grønt kapteinsbind som et tegn på klubbens grønne skifte, det skal snart foretas en solid oppgradering av kildesorteringssystemet på Åråsen og den 30. april skal det holdes en omfattende ryddedag i nærområdet.

- Vi skal gå foran som et godt eksempel og «lære opp» omgivelsene våre om hvordan man tar vare på kloden vår, sier prosjektleder Morten Stokstad til Nettavisen.

Når Lillestrøm i slutten av mai tar med seg sponsorene på tur til Kiel, skal klubben ha plastforsøpling som et tema. Der skal gultrøyene utfordre samarbeidspartnerne til å bli mer miljøbevisste.

- Men det aller viktigste blir å tømme Øyeren for plast og forsøpling. Det skjer under landslagspausen i september, forteller Stokstad.

- Gul armé til angrep

Øyeren er Norges 13. største innsjø målt i kvadratkilometer og ligger i Enebakk, Fet og Rælingen i Akershus fylke og Trøgstad og Spydeberg i Østfold fylke.

- Å rydde en slik innsjø for plast er ikke en liten jobb?

- Det stemmer. Vi skal derfor ha med spillere og alt mulig, og satser på å få en gul armé som går til angrep på en av Norges største innsjøer. Det har, med rette, vært stort fokus på rydde havet for plast, men det har kanskje ikke vært like stort fokus på å rydde innsjøene for dritt. Det er mye søppel som ligger der også, så da må Kippe og alle mann ut og rydde, sier Stokstad.

- Hvordan stiller store profiler som Kippe og Arnor Smarason seg til å stå med vann til knærne og ta i et tak for miljøet?

- Hehe, jeg har ikke tatt detaljene med dem ennå, men de er såpass jordnære og fine gutter at jeg er sikker på at de gjør det med et smil. Det tror jeg faktisk blir det minste problemet. Det viktigste blir å finne tid i en allerede hektisk kalender, og derfor prøver vi å få det til i landslagspausen i september, sier LSK-lederen.

Miljøkamp mot Brann

Når Lillestrøm tar imot Brann på Åråsen i månedsskiftet august/september, blir det samtidig et voldsomt miljøfokus.

Kampen er nemlig blinket ut som sesongens «miljøkamp».

- Vi kommer sikkert til å utfordre Brann på noe også, men det viktigste med den kampen er å bevisstgjøre folk på at de små valgene man tar i hverdagen har noe å si. Vi kommer derfor til å oppfordre folk til å la bilen stå når man reiser på kamp og andre ting som kan gjøre en liten forskjell, sier Stokstad.

- Det er Odd som har vært Norges uttalte miljøklubb, vil LSK prøve å overta den tronen?

- Vi tar gjerne over den tronen, men Odd har vært veldig flinke. De har vel blant annet solcelleanlegg på taket. Vi tar gjerne den rollen, men håper at også flere klubber bruker sin posisjon og nedslagsfelt til å gjøre en kamp for miljøet. Det er bra om man klarer å ha andre tanker i hodet enn å bare ta tre poeng til helgen. Vi ønsker å være vårt ansvar bevisst, sier han.

Les også

Knudtzon senket LSK: - Hørte fra tribunen at de skulle knekke beina mine

- Stolte av å støtte LSK

Rasmus Hansson, daglig leder i Handelens Miljøfond, sier i en pressemelding at han er glad for at LSK tar ansvar og fremmer miljøsaken.

- Det er flott at LSK går foran og viser Fotball-Norge og idretten hvor viktig det er å ikke kaste plast. Ikke bare er dette med på å skape gode holdninger hos mange, men vil også inspirere norsk idrett til å ta mer ansvar for plastproblemet. Vi er stolte av å støtte LSKs gode miljøarbeid, sier Hansson, som for øvrig vant Nettavisen-prisen som «årets navn» i 2015.

Stokstad mener det er på sin plass at Lillestrøm nå aktivt går inn i miljøkampen.

- Jeg tror det er kjempeviktig, og det handler om å ta ansvar for omgivelsene og gå foran i viktige saker. Det er ikke mye som er viktigere enn å bevare en rent og sunt miljø rundt oss, sier han.

Her kan du se LSKs egen promovideo i anledning miljøkampen:

Kommentarer til denne saken