Gå til sidens hovedinnhold

Lucas Braathen fikk nye idrettsvenner på grunn av skaden: - Har vært fantastisk

- Jeg ser en del likheter mellom Lucas og meg selv da jeg var yngre, sier Nora Mørk, som var en del av «knegruppa» på Olympiatoppen.

8. januar gikk det galt for alpintstjerneskuddet Lucas Braathen, da han gikk rundt i målområdet i Adelboden og pådro seg en stygg skade i sideleddbåndet i kneet.

- Ekstremt tungt

Landslagsledelsen opplyste om at en seks til ni måneder lang opptreningsperiode ventet 21-åringen, som innrømmer at han vært gjennom en tøff periode.

- Det var ekstremt tungt å komme tilbake til Norge. Taket over hodet og maten du spiser avhenger av et kne som du per i dag ikke klarer å gå på. Det er en greit ubehagelig situasjon, sier Braathen til Nettavisen.

Hokksund-gutten møter norsk presse gjennom en digital pressekonferanse før verdenscupåpningen i Sölden førstkommende helg.

- Det er en prosess du går inn i, hvor du begynner å stille mange spørsmål om det er verdt det og om det er en sikker nok vei å gå. Du legger på en måte alle kortene i idretten og ofrer utdannelse og andre ting og nå kan du ikke engang gå på kneet, så klart det er en tøff periode.

Braathen forteller videre at han fikk råd av både Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal om ikke å fokusere på alpint og andre ting han uansett ikke fikk gjort noe med i skadeperioden.

Ble kjent med Mørk og Hegerberg

I tillegg oppstod det nye vennskap på Olympiatoppen, der Braathen møtte flere utøvere i lignende situasjon som seg selv, blant andre håndballprofil Nora Mørk og fotballstjernen Andrine Hegerberg.

- Vi blir bare enda nærmere etter en slik prosess, og ikke bare har jeg hatt Atle (Lie McGrath), men vi har hatt en knegruppe oppe på Olympiatoppen, hvor vi har vært med Andrine Hegerberg, Nora Mørk og mange andre flinke utøvere, så jeg har fått nye venner gjennom en skade, som er litt sykt, men det er faktum, sier Braathen.

Han lyser opp når han snakker om de nye vennskapene som er dannet gjennom opptrening på Olympiatoppen.

- I alle situasjoner er det alltids noe godt, og jeg har fått nye vennskap og fått så mye erfaring og kunnskap fra andre idretter. Vi er alle typer aldersgrupper i denne gruppen, så det har vært helt fantastisk, og det å gjøre jobben har vært veldig mye enklere.

Mørk: - Ser en del likheter mellom oss

Nora Mørk sier til Nettavisen at prosjektet med den såkalte knegruppa har vært et svært positivt og at utøverne har kunnet dele erfaringer og heiet frem hverandre.

Hun mener også å kjenne seg litt igjen i Norges nye alpinthåp.

- Jeg ser en del likheter mellom Lucas og meg selv da jeg var yngre. Han er uredd, seriøs, følelsene litt utenpå kroppen og et veldig tydelig kroppsspråk - akkurat som meg, sier Mørk.

- Jeg tror jeg snakker for alle andre som var en del av knegruppa når jeg sier at vi heier alle på Lucas og håper han kommer tilbake sterkere enn noen gang, sier Mørk.

- Uvirkelig

Braathen selv er ekstremt fornøyd med at han kan gjøre comeback i åpningsrennet i 2021-2022-sesongen - akkurat slik han hadde håpet.

- Det har alltid vært en mulighet for det, men det har aldri vært noen sikkerhet for det, så det er ganske uvirkelig at vi er her. Det som er enda mer uvirkelig er at kneet ikke er en så stor faktor når jeg kjører på ski om dagen, noe vi antok at det skulle være ganske lenge. Det å ha hatt et så fantastisk team rundt meg og hatt en så suksessfull rehab er fantastisk. Det å kunne starte en sesong, spesielt en OL-sesong, med åpningen er veldig mye kulere enn å hoppe inn mye senere. Det er ganske uvirkelig.

Nå håper Braathen å slå godt fra seg i søndagens storslalåm-konkurranse i østerrikske Sölden, der han tok sin første verdenscupseier i fjor. Om han er i rute, gjenstår å se, mener han selv.

- Vi har vært noe uheldig med vær og snøforhold i pre-season og hatt en trøblete andresamling. Tredjesamlingen ble utsatt. Det har ikke gått helt etter planen, men det var fint å komme til Sölden, hvor vi fikk fem-seks veldig bra skidager inne. Nå har det begynt å nærme seg veldig, men jeg skal innrømme at det var litt småekkelt å komme til Sölden med veldig lite ski under beina, men det kommer seg nå, sier han.

Aamodt ber folk dempe forventningene

Kjetil André Aamodt, som er ekspertkommentator for Viasat, mener norske alpintfans bør senke forventingene noe til Braathen på grunn av skaden han har vært gjennom.

- Jeg tror man skal gjøre det. McGrath sin skade var litt mindre, så han vil nok kjøre litt bedre i starten, tror jeg. Han kan vi håpe litt på litt tidligere. Det er mange om beinet i storslalåm i Norge. Det skal kvalifiseres inn fire mann, men til OL bør Lucas være tilbake der han var. Men det vil nok ta litt tid. I storslalåm er det ikke så mange renn. Det er åtte renn pluss OL, så får vi se hva han får til i slalåm - om han har fått opp farta der, sier Aamodt til Nettavisen.

I og med at Sölden har vist seg å passe Braathen godt tidligere, tror Aamodt det likevel er grunn til å håpe på en plassering blant de ti beste søndag.

- Det er et bra sted for han i utgangspunktet, tror jeg. Det hadde vært gøy om han fikk til en topp ti der i første rennet. Det hadde gjort noe med selvtilliten hans og troa på at han er tilbake. Men å vinne det rennet igjen, som han gjorde i fjor, tror jeg blir vanskelig, når han har vært såpass skadet, altså. Men jeg lar meg gjerne overraske, sier Aamodt.