*Nettavisen* Sport.

Lucas (20) tok sensasjonell seier, men nå advarer ekspert stortalentet

LEVERTE: Hokksund-gutten Lucas Braathen fikk fart på skiene i sesongens første verdenscuprenn i Østerrike.

LEVERTE TIL TUSEN: Hokksund-gutten Lucas Braathen fikk fart på skiene i sesongens første verdenscuprenn i Østerrike. Foto: Marco Trovati (AP / NTB)

Unggutten ble første nordmann på seierspallen under verdenscupåpningen i Sölden på 13 år, da han tok sin første verdenscupseier søndag.

18.10.20 21:09

Lucas Braathen (20) leverte en strålende avslutning i sesongens første storslalåm i Østerrike. Braathen imponerte stort, særlig i finaleomgangen, og kapret sin aller første verdenscupseier i karrieren.

Han er også den yngste herrealpinisten som vinner v-cupåpningen i Sölden noensinne. 20-åringen lå plassert som nummer fem halvveis i rennet, 24 hundredeler bak ledende Gino Caviezel, men sveitseren klarte ikke å forsvare ledelsen sin mot Braathen.

- Jeg får frysninger av å se på han. Det er helt fantastisk. Du ser han er sulten på å kjøre fort når han staker ut fra start, sier TV 2s studioeksepert Nina Løseth om Braathen.

Aamodt imponert

Også tidligere alpinist og nå ekspert, Kjetil Andre Aamodt, lot seg imponere over det Braathen leverte i verdenscupåpningen.

- Det er en unik prestasjon. Det er sjelden man ser 20-åringer vinne verdenscup-renn i herrealpint så tidlig. Det var gåsehud fra topp til tå. Han er en kar som har en enorm fysikk, enorme mentale ferdigheter til å drive alpint. Han har god teknikk som fortsatt kan utvikles, så det ser stygt ut for konkurrentene. Han kan bli en veldig dominerende alpinist hvis han holder seg skadefri, sier Aamodt til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre. IMPONERT: Kjetil Andre Aamodt er imponert over det Lucas Braathen leverte i Sölden, men forteller at det kommer til å svinge litt for 20-åringen.

IMPONERT: Kjetil Andre Aamodt er imponert over det Lucas Braathen leverte i Sölden, men forteller at det kommer til å svinge litt for 20-åringen. Foto: Cornelius Poppe (NTB)

Etter rennet uttalte Henrik Kristoffersen (26) at det letteste er å ta den første seieren, og at det først blir skikkelig vanskelig når man får forventninger om at man skal vinne gang på gang. Det er Aamodt enig i.

- Det er nok riktig. Det blir større forventninger med en gang. Det vil jo svinge litt. I alpint er det tøft i toppen og det er forskjellig underlag. Noen løyper passer bedre enn andre, sier han.

Aamodt mener spesielt én ting blir viktig for 20-åringen om han skal fortsette å holde seg i toppen i fremtiden.

- Det er å være skadefri. Det tror jeg nesten er det eneste som stopper ham. Også vil det svinge litt selvfølgelig. Han vil jo komme på andre underlag der hans teknikk ikke vil funke like bra. Men han må bare beholde den roen og det arbeidet han gjør kontinuerlig, så tror jeg han kommer til å sitte igjen med ganske mange gode plasseringer og seire, sier han.

Rå avslutning

Unggutten fra Bærums Skiklubb lå bra an underveis i andreomgangen, og hadde på et tidspunkt over fire tidelers forsprang på daværende bestemann i mål, Marco Odermatt.

En feil like før den siste hengkanten gjorde at tida han hadde til gode ble borte, men iherdig innsats inn mot målstreken ga likevel bestetid med fem hundredelssekund.

Prestasjonen til Braathen holdt til en råsterk seier foran de to sveitserne Odermatt og Caviezel.

Les også: Søndagens Premier League-rykter

Kristoffersen lå plassert om tredje best, bare et tidelssekund bak ledende Caviezel etter den første første omgangen. Rælingen-utøveren traff ikke helt med finaleomgangen sin og endte på en delt femteplass.

En sterk norsk innsats i første halvdel av storslalåmrennet ga også andre nordmenn blant de åtte beste på Rettenbach-isbreen i Østerrike.

Leif Kristian Nestvold-Haugen (32) lå som nummer åtte etter første omgang av rennet, og veteranen fra Lommedalen IL forsvarte plasseringen med innsatsen i finalen.

Jevnt renn

Med en god start på andreomgangen økte han ledelsen sin til over sekundet. Det ble litt tyngre mot slutten, men Nestvold-Haugen kom seg i mål til foreløpig bestetid.

Til slutt endte Nestvold-Haugen på åttendeplassen, 1,04 sekunder bak Braathen.

Det var utrolig tett mellom alpinistene også etter første tur ned løypa. Avstanden fra ledende Caviezel og helt ned til 14.-plassen var bare på 96 hundredeler.

Les også: Åpenhjertig Norge-profil om starten i England: - Jeg sliter med det

Fabian Wilkens Solheim kvalifiserte seg for finalen som nummer 26. Heming-utøveren kjørte deretter ut, etter å ha misset en port i andreomgangen.

Aleksander Aamodt Kilde kjørte dessverre ut allerede i første omgang med startnummer 3. Han forsvant ut av løypa etter en lovende åpning med bestetid på første passeringspunkt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.