*Nettavisen* Sport.

Luftambulansen var opptatt

Foto: Knut Falch/Scanpix

Arrangørene på Kvitfjell får kraftig kritikk, men Lars Engebretsen mener Matthias Lanzingers bein ikke kunne ha vært reddet.

04.03.08 17:14

Den østerrikske alpinisten måtte tirsdag amputere sitt venstre bein etter søndagens dramatiske fall i Kvitfjell. Professor Lars Engebretsen, som gjennomførte amputasjonen, sier til Nettavisen at Lanzinger har et alvorlig traume, og kan ikke utelukke at det oppstår komplikasjoner som forverrer situasjonen.

Fra østerriksk hold rettes det nå kritikk mot måten ulykken ble fulgt opp på. Hovedanklagen i storavisen Kurier går på at det tok for lang tid før Lanzinger kom på operasjonsbordet søndag kveld.

I artikkelen på avisens nettutgave hevdes det blant annet at arrangørene, av økonomiske årsaker, ikke hadde helikopter tilgjengelig, og at situasjonen ble reddet av et turisthelikopter som var i området for å frakte VIP-gjester. Det hevdes også at man måtte skru ut et sete før Lanzinger kunne bli fraktet til sykehuset på Lillehammer.

Luftambulansen opptatt
Påstandene får Kvitfjell-arrangørene til å reagere.

- Det er et krav fra Det internasjonale skiforbundet (FIS) at vi skal ha helikopter tilgjengelig. Det kravet har vi selvfølgelig fulgt opp, sier arrangementssjef Svein Mundal til Nettavisen.

- Det er riktig at det ikke var et ambulansehelikopter, men det var et helikopter som var klargjort for transport av eventuelt skadde løpere. Vi måtte ikke skru ut noe sete, og det tok ikke mer enn to-tre minutter å få pasienten på plass i helikopteret, sier Hans-Gunnar Wear-Hansen som var sjeflege under helgens arrangement.

Paal Lindenskov, som er overlege for anestesi på Ullevål sykehus, var på ulykkesstedet. Sammen med den østerrikske landslagslegen Florian Frisee fulgte Lanzinger fra bakken, via Lillehammer sykehus til Ullevål sykehus. Han bekrefter at helikopteret sto klart, men innrømmer samtidig at han hadde foretrukket transport med ambulansehelikopter.

- Vi forsøkte å tilkalle Norsk Luftambulanse. Men både basen på Dombås og Ål var opptatt med andre operasjoner, forteller Lindenskov til Nettavisen.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Fryktet livstruende skader
- Bør det ikke stå et ambulansehelikopter klart i bakken under slike arrangementer?

- Det beste er alltid godt nok. Men det er utopisk å tro at NLA skal kunne ha et av sine helikopter stående her. Vi jobber etter klare retningslinjer som sier at ved alvorlig skade skal basen på Dombås kontaktes. Normalt tar det 20 minutter å få et helikopter fra Dombås til Kvitfjell, og så lang tid tar det også å få en løper ut av selve bakken. Men dessverre var de altså ved dette tilfellet opptatt.

Lindenskov utelukker ikke at Lanzinger kunne ha blitt operert raskere hvis Norsk Luftambulanse kunne ha kommet til stedet.

- De har utstyr som gjør at vi da trolig kunne ha dratt rett til Ullevål sykehus. Kanskje hadde de uansett valgt å transportere ham til Lillehammer først, det må du spørre NLA om, men det hadde blitt en annen vurdering. Slik situasjonen ble, hadde vi ikke noe valg.

- Hvorfor ikke?

- Fordi vi først måtte sjekke om han hadde noen mer alvorlige skader enn beinskaden. Han kunne ha hatt hodeskader eller indre skader.

- Dere visste ikke om han var livstruende skadet eller ikke?

- Nei, det visste vi overhodet ikke. Derfor ba jeg også piloten fly lavt, slik at vi kunne ha landet raskt og satt i gang førstehjelp dersom situasjonen hadde forverret seg på vei til sykehuset.

Manglet kirurg
- Hvorfor kunne ikke beinet opereres på Lillehammer når Lanzinger først var brakt dit?

- Det handlet ikke om en vanlig bruddskade. Også blodårene var ødelagt. Legene på Lillehammer ønsker å sende ham videre til Ullevål fordi de ikke hadde en karkirurg til stede på det aktuelle tidspunktet. Derfor støttet vi vurderingen. Skaden var såpass alvorlig at de beste måtte utføre operasjonen, sier Lindenskov.

Norsk Luftambulanse ble først rekvirert fra Lørenskog for å transportere Lanzinger til Oslo, men etter en ny vurdering ble konklusjonen at situasjonen var så stabil at det var forsvarlig å transportere ham videre med helikopteret fra Kvitfjell.

I alt tok det nærmere seks timer før 27-åringen lå på operasjonsbordet i Oslo.

Professor Lars Engebretsen, som utførte inngrepet, og som tirsdag amputerte Lanzingers venstre bein, tror ikke tidsbruken spilte noen rolle.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/scanpix

- Tid ikke avgjørende
- Jeg tror ikke det var avgjørende. Statistisk sett er sjansen for å redde et bein stor hvis man får operert inne seks til åtte timer, og det skjedde i dette tilfellet. Problemet her er at skaden var veldig, veldig stor, sier Engebretsen.

- Så Lanzinger ville ha mistet beinet uansett?

- Det vil alltid være en vurderingssak. Men jeg har tross alt vært i såret, og min profesjonelle oppfatning er at tid i dette tilfellet ikke var avgjørende. Sjansene for å redde beinet var små.

Arrangementssjef Svein Mundal sier til Nettavisen at han ikke har fått kritiske tilbakemeldinger fra FIS i kjølvannet av hendelsen. Likevel varsler han en full gjennomgang.

- Vi evaluerer alltid hele arrangementet. Selvfølgelig skal vi se grundig på håndteringen av denne hendelsen også. Det er en alvorlig ulykke som preger oss alle, sier Mundal.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter på mobilen? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster 2,- per melding.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.